Gràcies a la cooperació internacional

La Policia Nacional restitueix a un menor de set anys al seu progenitor després d'haver estat traslladat a Bèlgica per la seva mare

La mare es trobava reclamada per un jutjat de la localitat balear de Ciutadella per un delicte de substracció parental i ha estat detinguda a Bèlgica després de les gestions realitzades per UFAM i l'activació de la xarxa ENFAST

03/02/24

Agents de la Policia Nacional han restituït a un menor de set anys d'edat al seu progenitor després d'haver estat traslladat per la seva mare a Bèlgica. La mare del menor es trobava reclamada per un jutjat de la localitat balear de Ciutadella per un delicte de substracció parental i ha estat detinguda a Bèlgica després de les gestions realitzades per UFAM i l'activació de la xarxa ENFAST.

La recerca va començar a l'octubre de 2023, quan UFAM Central va rebre una sol·licitud de col·laboració per part d'UFAM Ciutadella amb la finalitat de localitzar a una persona que figurava en qualitat de reclamada pel Jutjat de Primera Instància i Instrucció nº1 de la localitat balear de Ciutadella com a presumpta responsable d'un delicte de substracció parental.

En tenir indicis que la progenitora podria haver-se amagat amb el menor en la localitat madrilenya de Tielmes, els investigadors van realitzar indagacions en el lloc que van permetre comprovar que havia abandonat el municipi dies.

Durant les recerques es va detectar un telèfon que podia haver estat usant la fugitiva, així com moviments de targetes bancàries de l'advocat de la pròfuga cap a Bèlgica, en concret, en diferents localitats situades a Brussel·les.

Els agents a través de la Secció de Localització de Fugitius van activar ràpidament la xarxa ENFAST i es va activar la cooperació policial amb la Policia Federal de Bèlgica, els qui van detectar un domicili pròxim a Brussel·les on podia estar residint la fugitiva ocultava al seu fill.

Seguidament es va sol·licitar una comissió rogatoria tendent a la localització de la reclamada i a la seva detenció, establint-se en data 26 de gener un dispositiu policial que va conduir a la detenció de la reclamada, decretant l'autoritat judicial belga la seva posada en llibertat en declarar en la vista oral que era víctima de violència de gènere i que el pare del menor havia abusat sexualment del seu fill.

Per tal motiu, les autoritats belgues van sol·licitar de manera urgent una reunió per videoconferència amb les autoritats espanyoles, determinant-se en la mateixa la pròrroga de l'Ordre Europea de recerca a l'espera de decidir si procedien a la restitució del menor al seu progenitor patern.

El dia 30 de gener el Fiscal de Menors de Bèlgica, després de prendre declaració a tots dos progenitors, va determinar restituir el menor a el seu pare, tal com sol·licitaven les autoritats espanyoles, la qual cosa es va executar en el dia de la data.

Amb la finalitat que pogués tornar a Espanya amb el seu pare, ja que el menor es trobava indocumentat en desfer-se la mare del seu document nacional d'identitat, UFAM Central va realitzar gestions amb l'Agregaduría d'Espanya a Bèlgica perquè s'expedís un salconduit que li permetés viatjar a Espanya.

Finalment es va procedir a la restitució del menor, tornant al costat d'el seu pare a Espanya.