En un operatiu en col·laboració amb la Polizia vaig donar Stato durant els sis primers mesos de 2024

La Policia Nacional desarticula nou grups criminals especialitzats en el robatori de rellotges d'alta gamma

Durant les recerques s'ha detingut a 15 persones en diferents ciutats espanyoles, han estat esclarits 29 robatoris amb violència i s'han recuperat vuit dels rellotges sostrets

L'operació s'emmarca en la contínua cooperació que les autoritats espanyoles i italianes mantenen des de fa dos anys, un dispositiu orientat a la detecció de l'arribada d'aquests grups, o de part dels seus membres, a Espanya per perseguir la seva activitat delictiva especialitzada en el robatori de rellotges de luxe

25/07/24

Agents de la Policia Nacional, en un dispositiu conjunt amb la Polizia vaig donar Stato d'Itàlia, han desarticulat durant els primers sis mesos de l'any nou grups criminals especialitzats en el robatori amb violència de rellotges d'alta gamma. Fruit de les recerques s'ha detingut a 15 persones, han estat esclarits 29 robatoris amb violència comesos en diferents punts d'Espanya i s'han recuperat vuit dels rellotges sostrets.

Col·laboració entre les autoritats espanyoles i italianes

Aquesta operació s'emmarca en la contínua cooperació que les autoritats espanyoles i italianes mantenen des de fa dos anys, un dispositiu orientat a la detenció de l'arribada a Espanya d'aquests grups itinerants, especialitzats en el robatori de rellotges de luxe, o de part dels seus membres.

Des del passat un de gener i fins a finals de juny, aquesta operació ha permès desarticular vuit cèl·lules criminals que operaven en diferents ciutats espanyoles, permetent la detenció de 15 integrants d'aquests grups criminals a Madrid (1), Barcelona (5), Palma de Mallorca (1), Eivissa (2), València (1) i Marbella (5). En les recerques s'han recuperat vuit rellotges de luxe que presumptament havien sostret els arrestats en les diferents accions delictives, estant especialitzats en el robatori d'aquestes peces de joieria.

Aquests grups criminals posseeixen un alt grau d'organització i coordinació a l'hora d'executar la seva especialitat delictiva, reflectit en un modus operandi singular en el qual predomina l'ús d'una motocicleta per dur-los a terme. Igualment, els investigadors han detectat que molts dels autors d'aquestes accions delictives tenen la ciutat italiana de Nàpols com a lloc de procedència, estant presumptament vinculats als clans de crim organitzat d'aquesta ciutat.

Plegaven el mirall del cotxe de la víctima i li sostreien el rellotge

Amb aquest mètode, després d'haver seleccionat un objectiu i previ seguiment del mateix, un dels integrants de l'organització muntat en una motocicleta, aprofitant que la circulació estava detinguda per un semàfor, es posava a l'altura del vehicle en el qual viatja la futura víctima i li plegava el mirall cap a l'interior. Aquest moment, i davant la perplexitat de la víctima, que treia el braç per la finestreta del vehicle per col·locar el mirall en la seva posició original, era aprofitat per un altre membre de la cèl·lula per sostreure el rellotge.

Les recerques que han permès la detenció dels presumptes autors i l'esclariment dels fets han estat dutes a terme de forma conjunta per la Unitat Central de Delinqüència Especialitzada i Violenta i la Polizia vaig donar Stato d'Itàlia, així com per diferents grups de recerca de Policia Judicial de Madrid, Màlaga, Barcelona, Palma de Mallorca, València Marbella i Eivissa.