Cop al narcotràfic internacional

La Policia Nacional confisca 100 quilograms de cocaïna en un contenidor aeri procedent d'Equador

En l'operació s'ha detingut a dotze membres d'un grup criminal, un dels més actius a Europa i Sud-amèrica, format per ciutadans albanesos, colombians, marroquins i europeus

L'organització tenia contactes directes als principals països de sortida de la cocaïna, com Colòmbia i Equador, i amb forts inversors residents a Dubai

La droga, que havia estat introduïda a Espanya per via aèria, va ser trobada a l'interior d'una nau de Fuenlabrada, on havia estat dipositada per membres de l'organització

20/06/24

Agents de la Policia Nacional han confiscat cent quilograms de cocaïna en un contenidor aeri procedent d'Equador. En el marc de l'Operació Botnia s'ha detingut a dotze membres d'un grup criminal, un dels més actius a Europa i Sud-amèrica, format per ciutadans albanesos, colombians, marroquins i europeus. El grup tenia contactes directes als principals països de sortida de la cocaïna, com Colòmbia i Equador, i amb forts inversors residents en Dubái.

L'operació es va iniciar a principis de l'any 2023, quan agents de la Policia Nacional van començar a investigar a una organització criminal internacional, assentada en la Costa del Sol i formada per ciutadans d'Albània, Colòmbia, Marroc i Suècia. Els membres d'aquest grup tenien contactes directes en els principals nuclis actuals del narcotràfic internacional, com Colòmbia, Equador i Dubái.

Aquesta organització criminal es dedicava a l'exportació de grans quantitats de cocaïna des de Sud-amèrica cap a Europa, tant per via aèria com a marítima. Després de diverses recerques, els agents van aconseguir situar als membres de l'entramat delictiu en la Costa del Sol i Madrid. A més, van detectar multitud de reunions entre ells per preparar enviaments de substància estupefaent des de Sud-amèrica a Espanya. D'altra banda, es va detectar que realitzaven viatges a altres països, entre ells Dubái, on es trobaven els principals inversors del grup criminal i s'impartien les directrius a la resta de membres per dur a terme el negoci il·lícit.

 

Els investigadors van aconseguir perfilar l'estructura criminal investigada i desxifrar quin era el rol exercit per diversos membres, arribant a identificar plenament als investigats. D'una banda es trobaria la branca colombiana, encarregada d'obtenir la substancia estupefaent en origen i donar sortida a la droga cap a Espanya tant via marítima amb contenidors, com a via aèria a través de vols comercials. Mentre que d'altra banda es trobarien els ciutadans marroquins, responsables de la logística i infraestructura a Espanya.

Entre ambdues branques del grup criminal, els agents van aconseguir identificar a un ciutadà d'origen alemany, considerat a Suècia un dels més importants narcotraficants internacionals, catalogat com un dels objectius d'alt valor i de major importància d'Europol, que disposava dels contactes necessaris als països d'origen per adquirir grans quantitats de cocaïna d'elevada puresa. A la meitat d'/A la meitat de la recerca va viatjar personalment a Colòmbia, amb la finalitat de negociar de manera directa el transport il·lícit amb els investigats colombians.

Un gir inesperat després de l'aparició  d'un grup d'origen albanès

A la fi de 2023, les perquisicions van donar un gir inesperat quan els investigadors van detectar que un grup d'albanesos s'havien unit a l'organització per participar activament en el negoci criminal. El responsable d'aquest grup, residia en la Costa del Sol i estava en contacte permanent i visitava amb assiduïtat als seus caps, a Albània i Dubái, per rebre instruccions i donar-los novetats.

Durant els primers mesos de 2024, l'organització criminal investigada va començar a intensificar els encontres i reunions per preparar un enviament de cocaïna via aèria des d'Equador a Madrid. Els agents van detectar com els encarregats de la distribució de la substancia estupefaent es desplaçaven en tres vehicles fins a una nau situada en un polígon industrial de Fuenlabrada (Madrid), accedint tots a l'interior de la nau, moment en el qual es va procedir a l'explotació de l'operació detenint a quatre homes de nacionalitat albanesa que es trobaven a l'interior de la nau industrial. De forma simultània es va detenir al responsable de la branca albanesa i al seu soci marroquí, mentre es trobaven reunits a Marbella.

En aquesta primera fase, els agents es van confiscar de 100 quilos de cocaïna d'elevada puresa que es trobaven a l'interior de la nau de Fuenlabrada, i que en dies previs l'organització criminal havia introduït a Espanya a través d'un contenidor aeri en un vol comercial procedent de Guayaquil, Equador. La droga es trobava repartida en motxilles i, al moment en què van entrar els agents, els membres de l'organització d'origen albanès, estaven introduint els paquets de cocaïna en “caletas”, compartiments ocults situats en els tres vehicles intervinguts.

 

Després d'aquest operatiu,  es van dictar vuit ordres internacionals de detenció amb la finalitat de detenir a la resta de membres del grup criminal. El dia 9 de maig es va detenir a Colòmbia al famós narcotraficant europeu que es trobava allí coordinant l'operació, i a un altre dels representants de l'entramat colombià, que mesos abans havia viatjat fins a Madrid per supervisar l'operació. El principal responsable d'aquesta organització, va ser detingut aquest mateix dia després d'arribar a Madrid en un vol des de Colòmbia. 

Entre les detencions practicades a Espanya també destaca la del líder de l'entramat albanès, que es trobava a la presó pendent de la seva extradició a Albània sobre la base d'una reclamació internacional com a responsable d'un delicte d'homicidi dolós; i del germà del cap de l'organització i la seva mà dreta per a totes les activitats criminals, especialment en labors de seguretat per als transports de diners en efectiu.

Aquesta operació suposa un cop sense precedents a l'estructura d'una de les organitzacions criminals més poderoses a nivell internacional, amb un total de dotze detinguts i dos ordres internacionals de detenció en vigor, aconseguint a més la intervenció de més de 400.000 dòlars en criptoactivos, i el desmantellament de tota la base logística que tenien establerta per a la recepció i distribució de la cocaïna des d'Espanya.