Operació conjunta de la Policia Nacional i l'Agència Tributària

Desarticulada una organización criminal con ramificaciones en América Latina acusada de un fraude de IVA de más de 25 millones de euros

Detingudes 24 persones en el marc d'una operació amb 13 registres a Madrid, Guadalajara i Cadis contra una trama que operava en el sector del comerç de productes informàtics

S'han intervenut béns per valor de més de 4,8 milions d'euros, incloent immobles, vehicles, diners en efectiu i objectes de gran valor, i s'han congelat centenars de comptes bancaris a Espanya, Bèlgica, Lituània i Romania

Utilitzaven estructures i mesures de seguretat pròpies dels grups del crim organitzat, incloses aplicacions de comunicació electrònica utilitzades per a evitar la detecció per part de les autoritats

24/11/23

L'Agència Tributària i la Policia Nacional i baix la direcció de la Fiscalia Europea (EPPO) a Espanya, han desarticulat una organització criminal amb ramificacions a Amèrica Llatina en el marc de la investigació per un frau d'IVA en el comerç d'equips informàtics benvolgut en més de 25 milions d'euros. En el context de la mateixa investigació s'han dut a terme esta setmana un total de 13 registres a Madrid, Guadalajara i Cadis, i s'ha procedit a la detenció de 24 persones.

Com a resultat dels registres, per als quals s'ha requerit el desplegament de més de 200 efectius de l'Agència Tributària i Policia Nacional, s'han confiscat béns per valor de més de 4,8 milions d'euros, incloent nombrosos immobles i vehicles a Espanya i 135.000 euros en efectiu, així com objectes de gran valor, diversos dispositius electrònics i equips informàtics, i abundant documentació. Al seu torn, s'han congelat centenars de comptes bancaris a Espanya, Bèlgica, Lituània i Romania, al mateix temps que s'han dictat ordes de confiscació i altres mesures d'investigació a Amèrica Llatina.

Esta complexa investigació, que ha portat a la desarticulació d'una de les organitzacions criminals considerades més actives en l'àmbit del frau de l'IVA, s'ha desenvolupat al llarg de dos anys i ha revelat que entre els anys 2021 i 2023 els investigats van crear una complexa estructura societària formada per una multiplicitat d'entitats a Espanya, en altres Estats membres de la UE i a Amèrica Llatina, per a canalitzar adquisicions intracomunitàries destinades a la principal societat dels investigats, que actuava com a node de distribució.

Frau d'IVA i competència deslleial

Per a fer efectiu el seu esquema de frau, la trama s'aprofitava de la normativa europea sobre operacions transfrontereres entre els Estats membres, que estan exemptes d'IVA. La trama utilitzava una cadena de societats fictícies –denominades ‘missing traders'– que desapareixien sense complir amb les obligacions fiscals mentre que altres empreses de la trama reclamaven a Hisenda devolucions d'eixe IVA que mai s'havia arribat a ingressar en les arques públiques.

A més del frau fiscal que generava esta operativa, al no pagar l'IVA sobre els béns en cap etapa de la comercialització, l'empresa principal va poder distribuir eixos productes a preus molt inferiors al de mercat, la qual cosa situava a l'empresa en una posició molt privilegiada, reforçant la seua facturació i arribant a expulsar del mercat a altres competidors. D'acord amb la investigació realitzada, l'estructura corporativa, nominalment dirigida per testaferros, va canalitzar grans summes de guanys il·lícits cap a l'adquisició d'immobles.

Col·lecció de rellotges de luxe i espècies exòtiques

El principal investigat, una persona amb nombrosos antecedents policials i judicials, explicava en el seu domicili amb nombrosos rèptils i espècies exòtiques, 85.0000 euros en efectiu i una col·lecció de rellotges de luxe.