El director general de la Policia li ha lliurat el guardó a l'Auditori de la seu del Banc Santander a Madrid

Francisco José Jurado guanya la VII Edició del Premi de Novel·la Policia Nacional amb la seva obra Emplomo en les ales

El premi, convocat per la Fundació Policia Espanyola en col·laboració amb Banc Santander i l'Algaida Editors, està dotat amb 15.000 euros, estatueta i l'edició de l'obra guanyadora

El jurat ha estat compost pels escriptors José Ángel Aragoneses, María Laura Espido Freire i Jerónimo Tristante, a més de quatre comandaments de la Policia Nacional

27/11/24

El jurat de la VII Edició del Premi de Novel·la Policia Nacional ha proclamat a l'obra Emplomo en les ales, de Francisco José Jurado González, com a guanyadora d'aquest certamen. Francisco José Jurado ha rebut el premi de mans del director general de la Policia, Francisco Pardo Piqueras, en un acte que ha tingut lloc en l'Ala calmi del Banc Santander al madrileny carrer de Juan Ignacio Lucca de Tena.

Durant l'entrega, el director general de la Policia, Francisco Pardo Piqueras, després de felicitar al guanyador del certamen, ha recordat que la professió policial és una de les quals més interessen als ciutadans, i que “aquesta és la raó per la qual en literatura, i al món del cinema també, existeix el gènere policíaco. Assistir al procés pel qual un investigador desxifra un enigma, al procés pel qual troba la veritat enmig del caos, fascina”. Pardo Piqueras, que s'ha declarat un gran lector de ficció, inclòs el gènere policíaco, ha afegit que “comprovar que el mal sempre és descobert per al seu càstig, tranquil·litza”.

El certamen compta amb el patrocini del Banc Santander i està dotat amb 15.000 euros, una estatueta i l'edició de l'obra guanyadora sota el segell d'Algaida Editors. En total s'han presentat 181 obres, totes elles circumscrites a la temàtica del premi, la novel·la negra i policíaca.

Nascut a Còrdova, Francisco José Jurado és llicenciat en Dret per la Universitat de la seva ciutat natal. Després d'un temps dedicat a la recerca i a la docència universitària en el camp de la Filosofia del Dret, va encaminar la seva labor professional cap a la gestió de projectes culturals. En l'actualitat, és coordinador dels Clubs de Lectura de l'Ajuntament de Còrdova i imparteix tallers literaris d'escriptura creativa i de dinamització a la lectura, organitzats tant per les administracions públiques com per organismes i institucions privades.

Va començar a escriure a la fi dels 90 i ha aconseguit més d'un centenar de premis i accésit en certàmens de contes, relats i novel·la curta d'àmbit nacional i internacional. La seva primera novel·la, Benegas (2009) va tenir un excel·lent acolliment de crítica i públic, sent finalista del Premi NOVELPOL a la millor novel·la negra editada a Espanya en 2009, i també finalista dels Premis Brigada 21 a la millor novel·la negra d'autor debutant en 2009. Gràcies a aquesta òpera primera, Jurado va ser inclòs en la segona part de l'Antologia La Llista negra: nous culpables del policial espanyol (2012); una selecció de noves veus emergents dins del gènere negre a Espanya.

Altres novel·les seves són Sense epitafi (2015), també protagonitzada per l'inspector Benegas, i Dos mons en guerra (2021), on narra un misteriós succés ocorregut durant la batalla de l'Ebre.

Jurado del premi

El Premi de Novel·la Policia Nacional va néixer amb la intenció de dotar a la literatura policíaca d'un punt de vista més professional, motiu pel qual s'ha conformat un jurat que equilibra la qualitat literària i l'experiència policial. Els components de la present edició han estat el comissari principal jubilat José Manuel Pérez, el comissari principal Ignacio de l'Olmo, els inspectors caps Carlos Sánchez Pérez i Rubèn Sánchez Fernández i els escriptors Espido Freire, José Ángel Aragoneses i Jerónimo Tristante, guanyador de l'última edició d'aquest premi.

Sinopsi de Plom en les ales

Quan unes restes humanes difícilment identificables, donat el seu estat després de les recents pluges, apareixen mitjà enterrats al major polígon industrial de Còrdova, la Brigada de Policia Judicial es posa a treballar. El seu cap és l'inspector Benegas, i té un qualificat equip d'investigadors al seu càrrec. Però l'única cosa que saben és que es tracta d'un cos de dona. L'assumpte fa mala olor des del principi, i molt més quan certifiquen que les restes pertanyen a una menor d'edat. A més, té l'úter destrossat, segons l'experta forense. A partir d'aquí han de tirar dels fils que vagin trobant, que no són molts. Com ningú reclama el cadàver ni existeixen denúncies de desaparicions que concordin amb la víctima, comencen a investigar als centres d'acolliment, ja sigui amb menors immigrants o tutelats espanyols.

D'aquí, salten a la possibilitat que les noies acollides en alguns d'aquests centres de l'Administració es prostitueixin o embenen el seu cos d'una altra manera: en experiments científics o donant els seus òvuls o les seves cèl·lules per treure uns diners extres. Es barregen en la recerca policial, doncs, el tèrbol món de les cases d'acolliment i tutela, amb festes, alcohol, drogues, extorsió dels caps i abusos sexuals, amb el més asèptic de les clíniques de reproducció assistida i, sobretot, els laboratoris on s'experimenta amb biotecnologia. Una biotecnologia que condueix a Benegas a la principal clínica bio-tecnològica de Còrdova –i de les millors d'Espanya-, on es treballa amb les cèl·lules mare per aconseguir regenerar el teixit cel·lular humà i poder guarir malalties com el càncer, l'alzheimer o dolències cardíaques congènites. Tot un filó econòmic per qui aconsegueixi algun descobriment o avanç en aquest sentit.

Benegas i el seu equip hauran de tenir molta cura perquè alguns dels implicats són gent de molt pedigrí social a Còrdova. És, per tant, una recerca delicada, en la qual hauran d'anar amb peus de plom en cada actuació, en cada interrogatori, doncs fins i tot des de dins del Cos van a intentar posar-los plom en les ales.