Operació conjunta de la Policia Nacional, la Policia Judiciaria, membres de la Marinha Portuguesa, Europol i Eurojust

Desarticulada una organització que transportava cocaïna entre Sud-amèrica i Europa utilitzant velers i iots

En el marc d'aquesta operació s'ha abordat un veler que viatjava amb 930 quilos de cocaïna i s'ha detingut als seus dos tripulants

Després de l'abordatge de l'embarcació, els agents van detenir a altres sis membres de l'organització que estaven assentats a diverses ciutats de Portugal

En els registres realitzats s'han intervingut 111.000 euros en efectiu, joies, material informàtic i de comunicacions, dues embarcacions, dos vehicles i documentació relacionada amb la recerca

27/06/23

Agents de la Policia Nacional, en una operació conjunta amb la Policia Judiciaria i membres de la Marinha Portuguesa -sota la coordinació d'Europol i Eurojust- han desarticulat una organització presumptament dedicada al transport de grans quantitats de cocaïna entre Sud-amèrica i Europa, utilitzant velers i iots. En el marc d'aquesta operació s'ha abordat un veler que viatjava amb 930 quilos de cocaïna i s'ha detingut als seus dos tripulants. Després de l'abordatge de l'embarcació, els agents van detenir a altres sis membres de l'organització que estaven assentats a diverses ciutats de Portugal. En els registres realitzats s'han intervingut 111.000 euros en efectiu, joies, material informàtic i de comunicacions, dues embarcacions, dos vehicles i documentació relacionada amb la recerca.

A la fi de 2022 es va crear un Equip Conjunt de Recerca entre Espanya i Portugal, sota la coordinació d'Europol i Eurojust, per a la recerca d'una organització dedicada al transport internacional de cocaïna utilitzant embarcacions d'esbarjo com a velers i iots. Els investigadors van localitzar a diversos integrants del grup –de diferents nacionalitats- en localitats de la Costa del Sol, Regió de Múrcia i Portugal.

Experimentats mariners per navegar en condicions adverses

L'organització criminal comptava amb experimentats mariners que poguessin governar els velers, fins i tot amb condicions meteorològiques adverses, per al transport de grans quantitats de cocaïna de càrtels colombians des de Sud-amèrica fins a Europa. Els arrestats aprofitaven el tráfico marítim d'esbarjo entre Europa, Illa de Cap Verd, així com la Guayana francesa, a causa que les condicions meteorològiques solen ser d'extraordinària perillositat per així tractar d'eludir l'acció policial. El principal responsable de la contractació dels mariners era un home d'origen espanyol, ara detingut, que també s'encarregava de la compra i adquisició de les embarcacions usades per a tal fi.

Avançades les perquisicions, els investigadors van tenir coneixement que un dels vaixells adquirits, un veler atracat en el port esportiu d'Estepona (Màlaga), podria ser utilitzat per al transport de droga. Els agents van observar com els tripulants de l'embarcació la traslladaven fins a Lagos (Portugal) on, després de realitzar els preparatius necessaris per a la seva posada a punt, va partir cap a l'arxipèlag canari i posteriorment a la Illa de Sant Vicent (Cap Verd). Vint dies després, l'embarcació va abandonar el Port de Mindelo per dirigir-se cap al sud-oest sud-americà, concretament cap a l'entorn de les illes del Carib, un dels llocs triats per les organitzacions criminals dedicades al transport de cocaïna com a base temporal per fondejar les embarcacions que utilitzen per al tráfico de droga.

Una vegada que van carregar el iot amb la cocaïna, l'embarcació va posar rumb nord-oest efectuant una de les rutes habitualment utilitzades per les embarcacions que transporten l'estupefaent des del continent americà fins a Europa. El passat dia 22 de juny a l'entorn de les Illes Açores es va procedir a l'abordatge del veler donant com resultat l'aprehensió de 930 quilograms de cocaïna i la detenció dels dos tripulants.

Finalment es va dur a terme l'explotació de l'operació amb la detenció de sis persones que conformaven l'organització criminal ara desarticulada. També es van realitzar diversos registres en les localitats portugueses de Lagos, Sant Pere d'Estoril i Cascais, en els quals es van intervenir 111.000 euros en efectiu, joies, material informàtic i de comunicacions, dues embarcacions, dos vehicles i documentació relacionada amb la recerca.

Recerca cofinançada per la Unió Europea en el marc EMPACT

La recerca s'ha dut a terme per agents de la Policia Nacional de manera conjunta Europol, la Policia Judiciaria i membres de la Marinha Portuguesa, en el marc de l'EMPACT (Plataforma Multidisciplinària Europea contra les Amenaces Delictives). A través d'aquest marc, els Estats membres de la Unió Europea, les agències i altres socis de la UE col·laboren estretament per fer front a les principals amenaces delictives mitjançant accions operatives conjuntes concebudes per desarticular les xarxes delictives, les seves estructures i els seus models de negoci. La recerca desenvolupada en aquest marc ha comptat amb el cofinançament de la Unió Europea dins del suport que es dona als Estats membres per combatre la criminalitat en camps com el tráfico de cànnabis, heroïna i cocaïna entre altres matèries.