Operación conjunta de la Policía Nacional de España y la Policía Nacional de Francia

Desarticulado un grupo criminal que planificaba asaltar una “guardería de droga” y “amarrar” a un narcotraficante

Se ha detenido a 11 personas -dos en España y nueve en Francia- que integraban una red criminal a la que se le imputan varios delitos cometidos con anterioridad, uno de ellos tentativa de robo por el procedimiento del “butrón” sobre un servicio de transporte y custodia de fondos y valores del Banco de Francia

Se han efectuado 11 entradas y registros, diez en Francia y una en España (Málaga) en las que se han intervenido dos vehículos, un dispositivo de geolocalización, guantes y pasamontañas, varios dispositivos de telefonía móvil, placas de matrículas “dobladas” y dos armas de fuego

19/09/23

Agents de la Policia Nacional, en una operació conjunta amb la Policia Nacional de França, han desarticulat un grup criminal que planificava assaltar una “guarderia de droga” i “amarrar” a un narcotraficant. S'ha detingut a 11 persones –dues a Espanya i nou a França-. Al grup criminal se li imputen diversos delictes comesos amb anterioritat, un d'ells temptativa de robatori pel procediment de el “butrón” sobre un servei de transport i custòdia de fons i valors del Banc de França.

S'han efectuat 11 entrades i registres, deu a França i una a Espanya (Màlaga) en les quals s'han intervingut dos vehicles, un dispositiu de geolocalització GPS, guants i passamuntanyes, diversos dispositius de telefonia mòbil, plaques de matrícules “doblegades” i dues armes de foc.

La recerca es va iniciar després de rebre's una Ordre Europea de Recerca de les autoritats franceses en tenir coneixement que part d'un grup criminal, format per fins a vuit individus, hauria aconseguit establir-se a Tarragona per dur a terme accions delictives. Encara que tres d'aquests van tornar a França, cinc van continuar el seu trajecte pel sud d'Espanya.

A partir d'aquest moment es va iniciar una recerca conjunta que va permetre als investigadors detectar que parteix del grup criminal s'havia assentat en la localitat malaguenya de Fuengirola i que presumptament pretenien dur a terme diverses accions delictives.

Un dels membres del grup criminal en crida i cerca des de 2008

Una vegada localitzat el lloc on s'allotjaven, van detectar la presència d'un sisè individu identificat per la policia francesa com un criminal sobre el qual pesava una ordre de detenció des de l'any 2008 per atracaments i altres delictes violents.

Les recerques van permetre detectar que la xarxa criminal pretenia dur a terme accions criminals a Espanya, viatjant fins a Madrid per adquirir vehicles robats als quals “doblegaven” les matrícules i posteriorment traslladaven fins a Fuengirola per utilitzar-los en activitats delictives. Els agents van poder comprovar que el grup criminal havia desplegat diversos equips de vigilància i seguiment, en una urbanització de Marbella per presumptament “amarrar” a un narcotraficant.

Utilitzaven un domicili malagueny com a base d'operacions

Finalment, i atès que parteix del grup criminal havia tornat a França, es va coordinar una actuació policial i judicial conjunta i simultània per dur a terme les detencions i els registres oportuns en tots dos països. S'han practicat un total d'11 entrades i registres, deu a França i una a Espanya, aquesta última en un domicili de la ciutat de Màlaga que era utilitzat com a base d'operacions del grup que va arribar a albergar a sis membres de la banda.

Durant els registres efectuats s'han intervingut a Espanya dos vehicles, un dispositiu de geolocalització GPS, guants i passamuntanyes, diversos dispositius de telefonia mòbil i plaques de matrícules “doblegades”. D'entre els efectes intervinguts a França, dos d'ells han estat armes de foc -un rifle d'assalt i una pistola semiautomàtica-.

Els dos membres del grup criminal detinguts a Espanya, als quals es considera presumptes responsables de delictes com a temptativa de robatori, associació il·lícita, tráfico de drogues, tráfico d'armes i blanqueig de capitals es troben a la presó provisional després de ser posats a disposició judicial.

Als nou arrestats a França les autoritats franceses els imputen els delictes de temptativa de robatori, tres delictes de participació en associació criminal, possessió d'armes i tráfico de drogues.