Participen 94 experts amb diferents perfils

Policia Nacional coordina i dirigix al costat de FRONTEX l'operació conjunta MINERVA en els ports d'Algesires, Ceuta i Tarifa

L'operació conjunta MINERVA 2023 té com a objectiu reforçar els llocs fronterers d'Algesires, Tarifa i Ceuta en l'època estival

En l'edició del passat any 2022 es van realitzar 2034 identificacions i més de 1900 actuacions policials

23/06/23

L'operació conjunta MINERVA 2023, liderada per la Policia Nacional i coordinada per l'Agència FRONTEX, es desenvolupa des del 16 de juny al 6 de setembre i compta amb la participació de 94 experts de setze països. L'objectiu principal d'este dispositiu és reforçar els llocs fronterers d'Algesires, Ceuta i Tarifa en l'època estival, amb la finalitat de lluitar contra la tracta de persones i altres manifestacions de criminalitat transfronterera i previndre la immigració il·legal. Durant l'any 2022 es van realitzar 2034 identificacions i més de 1900 actuacions policials.

Objectiu de MINERVA

La fi principal de l'Operació és controlar els fluxos migratoris irregulars, però també fer front a possibles amenaces futures en aquestes fronteres, contribuint a combatre les formes greus de delinqüència amb dimensió transfronterera per a garantir un nivell elevat de seguretat interior en el si de la Unió, amb ple respecte dels drets fonamentals i salvaguardant al mateix temps la lliure circulació de persones.

La captació d'informació durant l'operació és rellevant per a la lluita contra estes activitats delictives en reforçar i orientar l'activitat investigadora de caràcter operatiu, especialment quant al trànsit il·legal de persones.

Missions específiques

L'operació MINERVA tracta de controlar les entrades irregulars a través de línies de transport de viatgers per via marítima cap a la Unió Europea. Gràcies a la inspecció fronterera, s'aconseguix la detecció de mètodes d'ocultació de persones en diversos mitjans de transport, així com l'ús de documents falsos o la utilització fraudulenta de documents autèntics suplantant la identitat del titular legítim.

D'esta manera es combat la delinqüència transfronterera, en qualsevol de les seues manifestacions, amb especial atenció a l'activitat d'organitzacions criminals dedicades a la tracta d'éssers humans, al trànsit il·lícit d'estupefaents, armes i vehicles i contra el terrorisme yihadista. A més, aporta informació dels modus operandi utilitzats en les activitats d'encreuament il·legal a través dels llocs fronterers, la qual cosa permet obtindre una visió àmplia del fenomen i possibilita guiar la investigació de caràcter operatiu.

Frontera protegida amb 94 experts

Esta operació s'emmarca dins de les activitats operatives coordinades per l'agència FRONTEX en la frontera marítima exterior del Mediterrani Occidental. Els països participants aporten un total de 94 experts amb diferents perfils, en concret, experts en documents falsos, entrevistadors, guies canins, primera línia del pas fronterer i dos oficials de suport de FRONTEX.

En este dispositiu participen, al costat d'Espanya, Àustria, Bèlgica, República Txeca, Alemanya, Finlàndia, Noruega, França, Itàlia, Lituània, Països Baixos, Suècia, Estònia, Luxemburg, Portugal i Romania.