Amb la col·laboració d'EUROPOL

La Policia Nacional deté a un home acusat de suborn internacional

Presuntamente es autor de los delitos de corrupción, blanqueo de capitales y falsedad documental

Han sido intervenidos 30.000€ en efectivo, se han embargado cinco inmuebles valorados en más de cuatro millones y medio de euros y 21 activos financieros por valor de más de dos millones

09/08/24

Agentes de la Policía Nacional han detenido en Gijón a un hombre acusado de cohecho internacional tras haber cometido presuntamente los delitos de corrupción, blanqueo de capitales y falsedad documental. Se han practicado dos entradas y registro en los que se ha intervenido 30.000€ en efectivo, se han embargado cinco inmuebles valorados en más de cuatro millones y medio de euros y 21 activos financieros por valor de más de dos millones.

Els fets que han motivat la investigació estan relacionats amb uns suposats pagaments entre un advocat espanyol i alts càrrecs de Guinea Equatorial en contraprestació a un acord de la seua empresa amb el govern d'aquest país per a desenvolupar un projecte de posada en marxa d'una planta de transformació vinculada a l'activitat pesquera. 

L'empresa, de la qual és administrador únic el detingut, des de la seua obertura fins a 2020 amb prou faenes va registrar activitat comercial. No obstant açò, entre 2020 i 2022 va registrar dos ingressos per un import total superior als quatre milions i mitjà d'euros. Les dos transferències estarien relacionades amb el contracte firmat al gener de 2019 entre alts càrrecs de Guinea Equatorial i l'empresa espanyola per a la posada en marxa d'una planta de transformació de productes pesquers. Aquests fons es van disposar mitjançant transferències nacionals i la investigació dels comptes bancaris va posar de manifest que entre els beneficiaris dels mateixos estarien persones relacionades amb el govern d'aquest país.

L'empresa no havia realitzat treballs similars des de la seua constitució

Quant a l'empresa esmentada encarregada del projecte, els investigadors van esbrinar que no hauria realitzat altres treballs de caràcter similar des de la seua constitució. Malgrat que el contracte entre el govern africà i l'empresa espanyola hauria fixat un termini màxim d'execució del projecte de dos anys, no ha sigut fins a enguany 2024, després d'una inspecció d'hisenda, quan va començar a tindre certa operativa de desenvolupament.

Tots estos indicis van motivar la presentació de l'oportuna querella en l'Audiència Nacional en la qual el Fiscal, sobre la base dels informes aportats pels investigadors, sol·licitava a l'autoritat judicial les dos entrades i registre que es van dur a terme a Gijón. En ells  es va intervendre nombrosa documentació relacionada amb els fets, 30.000€ en efectiu, es van embargar cinc immobles valorats en més de quatre milions i mitjà d'euros i 21 actius financers amb un saldo superior als dos milions d'euros.

Esta operació ha sigut coordinada per la Fiscalia Especial contra la Corrupció i la Criminalitat Organitzada i pel Jutjat Central d'Instrucció Nº 2 de l'Audiència Nacional. També s'ha comptat amb especialistes d'EUROPOL, que han donat suport als investigadors a través del Grup Anticorrupció del Centre Europeu contra el Crim Econòmic i Financer (EFECC).