Amb la col·laboració de l'Agregat d'Interior i la Cònsol en Pakistan

La Policia Nacional allibera a una dona a la qual el seus pares anaven a obligar a casar-se amb un desconegut

S'ha detingut a dues persones, pare i madrastra de la víctima, com a presumptes responsables de tracta d'éssers humans amb finalitats de matrimoni forçat

La víctima va ser traslladada a Pakistan per a la celebració d'un matrimoni forçat i després de negar-se, li van prohibir tornar a Espanya com a càstig

Al nostre país la víctima sofria un control ferri en els seus moviments i vestimenta i fins i tot tenia prohibit qualsevol contacte amb les seves amistats

15/12/23

Agents de la Policia Nacional han alliberat a una dona a la qual el seus pares anava a obligar a casar-se amb un desconegut en Pakistan, Durant la recerca, que ha comptat amb la col·laboració de l'Agregat d'Interior i la Cònsol en Pakistan, s'ha detingut a dues persones, pare i madrastra de la víctima, com a presumptes responsables de tracta d'éssers humans amb finalitats de matrimoni forçat. La víctima va ser traslladada a Pakistan per a la celebració del matrimoni forçat i després de negar-se, li van prohibir tornar a Espanya com a càstig. Al nostre país sofria un control ferri en els seus moviments i vestimenta i fins i tot tenia prohibit qualsevol contacte amb les seves amistats.

La recerca es va iniciar al setembre de 2023 quan es va rebre denúncia d'aquesta situació i en la qual comunicaven que una jove havia estat traslladada en el mes de juny al seu país d'origen per contreure un matrimoni forçat. Des de llavors, i després de negar-se a casar-se, havia romàs en Pakistan en contra de la seva voluntat, permetent-li únicament sortir de casa una hora i sempre acompanyada per la seva mare.

Les indagacions dels agents van permetre que la víctima pogués ser localitzada al seu país i ser sentida en declaració per videoconferència. La jove va manifestar que vivia a Espanya junt el seu pare i la seva madrastra i tots dos mantenien un control ferri sobre ella, sense que es permetés llibertat de moviments ni de decisió bàsiques. Després d'aconseguir que la permetessin estudiar, a la mateixa no se li permetia relacionar-se amb ningú, havent d'anar de casa al col·legi i viceversa. A més era obligava a vestir de certa manera, no podent triar si més no la seva pròpia roba i la seva madrastra li tenia retinguda la documentació.

El seus pares li prohibien tornar a Espanya

A més va denunciar que en l'últim any va ser quan la seva situació va empitjorar, ja que el seu pare havia decidit que havia de casar-se, augmentant el control sobre ella i comprant-li finalment un bitllet d'avió a Pakistan perquè es realitzés el matrimoni.

Un mes després d'arribar al país, el seu pare havia trobat a un altre home amb qui casar-la, però la víctima es va negar rotundament. Davant la seva negativa constant, finalment el seu pare i madrastra van decidir tornar a Espanya, si bé, no li van permetre tornar amb ells, deixant-la en Pakistan sense la seva documentació i sense mitjans econòmics per a un bitllet de tornada com a forma de càstig.

La situació de la víctima en Pakistan era cada vegada pitjor, ja que era controlada durant les 24 hores del dia, permetent-li sortir del domicili únicament durant una hora al dia i sempre acompanyada per algun familiar.

Finalment, amb la col·laboració de l'Agregat d'Interior en Pakistan i la Cònsol d'Espanya en aquest país, es va aconseguir alliberar a la víctima, la qual després de tornar a Espanya i després de les perquisicions policials va ser acollida per una ONG especialitzada en tracta d'éssers humans.

Finalment la recerca va permetre la detenció del pare i la madrastra de la víctima, als quals després de ser posats a la disposició de l'autoritat judicial se'ls van dictar sengles ordres de protecció per evitar que aquestes persones puguin apropar-se o contactar amb la víctima.