Amb la col·laboració d'EUROPOL

La Policia Nacional deté a un home acusat de suborn internacional

Presumptament és autor dels delictes de corrupció, blanqueig de capitals i falsedat documental

Han estat intervinguts 30.000€ en efectiu, s'han embargat cinc immobles valorats en més de quatre milions i mitjà d'euros i 21 actius financers per valor de més de dos milions

09/08/24

Agents de la Policia Nacional han detingut a Gijón a un home acusat de suborn internacional després d'haver comès/fideïcomès presumptament els delictes de corrupció, blanqueig de capitals i falsedat documental. S'han practicat dues entrades i registre en els quals s'ha intervingut 30.000€ en efectiu, s'han embargat cinc immobles valorats en més de quatre milions i mitjà d'euros i 21 actius financers per valor de més de dos milions.

Els fets que han motivat la recerca estan relacionats amb uns suposats pagaments entre un advocat espanyol i alts càrrecs de Guinea Equatorial en contraprestació a un acord de la seva empresa amb el govern d'aquest país per desenvolupar un projecte d'engegada d'una planta de transformació vinculada a l'activitat pesquera. 

L'empresa, de la qual és administrador únic el detingut, des de la seva obertura fins a 2020 amb prou feines va registrar activitat comercial. No obstant això, entre 2020 i 2022 va registrar dos ingressos per un import total superior als quatre milions i mitjà d'euros. Ambdues transferències estarien relacionades amb el contracte signat al gener de 2019 entre alts càrrecs de Guinea Equatorial i l'empresa espanyola per a l'engegada d'una planta de transformació de productes pesquers. Aquests fons es van disposar mitjançant transferències nacionals i la recerca dels comptes bancaris va posar de manifest que entre els beneficiaris dels mateixos estarien persones relacionades amb el govern d'aquest país.

L'empresa no havia realitzat treballs similars des de la seva constitució

Quant a l'empresa esmentada encarregada del projecte, els investigadors van esbrinar que no hauria realitzat altres treballs de caràcter similar des de la seva constitució. Malgrat que el contracte entre el govern africà i l'empresa espanyola hauria fixat un termini màxim d'execució del projecte de dos anys, no ha estat fins a aquest any 2024, després d'una inspecció d'hisenda, quan va començar a tenir certa operativa de desenvolupament.

Tots aquests indicis van motivar la presentació de l'oportuna querella en l'Audiència Nacional en la qual el Fiscal, sobre la base dels informes aportats pels investigadors, sol·licitava a l'autoritat judicial les dues entrades i registre que es van dur a terme a Gijón. En ells  es va intervenir nombrosa documentació relacionada amb els fets, 30.000€ en efectiu, es van embargar cinc immobles valorats en més de quatre milions i mitjà d'euros i 21 actius financers amb un saldo superior als dos milions d'euros.

Aquesta operació ha estat coordinada per la Fiscalia Especial contra la Corrupció i la Criminalitat Organitzada i pel Jutjat Central d'Instrucció Nº 2 de l'Audiència Nacional. També s'ha comptat amb especialistes d'EUROPOL, que han donat suport als investigadors a través del Grup Anticorrupció del Centre Europeu contra el Crim Econòmic i Financer (EFECC).