En Brihuega (Guadalajara)

Grande-Marlaska anuncia el desplegament de vuitanta unitats mòbils en zones rurals capaces d'expedir el DNI i el passaport en deu minuts

“És un salt qualitatiu en l'atenció als ciutadans, els portem les gestions a la seva casa amb tràmits més ràpids, més pròxims i eficients per a tots”, assenyala el ministre de l'Interior en un acte en Brihuega (Guadalajara)

Brihuega estrena el primer Punt d'Actualització de Documents (PAD) fos d'una oficina de la Policia Nacional i el Ministeri de l'Interior instal·larà altres 300 equips a Toledo, Valladolid, Las Palmas, Granada, Sevilla, Badajoz i la Corunya

La Policia Nacional va emetre 240.000 documents a través de les seves unitats mòbils i espera ampliar la xifra amb l'engegada dels nous Vehicles Integrals de Documentació (VIDOC)

1

21/10/24

El ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, ha anunciat aquest dilluns el desplegament de 80 Vehicles Integrals de Documentació (VIDOC) per agilitar l'expedició de DNI i passaports en llocs allunyats de grans zones urbanes. Les noves furgonetes de la Policia Nacional permeten l'expedició de documents en un sol tràmit, sense necessitat d'acudir a una oficina física per a la impressió i suposen un estalvi de temps i recursos.

“El nostre objectiu és assegurar que serveis públics tan essencials com l'expedició de documents d'identitat estiguin disponibles per a tots els espanyols, visquin on visquin”, ha assenyalat Grande-Marlaska. “És un salt qualitatiu en l'atenció als ciutadans, els portem les gestions a la seva casa amb tràmits més ràpids, més pròxims i eficients per a tots”, ha afegit.

El ministre de l'Interior ha presentat els nous VIDOC de la Policia Nacional durant un acte celebrat en Brihuega (Guadalajara), on ha estat acompanyat per l'alcalde de la localitat, Luis Manuel Vell; el director general de la Policia, Francisco Pardo; la delegada del Govern a Castella-la Manxa, Milagros Tolón; la subdelegada del Govern a Guadalajara, Susana Cabells; i Isabel Valldecabres, directora general de la Fàbrica Nacional de Moneda i Timbre-Real Casa de la Moneda.

Les noves furgonetes aporten dues millores importants. La primera és la capacitat per emetre un document en amb prou feines deu minuts, per la qual cosa els ciutadans no necessitaran passar pels tres tràmits habituals fins ara en les unitats mòbils (un dia per a la petjada, un dia per a la impressió en una comissaria i un dia per a l'entrega).

La segona novetat és la possibilitat d'expedir passaports. Aquest document es confeccionava fins avui de manera exclusiva en les Unitats de Documentació, per la qual cosa les VIDOC facilitaran i igualaran en possibilitats als nuclis poblacionals que no disposen d'infraestructures de Policia Nacional.

“El pla va a marcar un abans i un després en els tràmits per a l'obtenció del DNI i el passaport, un servei que forma part del cor mateix de la nostra seguretat i administració”, ha subratllat el ministre Fernando Grande-Marlaska. “Aquests vehicles permetran atendre a un major nombre de ciutadans en menys temps, apropant la Policia Nacional a tots els racons del país”.

La Policia Nacional disposa des d'aquesta setmana de set VIDOC amb les mateixes capacitats d'expedició de documents que una oficina física i comptarà amb altres 73 unitats en el primer trimestre de 2025.

Les VIDOC prestaran servei de dilluns a divendres de manera ordinària. Les prefectures superiors de Policia fixaran els llocs de desplaçament i seran els ajuntaments els qui confeccionin la relació de ciutadans citats.

En 2023, el conjunt de les Unitat Mòbils va realitzar 12.848 desplaçaments, confeccionant 240.000 DNI. El servei prestat a malalts i persones amb mobilitat reduïda se seguirà prestant amb normalitat amb el sistema d'atenció anterior, en el qual el personal policial es desplaça al lloc del ciutadà per confeccionar-li el DNI.

PUNTS D'ACTUALITZACIÓ DELS DOCUMENTS

D'altra banda, el ministre Fernando Grande-Marlaska va presentar aquest dilluns en Brihuega el primer Punt d'Actualització de Documents (PAD) que s'instal·la fora d'una oficina de la Policia Nacional. Es tracta d'un equip que permet actualitzar la contrasenya i el certificat dels DNI electrònics de manera senzilla.

La localitat guadalajareña és la primera de tot el país amb un PAD fora d'una comissaria i el Ministeri d'Interior distribuirà en els propers mesos altres 300 equips a les províncies de Toledo, Valladolid, Las Palmas, Granada, Sevilla, Badajoz i la Corunya per ampliar la xarxa d'atenció als ciutadans. “Aquests punts permetran en el futur noves opcions com el registre per fer ús del DNI en el mòbil, un projecte en el tenim posades grans expectatives”, ha afegit Grande-Marlaska.

FINANÇAMENT I DESENVOLUPAMENT

La Policia Nacional està desenvolupant línies de treball emmarcades en el Pla de Digitalització de les Administracions Públiques, previst per al període 2021-2025, que el seu objectiu és millorar l'eficàcia i l'eficiència de l'Administració pública i l'accessibilitat dels serveis públics digitals a la ciutadania i a les empreses.

S'ha plantejat un conjunt de projectes dins del denominat Pla d'Identitat Digital (PID) que, mitjançant l'actualització dels mitjans tècnics existents, permetran dinamitzar i estendre l'ús de la identitat digital. Un dels projectes més rellevants són els VIDOC, que han estat finançats íntegrament per la Unió Europea a través dels Fons Europeus Next Generation EU del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, amb un cost unitari d'1.584.500 euros.

El seu desenvolupament ha estat realitzat amb la col·laboració de la Fàbrica Nacional de Moneda i Timbre (FNMT) en un exercici de mútua col·laboració amb el Ministeri de l'Interior, que ha donat com resultat la producció i materialització d'aquests projectes.

ENTRE ELS MÉS PODEROSOS I ELS MÉS BARATS

El passaport espanyol està entre els més poderosos del món, en permetre viatjar a 194 països sense necessitat d'obtenir visat. També és un dels més barats del món, ocupant el tercer lloc per darrere de República Txeca i Letònia, i el ciutadà obté el DNI i el passaport en l'acte. En altres països, l'expedició no es realitza de manera immediata, sinó que el ciutadà ho rep després d'un període d'espera.

A tot això cal afegir que el DNI es troba dotat de certificats digitals, la qual cosa posa de manifest l'enorme qualitat dels documents espanyols i el compromís de la Policia Nacional amb la seva expedició i l'atenció a la ciutadania.

La Policia Nacional ostenta a Espanya la competència exclusiva de l'expedició del DNI i del passaport, documents que es confeccionen en les unitats de Documentació, que es troben en tot el territori nacional. Cada any són atesos en aquestes unitats més d'onze milions de ciutadans.

 

 

 

234