Operació conjunta de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil

Desarticulat el grup d'aluniceros més actiu d'Andalusia i Extremadura per cometre més de 100 robatoris

Hi ha vuit detinguts i s'han practicats 15 registres en els quals s'han intervingut material de telecomunicacions i informàtic, eines utilitzades per a les accions delictives, efectes robats, dues armes de foc i dues plantacions amb 363 plantes de marihuana

El valor de tot el sostret per l'organització ascendeix al mig milió d'euros i operaven de manera itinerant en fins a vuit províncies espanyoles –Sevilla, Cadis, Còrdova, Granada, Huelva, Màlaga, Jaén i Badajoz-

17/07/24

Agents de la Policia Nacional, en una operació conjunta amb la Guàrdia Civil, han desarticulat el grup d'aluniceros més actiu en el sud d'Espanya. Han estat detinguts vuit integrants de l'organització que, dirigida des de Sevilla, presumptament cometien les seves accions delictives a les províncies de Cadis, Còrdova, Granada, Huelva, Màlaga. Jaén i Badajoz.

Els detinguts es dedicaven al robatori amb força en establiments públics, mitjançant el mètode de l'alunizaje, robatori i furt de vehicles a motor, falsedat documental -plaques doblegades- i tinença il·lícita d'armes. Se'ls atribueix més de 100 robatoris amb els quals haurien sostret efectes valorats al mig milió d'euros.

Els agents han dut a terme fins a 15 registres domiciliaris en les localitats de Sevilla, Alcalá de Guadaira, Umbrete i Utrera (Sevilla), en els quals s'ha intervingut material de telecomunicacions i informàtic, eines utilitzades per a la comissió dels fets delictius, efectes sostrets dels diferents robatoris, i dues armes de foc. També s'han desmantellat dues plantacions amb un total de 363 plantes de marihuana.

La recerca es va iniciar al juny de 2023 quan els agents van tenir coneixement d'una sèrie de robatoris amb força en dos establiments en Palmones- Els Barris (Cadis). Després de les primeres indagacions es va aconseguir identificar als autors d'aquests fets així com els vehicles utilitzats per perpetrar els robatoris.

Els moviments dels integrants de l'organització durant diversos mesos, així com dels diferents vehicles utilitzats durant la comissió de les seves activitats il·lícites, va permetre als investigadors concloure que estaven després d'un grup criminal responsable de la comissió d'il·lícits similars en diversos llocs de les províncies de Cadis, Còrdova, Sevilla, Granada, Huelva, Màlaga i Badajoz.

Un extintor per donar-se a la fugida

El grup criminal posseïa un alt nivell de professionalitat, duent a terme les seves accions delictives amb gran rapidesa i amb una capacitat de realitzar fins a deu robatoris en amb prou feines sis dies, que executaven ocultant la seva identitat amb passamuntanyes, capells i guants. En alguns dels robatoris, un dels membres portava un extintor per usar contra el personal de seguretat en cas de ser sorpresos, donant-los el temps suficient per donar-se a la fugida.

Cada membre del grup posseïa un paper dins de l'execució del robatori, no sortint-se del seu rol a cap moment: conductor i/o “alunicero”, vigilants de zona per no ser sorpresos, especialista en obertura de portes o fractures d'aparadors i carregadors de la mercaderia sostreta en el vehicle utilitzat;

També destacaven per la utilització de vehicles d'alta gamma sostrets per al trasllat del grup als diferents llocs on realitzaven les activitats il·lícites. Això els permetia fugir després de la comissió dels fets a altes velocitats, posant en greu risc a la resta d'usuaris de la via.

Des de secaderos de pernils fins a basars orientals

La valoració aproximada dels objectes sostrets aconsegueix el mig milió d'euros, suposant grans pèrdues sofertes pels propietaris dels establiments en els quals cometien els assalts. Els establiments estaven dedicats a la venda al públic de tot tipus de gènere, des de secaderos de pernils, estancs, botigues de telefonia, de moda i material esportiu, fins a cadenes de perfumeria, basars orientals o petites botigues d'ultramarins.

A aquesta quantitat caldria sumar-li les despeses ocasionades en la reparació o substitució dels danys provocats. La reiteració dels robatoris al mateix establiment obligava, en alguns casos, al tancament del comerç per no poder afrontar les elevades despeses ocasionades, amb la consegüent pèrdua de llocs de treball.

La recerca ha estat dirigida pel Jutjat d'Instrucció número 3 d'Algesires (Cadis).