En una operació de la Policia Nacional, la Policia de Sèrbia i la Policia de Grècia, en col·laboració amb INTERPOL i EUROPOL

Desarticulada una organització criminal transnacional que traficava il·legalment amb ciutadans cubans

Els traficats viatjaven de Cuba a Sèrbia, al no exigir-los este país visat en la frontera, per a posteriorment traslladar-se fins a Grècia des d'on finalment volaven a Espanya

La xarxa criminal, que utilitzava una coneguda aplicació de missatgeria per a donar publicitat dels seus servicis, cobrava entorn de/entorn de 9.000 euros als traficats pel viatge, trasllats i la documentació falsa facilitada

Durant la investigació s'ha detingut a 62 persones en diferents estats membres, dels quals 25 eren nacionals cubans usant documentació falsa i 37 pertanyien a l'organització criminal

Els 37 detinguts han sigut (21) Espanya, (8) Sèrbia i (8) Grècia, i s'han realitzat 14 entrades i registre, (8) Espanya, (2) Sèrbia i (4) Grècia. Fruit de l'operació s'ha bloquejat 18 immobles, 33 béns mobles i 144 comptes bancaris

24/07/23

Agents de la Policia Nacional, al costat de la Policia de Sèrbia i Grècia i en col·laboració amb INTERPOL i EUROPOL, han desarticulat una organització criminal transnacional que presumptament traficava il·legalment amb ciutadans cubans. Els traficats viatjaven de Cuba a Sèrbia, al no exigir-los visat en la frontera, per a posteriorment traslladar-se fins a Grècia des d'on finalment volaven a Espanya.

La xarxa criminal utilitzava una coneguda aplicació de missatgeria per a donar publicitat als seus servicis, cobrant entorn de/entorn de 9.000 euros als traficats pel viatge, trasllats i la documentació falsa facilitada. Durant la investigació s'ha detingut a 62 persones en diferents estats membres, dels quals 25 eren nacionals cubans usant documentació falsa i 37 pertanyien a l'organització criminal. Dels 37 detinguts 21 han sigut a Espanya (Tenerife, Màlaga, Madrid, Toledo, Ciudad Real, Alacant, Girona i València), 8 a Sèrbia i 8 a Grècia. A més s'han realitzat 14 entrades i registre, dels quals huit han sigut a Espanya (Alacant, València, Girona, Ciudad Real i Alacant) 2 a Sèrbia i 4 a Grècia. Fruit de l'operació s'han bloquejat 18 immobles, 33 béns mobles i 144 comptes bancaris.

La investigació, que afecta a diversos països europeus, es va iniciar després d'identificar a nombrosos ciutadans cubans amb documentació falsificada intentant creuar la frontera per a entrar a Europa. Per a açò es posaven en contacte amb una organització criminal que donava publicitat a través d'una coneguda aplicació de missatgeria dels servicis que prestaven per a atraure a més clients cubans en situació de vulnerabilitat.

Encreuament clandestí amb risc extrem

La xarxa criminal traslladava als migrants de Cuba a Sèrbia, ja que en este país no els exigien visat fins a fa un mes. Una vegada allí, una part de l'organització gestionava cartes d'invitació per a simular la seua entrada legal i els proporcionaven allotjament pròxim a la frontera amb Macedònia del Nord. Des de la frontera començaven el desplaçament en grans grups fins a Grècia. Hi havia diverses rutes per a arribar a Grècia: de Macedònia del Nord a Grècia i d'ací a Espanya o bé de Sèrbia a Bòsnia i Hercegovina-Croàcia-Eslovènia-Itàlia-Espanya.

Quan utilitzaven la ruta Croàcia-Eslovènia-Itàlia s'aliaven amb altres organitzacions criminals que els ajudaven a creuar. A voltes realitzaven el trasllat en vehicles però en la majoria de les situacions ho feien a peu, caminant durant 13 hores en la foscor, sense menjar i en condicions adverses. A més, aprofitant la vulnerabilitat dels migrants i que en ocasions anaven menors, es produïen estafes, robatoris, fins i tot transferien dones a altres grups criminals per a ser explotades sexualment.

Per a entrar en l'espai Schengen a través de Grècia, l'organització criminal facilitava documentació falsa o DNI autèntic, que constaven en bases policials com sostrets o extraviats, amb gran semblant físic al migrant perquè poguera embarcar en un vol a Espanya sense ser detectats.

Viatges per 9.000 euros

Per a captar als ciutadans cubans, l'entramat criminal utilitzava una aplicació de missatgeria on donaven publicitat de com es produiria el trasllat i que els cobrarien entorn de/entorn de 9.000 euros pel viatge, el trasllat i la documentació falsa facilitada o els DNI sostret o extraviat. Adquirien estos documents per 300 euros i si li'l retornaven a l'organització una vegada creuada la frontera els cobraren 170 euros. D'esta forma, el mateix DNI era utilitzat en diverses ocasions per a creuar la frontera. Els agents de la Policia Nacional estimen que l'organització ha pogut traficar amb més de 5.000 ciutadans cubans, la qual cosa suposaria un benefici d'uns 45 milions d'euros.

Durant l'operació s'ha procedit detingut a 62 persones en diferents estats membres, dels quals 25 eren nacionals cubans usant documentació falsa i 37 pertanyien a l'organització criminal. En els registres realitzats a Espanya s'ha intervenut, quasi 97.000 euros, més de 100.000 euros més diverses divises estrangeres d'USA, Sèrbia i Rússia, 450 documents d'identitat de diversos països, tres vehicles, 16 telèfons mòbils, tres portàtils, nombroses targetes bancàries, dispositius d'emmagatzematge i diversa documentació. Fruit de l'operació s'ha bloquejat 18 béns immobles, 33 béns mobles i 144 comptes bancaris. Sis detinguts romanen a la presó provisional.