En una recerca de la Policia Nacional en col·laboració amb l'Arma de Carabinieri de la República d'Itàlia i el Ministeri de Cultura i Esport

Intervingudes per contraban 95 obres d'art exposades per a la seva venda en una Fira d'Antiguitats en Parma (Itàlia)

Sis antiquaris espanyols tenien en els seus stands obres d'art que havien sortit de territori nacional, sense els preceptius permisos d'exportació, per ser exhibides en “Mercanteinfiera Autunno 2022”

Un dels antiquaris ha estat detingut com a presumpte autor d'un delicte de contraban i als altres cinc se'ls han levando actes per infracció de contraban

S'han intervingut 95 obres d'art de diferents èpoques, entre les quals es troben pintures, escultures i rellotges, valorats, segons els seus propietaris, en 235.000 euros

04/04/23

Agents de la Policia Nacional, en col·laboració amb l'Arma de Carabinieri de la República d'Itàlia, han intervingut 95 obres d'art, objecte de contraban, exposades per a la seva venda en una Fira d'Antiguitats en Parma (Itàlia). Les obres havien sortit del territori nacional sense els preceptius permisos d'exportació per ser exhibides en “Mercanteinfiera Autunno 2022”. S'han intervingut 95 obres d'art de diferents èpoques, entre les quals es troben, 79 pintures dels segles XVI al XIX, cinc escultures realitzades als segles XIV, XVI i XVII, dos rellotges tipus imperi, un crucifix, una xemeneia, un altar, dos relicarios, un joc de cafè de plata d'origen francès i tres peces decoratives.

L'operació es va iniciar el passat dia 7 d'octubre quan es va rebre, en el marc de la cooperació policial internacional, comunicació procedent de l'Arma de Carabinieri de la República d'Itàlia. En ella informaven que, quan duien a terme labors d'inspecció en els diferents stands de la fira d'antiguitats “Mercanteinfiera Autunno 2022”, celebrada en la localitat italiana de Parma, alguna de les obres exposades per a la seva venda per algun antiquari espanyol mancava de permís d'exportació.

Amb la finalitat d'avançar en la recerca i poder confirmar l'existència d'autoritzacions d'exportació de les obres d'art, es va sol·licitar a les autoritats italianes que, a través dels canals oficials d'intercanvi d'informació existents en EUROPOL, es remetés documentació gràfica sobre aquelles obres que presentessin indicis que el seu trasllat des d'Espanya no s'havia fet amb els requisits documentals pertinents.

També es va sol·licitar al Ministeri de Cultura i Esport, a través de la Sotsdirecció General de Registres i Documentació del Patrimoni Històric de la Direcció general del Patrimoni Cultural i Belles arts, informació relativa a l'existència de permisos d'exportació de les obres d'art aportades en la documentació remesa per la policia italiana.

La recerca posterior va permetre determinar que, almenys, sis antiquaris espanyols tenien és els seus stands obres d'art que haurien estat objecte de contraban, per la qual cosa van disposar el necessari per a la intervenció d'aquestes obres.

Pintures, escultures i rellotges valorats en 235.000 euros

L'operació policial va culminar amb la intervenció de 95 obres d'art de diferents èpoques, entre les quals es troben pintures, escultures i rellotges, valorats, segons els seus propietaris,  en 235.000 euros. A més es va detenir a un dels antiquaris com a presumpte autor d'un delicte de contraban. Als altres cinc se'ls van aixecar actes per infracció de contraban.

Entre els efectes es troben 79 pintures -compreses entre els segles XVI al XIX-  algunes d'elles pertanyents a les escoles espanyola, italiana i flamenca i 5 escultures, realitzades als segles XIV, XVI i XVII. A més, s'han confiscat dos rellotges tipus imperi, un crucifix i una xemeneia, tots ells del segle XIX. Un altar i dos relicarios del segle XVIII, un joc de cafè de plata d'origen francès i tres peces decoratives.