Operació conjunta de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil

Desarticulada a Tarragona una organització criminal dedicada al tráfico d'éssers humans amb finalitats d'explotació laboral

Les víctimes venien a Espanya amb la promesa d'obtenir un contracte en pràctiques en hostaleria pel qual cobrarien un sou de 500 euros, però després de treballar fins a 15 hores al dia en alguns casos solament arribaven a cobrar 20 euros

Dotze persones han estat detingudes per pertinença a organització criminal, tracta d'éssers humans amb finalitats d'explotació laboral, afavoriment de la immigració, detenció il·legal i falsedat documental

19/04/24

Agents de la Policia Nacional, en una operació conjunta amb la Guàrdia Civil, han desarticulat una organització criminal dedicada a la tracta d'éssers humans amb finalitats d'explotació laboral. Dotze persones han estat detingudes en les localitats tarragonines de Torredembarra, Reus i Tarragona cabdal, a més d'Itàlia, pels delictes de pertinença a organització criminal, tracta d'éssers humans amb finalitats d'explotació laboral, afavoriment de la immigració, detenció il·legal i falsedat documental.

S'han realitzat deu entrades i registres, on els investigadors han intervingut dues armes detonadoras, més de 22.000 euros en efectiu, nombrosa documentació d'interès i material informàtic. La recerca va començar el passat mes d'octubre, quan els agents van rebre informació de l'existència de persones d'origen colombià que treballaven en unes condicions laborals pèssimes, sense contracte ni documentació d'estada legal i mantenint un horari abusiu. L'organització controlava amb càmeres de vigilància els habitatges on eren allotjades les víctimes, on vivien amuntegades en habitacions.

Viatge des de Colòmbia

Les víctimes viatjaven des de Colòmbia després de ser captades per l'organització. Se'ls oferia un sou i un contracte de pràctiques que, ja a Espanya, no s'ajustava al contracte que havien signat. Una vegada que els facilitaven la documentació necessària per realitzar el viatge a Espanya, tals com a visats, assegurances mèdiques, taxes d'advocats, tràmits amb consolat i administracions de Colòmbia, les víctimes contreien amb l'organització un deute en concepte de viatge i tràmits, quedant així a la mercè dels caps de l'organització. El deute cada vegada es feia major per així descomptar-los directament els diners del salari que percebien pel seu treball.

Una vegada a Espanya, les condicions laborals no s'ajustaven a l'establert pels captadors a Colòmbia, ja que al principi se'ls havia promès un contracte en pràctiques d'estudiant d'hostaleria de quatre hores diàries amb dos dies de descans setmanal, vacances per any de contracte i un sou inicial de 500 euros mensuals. No obstant això, les jornades arribaven a ser d'entre 12 i 15 hores i de dilluns a diumenge. Els descansos setmanals se'ls concedien en explicades ocasions i sense vacances. El salari que rebien després de les deduccions que realitzaven els detinguts en alguns casos era de sol 20 euros.

Algunes víctimes arribaven al nostre país en condició de turistes, i per emmascarar la situació d'explotació laboral real, els líders de l'organització criminal els obligaven a inscriure's en cursos de formació en convivència criminal amb aquestes acadèmies de formació. Per aquests cursos, que mai arribaven a realitzar, pagaven grans quantitats de diners.

Els membres de l'organització controlaven fins i tot les baixes mèdiques per evitar que les tinguessin. Si alguna d'aquestes persones es trobava indisposada els facilitaven ells mateixos fàrmacs potents que en realitat requerien de recepta mèdica perquè continuessin treballant.

Entrades i registres

A l'inici del mes d'abril es van practicar quatre entrades i registres en els habitatges de les víctimes. També es van dur a terme altres dos en els habitatges dels líders de l'organització i altres quatre en locals d'hostaleria. En total s'han intervingut dues armes detonadoras, 22.295 euros en efectiu, dos dispositius mòbils, dos portàtils, un vehicle, un disc dur gravador, càmeres de vigilància i diversa documentació d'interès per a la recerca.

Clausura dels locals de restauració

El jutjat d'instrucció competent ha ordenat la clausura dels quatre locals de restauració dels quals es valia l'organització criminal per dur a terme l'explotació. En el curs de l'explotació s'han detectat  a 28 noves víctimes de l'organització que al costat de les 18 víctimes alliberades durant la recerca, fan un total de 46 víctimes alliberades.

En el dispositiu han participat més de 180 agents de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil. De les 12 persones detingudes i posades a la disposició del Jutjat d'Instrucció, s'ha decretat l'ingrés a la presó per a tres d'elles. Les víctimes ja han estat posades en contacte amb els serveis socials per a la seva protecció.