Operació conjunta de la Policia Nacional i l'Agència Tributària

Interceptat un enviament de 13.000 quilos de productes químics amb destinació a Rússia

Hi ha quatre arrestats que presumptament lideraven des d'Espanya un entramat comercial creat per evadir les sancions imposades a Rússia amb motiu de la guerra a Ucraïna

Els arrests s'han dut a terme a les províncies catalanes de Barcelona i Girona i s'han intervingut 13.000 quilos de productes químics en un contenidor localitzat en el Port de Barcelona, així com documentació i material informàtic en un registre domiciliari

15/10/24

Agents de la Policia Nacional, en una operació conjunta amb Vigilància Duanera de l'Agència Tributària, s'han confiscat 13.000 quilos de productes químics en un contenidor localitzat en el recinte duaner del Port de Barcelona amb destinació a Rússia. En l'operació s'ha detingut en les localitats catalanes de Sant Feliu de Guisols (Girona), Cerdanyola del Vallès i Santa Perpètua de Mogoda (Barcelona) a quatre persones com a presumptes responsables d'un delicte continuat de contraban de gèneres prohibits.

La recerca es va iniciar l'any 2022, una vegada iniciat el conflicte d'Ucraïna, quan una successió de paquets de sancions internacionals contra Rússia, van començar a limitar l'abast d'aquest país a les matèries i tecnologies que suporten el seu esforç bèl·lic. En aquest context, es va detectar a una empresa, gestionada per ciutadans d'origen rus, que havia desenvolupat un sistema de triangulació comercial, logístic i econòmic orientat al subministrament il·legal de productes químics a Rússia.

En el transcurs de la recerca s'ha constatat l'exportació en el passat, utilitzant aquest entramat societari, de productes químics sancionats internacionalment, alguns d'ells possibles precursors d'armes químiques o agents nerviosos.

L'empresa espanyola tenia una filial a Moscou que era la receptora última dels productes químics, encara que aquesta destinació final era encobert mitjançant una successió d'empreses pantalla en països com Armènia o Kirguizistan. Aquestes empreses interposades en cap cas eren receptores de la mercaderia, que es desviava per via terrestre a la Federació Russa.

El subministrament a Rússia de la substància intervinguda, així com les exportacions precedents que han pogut documentar-se durant la recerca, estan terminantment prohibits pel Reglament Europeu relatiu a mesures restrictives motivades per accions de Rússia que desestabilitzen la situació a Ucraïna, i les seves posteriors actualitzacions.

Tráfico il·legal de materials i tecnologies de doble ús

Les missions de la Comissaria General d'Informació de Policia Nacional inclouen la recerca dels delictes relatius al tráfico il·lícit de materials de defensa i tecnologies de doble ús, des del marc de referència dels reglaments de control comunitaris i dels embargaments internacionals.

Per la seva banda, l'Adreça Adjunta de Vigilància Duanera del Departament de Duanes i Impostos Especials de l'Agència Tributària, dins de les seves competències per al descobriment, persecució i repressió dels delictes i infraccions de contraban, exerceix entre altres funcions la fiscalització de les operacions de comerç internacional.

L'operació, dirigida pel Jutjat Central d'Instrucció número u de l'Audiència Nacional, ha estat desenvolupada de forma conjunta per la Comissaria General d'Informació, les brigada provincials d'Informació de Barcelona, Girona i Múrcia, l'Adreça Adjunta de Vigilància Duanera i l'Àrea Regional de Vigilància Duanera de Catalunya, i ha comptat amb el suport de l'Oficina Europea de Lluita Contra el Frau (OLAF).

La recerca continua oberta a fi de procedir a la plena identificació, localització i detenció d'altres individus implicats en aquests fets.