El dia 30 se celebra el Dia Mundial contra la Tracta

La Policia Nacional i la FIIAPP combaten la tracta de persones a Nigèria i Níger

17 agents de Policia Nacional treballen a Àfrica Occidental per a col·laborar amb gendarmeries i institucions en el desmantellament de xarxes de tracta i en la prevenció

El trànsit d'òrgans, les competicions esportives o els viatges de peregrinació són tendències a l'alça en la tracta de persones de Nigèria, segons un estudi elaborat pel projecte europeu de cooperació policial A-TIPSOM Nigèria

La major part dels fluxos exteriors de trànsit de persones a Europa occidental i meridional procedixen d'Àfrica subsahariana

29/07/22

Un total de 25 agents de la Policia Nacional es troben en estos moments desplaçats en projectes de cooperació internacional duts a terme amb la FIIAPP a tot el món, dels quals, 17 estan desplegats en projectes internacionals contra la tracta en països d'Àfrica Occidental, finançats per la Unió Europea. La lluita contra la tracta és una prioritat dins de les competències assignades a la Policia Nacional, a més de ser una activitat delictiva complexa amb un clar entramat internacional, a la qual es fa front des d'una perspectiva de cooperació policial internacional que abasta tots els seus graons.

Àfrica és la segona regió del món, per darrere d'Àsia, amb més víctimes de tracta. Solament en 2020 es van registrar 28.500 casos. Nou de cada deu víctimes en el món són dones i xiquetes. La major part dels fluxos exteriors de trànsit de persones a Europa occidental i meridional procedixen d'Àfrica subsahariana. Moltes ho són per a finalitats d'explotació sexual mentre que les xarxes de tracta dins de la regió d'Àfrica occidental se centren en l'explotació laboral.

El trànsit d'òrgans, les competicions esportives o els viatges de peregrinació són tendències a l'alça en la tracta de persones de Nigèria, segons un estudi elaborat pel projecte europeu de cooperació policial A-TIPSOM Nigèria.

“Treballar en els països d'origen és fonamental per a desmantellar les màfies de la tracta. L'explotació de persones, siga sexual, laboral o per a trànsit d'òrgans és un dels pitjors crims i Policia Nacional té protocols i mecanismes de referència que compartir amb el món”, explica Rafael Ríos, inspector de policia i coordinador del projecte A-TIPSOM Nigèria que, finançat per la Unió Europea, mobilitza a membres de les Forces i Cossos de Seguretat per a treballar amb els seus homòlegs a Nigèria. 

Ríos resumix així els assoliments d'un projecte emblemàtic contra la tracta després de quatre anys d'execució: “hem treballat mà a mà en prevenció, perquè potencials víctimes en zones rurals o desfavorides puguen identificar els mecanismes de captació de les màfies. Hem rehabilitat 17 centres d'atenció a víctimes en el país -una protecció fonamental perquè quan són alliberades no caiguen en una nova victimització-, hem impulsat mesures legislatives i protocols perquè tots els actors involucrats (per exemple institucions d'immigració, seguretat i igualtat) es coordinen, i hem col·laborat amb formacions i mitjos tècnics que han augmentat substancialment el nombre de tratantes detinguts i condemnats”. 

El responsable policial destaca també la important tornada que este tipus de projectes té per a Europa a l'hora d'acostar administracions: “ara qualsevol petició d'informació emesa per països com Espanya, França, Països Baixos o Itàlia és atesa per les autoritats nigerianes amb molta major eficàcia”, la qual cosa permet un abordatge del problema en origen i en destinació de tracta. 

Un estudi recent elaborat pel projecte assenyalava les visites culturals o esportives i religioses com a tàctiques creixentment emprades pels traficants de persones. La policia ha desenvolupat nombroses activitats de prevenció en el país basades en l'ús de les xarxes socials, tant perquè potencials víctimes sàpien identificar estos enganys com per a identificar als perpetradores.

Reducció del nombre de víctimes en Níger

En el projecte europeu ECI-Níger participen quatre agents de Policia Nacional, amb l'objectiu de lluitar contra les xarxes criminals en este país mitjançant la creació d'un equip conjunt d'investigació (ECI) en el si del Servici Central de Lluita contra el Terrorisme i el Crim Transnacional Organitzat (SCLCT/CTO). “Quan el nostre projecte va començar, trobem en el desert, en condicions deplorables, a més de 2.000 persones víctimes de xarxes de tracta. Enguany amb prou faenes han sigut 20, la qual cosa ens dona ales per a seguir cooperant fins que cap persona més siga víctima de tracta, ja siga amb finalitats d'explotació sexual, laboral o de xiquets per a exercir la mendicitat”, diu Fernando Guerrero, policia nacional que va arribar al país fa quasi quatre anys per a coordinar el projecte europeu ECI-Níger.

Guerrero assenyala que un dels reptes més importants és superar els tabús culturals que moltes vegades sostenen la tracta. “Una de les nostres últimes intervencions amb la Policia Nacional nigerina s'ha dirigit a desarticular grups de marabúes que, baix la forma de suposades escoles alcoràniques, obligaven a xiquets i xiquetes a exercir la mendicitat en el carrer”. Guerrero assenyala que actualment s'estan centrant a millorar l'atenció a víctimes en dependències policials: “volem garantir un ben jurídic protegit com és la dignitat humana”. 

25 policies desplaçats en projectes de cooperació internacional amb la FIIAPP

Des de la Divisió de Cooperació Internacional es considera fonamental a nivell estratègic en la lluita contra la tracta d'éssers humans les actuacions impulsades tant a nivell bilateral, com a nivell multilateral mitjançant la participació de policies nacionals en estos projectes internacionals desenvolupats en les països d'origen. Tot açò va a permetre crear un ambient de confiança mútua amb les seues autoritats mitjançant un treball diari conjunt amb una mateixa fi, a més de conéixer i entendre la problemàtica pròpia i singular de cada país.

“La Policia Nacional és una de les institucions espanyoles més compromeses amb la cooperació internacional. Treballen mà a mà amb gendarmeries, policies i institucions de justícia d'altres països en àmbits com la investigació policial, la lluita contra el crim organitzat, el desmantellament de xarxes de tracta i de persones migrants o la protecció d'espais públics davant atacs terroristes. Des de la FIIAPP estem convençuts que la seguretat i la pau són pilars per al desenvolupament i treballem per a mobilitzar el talent públic de les institucions espanyoles en esta direcció”, explica Lourdes Sartorius, directora adjunta de Seguretat, Paz i Desenvolupament en la FIIAPP. 25 policies estan desplaçats en este moment amb FIIAPP a tot el món, però són molts més els qui s'involucren en missions de curta durada per a formacions o tallers específics.