Serà el primer cos policial espanyol a comptar amb una moneda de curs legal

Espanya posarà en circulació una moneda de 2 euros commemorativa del 200 aniversari de la Policia Nacional

S'emetrà durant el primer trimestre de l'any que vé, i en ella apareixerà l'emblema del Cos i una llegenda circular situada en la part superior en la qual podrà llegir-se “POLICIA NACIONAL 1824-2024"

Estes monedes commemoren aniversaris de fets històrics o posen en relleu esdeveniments actuals amb transcendència històrica

30/11/23

El 200 aniversari de la creació de la Policia Nacional se celebrarà, entre altres iniciatives, amb l'emissió, encunyació i posada en circulació d'una moneda de 2 euros commemorativa, que veurà la llum durant el primer trimestre de l'any 2024. Així ho confirma el Butlletí Oficial de l'Estat d'este dimarts, on es regula que en la cara nacional de les monedes emeses (anvers) apareixerà l'emblema de la Policia Nacional. Sobre este emblema, en sentit circular i en majúscules, podrà llegir-se la llegenda POLICIA NACIONAL 1824-2024, mentre que en la part inferior, també en sentit circular i en majúscules, apareixerà la llegenda ESPANYA. Envoltant tots estos motius, en la zona circular exterior de la moneda se situaran les dotze estreles de la Unió Europea.

Les monedes commemoratives tindran curs legal en tots els països de la zona de l'euro, per la qual cosa podran utilitzar-se i hauran de ser acceptades com qualsevol altra moneda en curs.

Monedes emeses per Espanya

Les monedes commemoratives posseïxen les mateixes característiques, propietats i cara comuna que les altres monedes de 2 euros. El que les diferència és el motiu que figura en la cara nacional. La majoria d'estes monedes commemoren aniversaris de fets històrics o posen en relleu esdeveniments actuals amb transcendència històrica.

La primera moneda de dos euros commemorativa emesa exclusivament per Espanya es va dedicar a l'IV centenari de la primera edició de «L'enginyós gentilhome el Quixot de la Manxa». La segona no va eixir fins a 2010, cinc anys després.

Des d'aleshores, tots els anys sense excepció s'ha dedicat una moneda commemorativa d'Espanya a un lloc del territori nacional declarat Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO, i la previsió és que seguisca sent així durant els pròxims anys. En els anys 2014, 2018, 2022 i 2023 es va emetre, a més, una segona moneda commemorativa que reflectia el canvi en la prefectura de l'Estat (2014), el 50 aniversari del naixement del Rei Felip VI (2018), el V Centenari de la Volta al Món (2022), en la qual apareix la imatge de Juan Sebastián Elcano, i la Presidència espanyola del Consell de la Unió Europea (2023).

A tots estos esdeveniments de rellevància històrica se sumarà en 2024 el segon centenari de la creació de la Policia Nacional. Va ser el rei Fernando VII qui va dictar en 1824 la Real Cèdula per la qual es creava la Policia General del Regne davant la necessitat de dotar a les ciutats espanyoles d'una estructura de seguretat moderna.