L'arrestat, així com la major part de les víctimes, és menor d'edat

La Policia Nacional deté a Catalunya a un perillós depredador sexual que va assetjar a més de 20 joves a través de xarxes socials

Contactava amb les víctimes a través d'una coneguda xarxa social per després extorquir-les sexualment a través d'una altra plataforma i, a més, sol·licitava a diferents persones que s'obrissin perfils en xarxes socials en el seu nom atès que les plataformes ja no li permetien crear més

L'investigat va suplantar la identitat d'un jove de Barcelona a qui va sostreure les seves fotografies de xarxes socials per utilitzar-les en els perfils amb els quals operava

10/04/24

Agents de la Policia Nacional han detingut a Catalunya a un perillós depredador sexual que va assetjar a més de 20 víctimes a través de xarxes socials. L'arrestat -que com la major part de les seves víctimes és menor d'edat- va suplantar la identitat d'un jove de Barcelona a qui va sostreure les seves fotografies de xarxes socials per utilitzar-les en els perfils amb els quals operava. Contactava amb les víctimes a través d'una coneguda xarxa social per després extorquir-les sexualment a través d'una altra plataforma i, a més, sol·licitava a diferents persones que s'obrissin perfils en xarxes socials per ell atès que les plataformes ja no li permetien crear més.

La recerca s'ha dut a terme per agents de la Unitat Central de Ciberdelinqüència, entre les funcions de la qual es troba l'especial vigilància del tráfico de pornografia infantil -especialment d'aquella que hagi pogut ser generada al nostre país- atès que posar fora de perill a les víctimes és la màxima prioritat. Així mateix, la Unitat Central de Ciberdelinqüència de la Policia Nacional s'encarrega de la coordinació de les recerques relacionades amb l'explotació sexual infantil en Internet quan compten amb un elevat nombre de víctimes i afecten a tot el territori nacional.

Més de 20 denúncies per tota Espanya

Les primeres perquisicions es van iniciar arran de diverses denúncies, realitzades en diferents províncies espanyoles, d'assetjament sexual a menors a través de la xarxa. Quan investigadors experts en la lluita contra la ciberdelinqüència van tenir coneixement dels fets van començar un minuciós estudi per trobar similituds en les denúncies que poguessin compartir autoria. En aquest sentit, no van trigar a aïllar una sèrie de característiques úniques tals com el modus operandi, els noms d'usuari empleats o la forma de sol·licitar les imatges de contingut sexual i d'amenaçar a les víctimes (amb especial crueltat). Això va permetre als agents recopilar fins a 22 denúncies interposades en Policia Nacional per tota Espanya -Oviedo, Barcelona, Palencia, Madrid, Palma de Mallorca, Torrejón d'Ardoz i Granada-, i detectar nexes comuns en totes elles.

Va suplantar la identitat d'un jove de Barcelona utilitzant les seves fotos en els perfils amb els quals assetjava a les víctimes

En un primer moment les perquisicions es van centrar en un jove la foto del qual apareixia en els perfils de xarxes socials des dels quals s'estaven realitzant els fets delictius. No obstant això, després de diverses gestions policials, els agents van acreditar la seva innocència comprovant que algú estava usurpat la seva identitat i utilitzant les seves fotos sense el seu coneixement ni consentiment.

Va ser a partir d'aquest moment, i després d'acreditar que darrere de les denúncies es trobava el mateix autor, quan va començar la col·laboració coordinada de tots els investigadors de les províncies implicades. La dificultat de l'operació ha radicat en l'existència de molts perfils diferents des dels quals s'estaven cometent els fets. A més, les adrecis IP des de les quals els obrien i accedien a ells es geoposicionaban en múltiples llocs d'Espanya, sense mostrar les seves titulars relació aparent entre ells.

Les adrecis IP van fitar la cerca

Amb l'avanç de les perquisicions, els agents van observar que hi havia certes adrecis IP que es repetien en totes les recerques realitzades. Aquestes conduïen a dos domicilis concrets, separats per uns pocs quilòmetres En fer revisions periòdiques de les denúncies que obstaculitzen durant el desenvolupament de la recerca –ja que els perfils seguien actius-, es van trobar diverses addicionals repartides pel territori nacional.

Sol·licitava a diferents persones que s'obrissin perfils en xarxes socials en el seu nom atès que les plataformes ja no li permetien crear més

Donada l'existència d'indicis suficients de la presumpta participació dels habitants en aquells domicilis, es va dur a terme una entrada i registre, dictada pel Jutjat que entenia de la causa. Durant l'operatiu es va detenir a l'autor dels fets, menor d'edat, i es va confiscar el telèfon mòbil utilitzat que contenia evidències dels fets..

D'altra banda, els investigadors van descobrir el motiu pel qual apareixien tantes adrecis IP repartides per tot el país, una de les xarxes socials que estava utilitzant no li permetia obrir més perfils, motiu pel qual sol·licitava a diferents persones amb les quals contactava per la web, que ho fessin per ell perquè posteriorment, li facilitessin les credencials d'accés.

El menor va ser posat a la disposició de la Secció de Menors de la Fiscalia decretant l'autoritat judicial el seu ingrés cautelar en règim tancat.

Consells de la Policia Nacional orientats als menors

• No confiïs en la identitat de les persones amb les quals xateges o jugues a la xarxa. No tothom és qui diu ser.

• No manis imatges de contingut sexual a persones desconegudes, la identitat real de les quals desconeixes.

• Si t'asseguis amenaçat o assetjat per algú en internet, digues-li-ho als teus pares. Mai enviïs més imatges de contingut sexual sota la promesa que eliminaran les enviades prèviament.

• No et sentis culpable, ni avergonyit, si has estat víctima d'aquest delicte.