A Màlaga, Granada, Múrcia, Noruega, Irlanda i Països Baixos

Desarticulada una organització criminal assentada en la Costa del Sol i Tenerife dedicada al transport internacional de drogues per carretera

L'operació s'ha saldat amb la detenció dels 23 integrants de l'organització, deu entrades i registres i la intervenció de 440.000 euros, 323 quilos de marihuana, 71 quilos d'haixix, 300 grams de cocaïna, 2 quilos de MMDA, quatre armes de foc, un arma simulada i una altra d'aire comprimit, 19 vehicles i divers material informàtic

La recerca es va iniciar en a l'any 2021 en el marc d'EMPACT i s'ha aconseguit interceptar sis dels transports de drogues que l'organització criminal volia realitzar

Utilitzaven vehicles per transportar la droga i armes i en alguns casos la revestien amb poliuretà per evitar el seu descobriment

07/08/23

Agents de la Policia Nacional han desarticulat una organització criminal, assentada en la Costa del Sol i Tenerife, dedicada al transport internacional de drogues per carretera. L'operació, coordinada per Europol i duta a terme juntament amb agents dels Països Baixos, s'ha saldat amb la detenció dels 23 integrants de l'organització a Màlaga, Granada, Múrcia, Noruega, Irlanda i Països Baixos. A més s'han realitzat deu registres domiciliaris a Màlaga, Tenerife i Països Baixos, en els quals s'han intervingut 440.000 euros, 323 quilos de marihuana, 71 quilos d'haixix, 300 grams de cocaïna, 2 quilos de MMDA, quatre armes de foc, un arma simulada i una altra d'aire comprimit, 19 vehicles i divers material informàtic.

Poliuretà per ocultar la droga

Per transportar les substancies estupefaents i les armes, utilitzaven vehicles en les quals ocultaven el material entre diferents tipus de mercaderia, revestint la droga amb material com a poliuretà per dificultar el seu descobriment. També utilitzaven empreses de logística internacional amb les quals realitzaven els enviaments de palés amb diversos tipus de mercaderia i entre els quals amagaven la droga.

Sis transports interceptats entre el 2021 i el 2023

La recerca va començar a l'octubre de 2021, en el marc d'EMPACT, quan l'organització estava realitzant els preparatius necessaris per dur a terme el transport d'una gran quantitat de cocaïna mitjançant l'ús de contenidors marítims. Fins al moment, realitzaven transports de menor calat d'haixix i marihuana des d'Espanya a països del nord d'Europa. Com a conseqüència d'aquesta recerca es va aconseguir interceptar sis dels transports de droga que els detinguts haurien intentat consumar.

A l'abril de 2022 es va aconseguir detectar el transport de 35 quilograms d'haixix a Noruega en un vehicle caleteado procedent de Màlaga. Al maig d'aquest mateix any es va aconseguir interceptar un camió amb 128 quilos de marihuana i 36 quilos d'haixix a Granada amb destinació Alemanya.

Ja en 2023 es van interceptar tres dels transports que l'organització pretenia realitzar, podent intervenir-se 45 quilos de marihuana a Múrcia, 33 i 54 quilos de marihuana a Irlanda camuflada en palés entre mercaderia i 63 quilos de marihuana a Granada també transportada en palés.

Finalment es va tenir coneixement que l'organització estaria transportant una gran quantitat de droga a la ciutat holandesa de Norrd-Sharwoude. Els investigadors van activar els mecanismes de cooperació internacional i, una vegada alertades les autoritats de Països Baixos, es va detenir a tres integrants de l'organització als quals se'ls va intervenir grans quantitats d'estupefaents i quatre armes de foc.

200.000 euros en un servidor de comunicacions encriptades

Gràcies a la recerca prèvia es va poder dur a terme la desarticulació total de l'organització criminal investigada, assentada en la Costa del Sol i Tenerife, donant com resultat la detenció de dotze dels seus integrants. El resultat final de l'operació ha estat la detenció de 23 persones i la realització de deu entrades i registres, a Màlaga, Tenerife i Països Baixos, en els quals s'han intervingut 440.000 euros, 323 quilos de marihuana, 71 quilos d'haixix, 300 grams de cocaïna, 2 quilos de MMDA, quatre armes de foc, un arma simulada i una altra d'aire comprimit, 19 vehicles i divers material informàtic. Tots els arrestats van ingressar a la presó provisional després de ser posats a disposició judicial.

Durant la recerca els agents van poder comprovar el nivell de sofisticació de l'organització criminal, en detectar que havien arribat a fer una inversió de 200.000 euros instal·lant un servidor de comunicacions encriptades, d'aquesta manera pretenien evitar que es detectés la comunicació dels integrants de l'estructura criminal. Aquest entramat era supervisat per un membre de la xarxa titulat en enginyeria. En els registres es van intervenir a més més de 80 telèfons encriptats i 150 targetes telefòniques.

Recerca cofinançada per la Unió Europea en el marc EMPACT

La recerca s'ha dut a terme per agents de la Policia Nacional espanyola i de la policia de Països Baixos en el marc de l'EMPACT (Plataforma Multidisciplinària Europea contra les Amenaces Delictives). A través d'aquest marc, els Estats membres de la Unió Europea, les agències i altres socis de la UE col·laboren estretament per fer front a les principals amenaces delictives mitjançant accions operatives conjuntes concebudes per desarticular les xarxes delictives, les seves estructures i els seus models de negoci. La recerca desenvolupada en aquest marc ha comptat amb el cofinançament de la Unió Europea dins del suport que es dona als Estats membres per combatre la criminalitat en camps com el tráfico de cànnabis, heroïna i cocaïna entre altres matèries.