Operació de la Policia Nacional amb la col·laboració d'EUROPOL

Desmantellada una organització criminal especialitzada en el tráfico il·lícit de migrants sirians i algerians

Se'ls considera responsables de l'entrada clandestina a Espanya d'al voltant d'1.000 migrants a través d'embarcacions ràpides noliejades des d'Algèria

Facilitaven la seva permanència al nostre país i el trànsit a altres països europeus per quantitats que podien aconseguir els 20.000 euros, la qual cosa els hauria reportat un benefici de més d'1.500.000 euros

Han estat detingudes 21 persones a les províncies de Madrid (13), Almeria (5), Guipúscoa (1), Màlaga (1) i Múrcia (1), entre els quals es troben sis líders de la xarxa que han ingressat a la presó

02/08/24

Agents de la Policia Nacional, amb la col·laboració d'EUROPOL, han desarticulat una de les majors xarxes criminals assentades a Espanya especialitzades en el tráfico il·lícit de migrants sirians i algerians. Se'ls considera responsables de l'entrada clandestina al nostre país, a través d'embarcacions ràpides noliejades des d'Algèria, de més de 750 migrants d'origen sirià i de més de 250 migrants d'origen algerià. Facilitaven la seva permanència a Espanya i el trànsit a altres països europeus a canvi de quantitats que podien aconseguir els 20.000 euros, la qual cosa els hauria reportat uns beneficis de més d'1.500.000 d'euros. Hi ha 21 persones detingudes a les províncies de Madrid (13), Almeria (5), Guipúscoa (1), Màlaga (1) i Múrcia (1) entre els quals es troben sis capitosts que han ingressat a la presó provisional.

La recerca policial que ha permès desarticular aquesta xarxa  va tenir el seu origen en una altra operació, desenvolupada durant l'any 2023, que va servir per desmantellar la logística a Espanya d'una organització dedicada al tráfico de migrants. Amb la informació obtinguda en aquesta operació, i després de nombroses perquisicions, els investigadors van poder delimitar l'existència d'aquesta important xarxa criminal d'àmbit internacional dedicada al tráfico de migrants sirians i, en menor mesura, de migrants algerians, composta per dues organitzacions principals, una assentada a Algèria i una altra al nostre país.

A Madrid i Almeria

La branca espanyola estava formada per dos grups diferents que comptaven amb una gran cohesió i una clara delimitació de tasques. El grup principal, assentat a la província de Madrid,  era responsable de l'organització de  totes les activitats de la xarxa en coordinació amb la cèl·lula matriu establerta a Orà (Algèria). L'altre grup, que estava situat a Almeria, s'encarregava de la recepció dels migrants arribats en pastera a les costes espanyoles i el seu trasllat a Madrid.

La matriu algeriana era l'encarregada d'organitzar i llançar embarcacions ràpides de fibra amb migrants sirians i algerians, des de les costes d'Oren i Mostaganem (Algèria), amb destinació a Espanya. Les travessies marítimes es realitzaven amb greu risc per a la vida dels migrants, en unes embarcacions sobreocupadas freturoses de qualsevol element de seguretat, sense armilles salvavides o arnés de seguretat, carregades de bidons de combustible i en les quals no hi havia aigua ni menjar.

El grup establert a Almeria, en perfecta coordinació amb la matriu, s'encarregava de la recollida dels migrants poc després del seu desembarcament en les costes d'Almeria i Múrcia, que normalment es produïa de nit i en zones de difícil accés allunyades de nuclis urbans. De manera immediata, i gràcies a la flota de vehicles que posseïen, traslladaven als migrants fins a la província de Madrid, on comptaven amb una àmplia xarxa de pisos de seguretat en els quals eren allotjats en condicions d'insalubritat i amuntegament. Quan consideraven que en aquests immobles ja no es podien instal·lar més migrants, els traficants feien ús d'alguns establiments hotelers que controlaven i que permetien l'ocultamiento de fins a 30 persones al mateix temps.

Trasllats a Europa

Als migrants que decidien abandonar Espanya, l'entramat els oferia la possibilitat de fer-ho via aèria, facilitant-los l'obtenció dels passaports i bitllets necessaris, o bé via terrestre, a bord de vehicles de la seva propietat o de lloguer que arrendaven a nom de testaferros.

En aquest sentit, és destacable l'especialització i professionalització de la xarxa en el moviment secundari terrestre dels migrants sirians des d'Espanya a altres països europeus, de tal manera que havien ideat una ruta especial que marcava un itinerari concret i un horari especifico per creuar les fronteres interiors sense ser detectats per les autoritats policials. A més, en ocasions, i per augmentar els beneficis de l'entramat, aquesta informació era venuda a altres organitzacions criminals que es dedicaven a activitats delictives similars.

Ruta des de Síria

La ruta migratòria empleada pels traficants amb els ciutadans d'origen sirià discorria per Àsia, Àfrica i Europa. El punt de partida era l'aeroport de Beirut (Líban), on arribaven després de ser introduïts creuant la frontera terrestre siriana, i des d'aquí eren traficats via aèria fins a Egipte. A continuació l'organització facilitava l'encreuament de fronteres terrestres de Líbia i Tunísia fins a arribar a Algèria, on eren allotjades fins a la seva sortida cap a Espanya. Els migrants havien d'anar pagant en cada etapa a través del conegut mètode “hawala”, sistema financer que actua fora de les lleres legals, i es calcula que cada migrant podria haver pagat fins a 20.000 euros. Durant la recerca els agents van detectar com l'entramat criminal feia ús de determinat material tecnològic –càmeres espia i micròfons ocults- para, entre altres objectius, garantir els cobraments de diners.

La recerca ha finalitzat amb un operatiu policial que ha comptat amb la   participació de 90 agents i en el qual s'han realitzat cinc registres domiciliaris i quatre inspeccions a establiments hotelers a les províncies de Madrid, Almeria, Guadalajara, Múrcia, Màlaga i Guipúscoa, en els quals s'han confiscat 8.950 euros, 1.381 dòlars, 36.000 dinares algerians, tres vehicles i divers material tecnològic. A més,  s'ha decretat el bloqueig cautelar i embargament preventiu de 25 comptes bancaris.