Operació de la Policia Nacional en el marc de la xarxa ENFAST

Detingut a Múrcia un dels Europe´s Most Wanted Fugitives d'EUROPOL cercat per les autoritats d'Holanda

Va escapar de presó i va fugir a Espanya quan complia condemna per dos robatoris amb armes de foc  En un dels assalts, el detingut i altres còmplices, van copejar amb tanta violència a un dels propietaris d'una botiga que aquest va acabar morint a conseqüència dels cops

Les autoritats neerlandeses oferien una recompensa de 10.000 euros per qualsevol pista relacionada amb el fugitiu .

01/03/23

En el marc de la xarxa ENFAST –European Network of Fugitive Search Teams-, la Policia Nacional ha detingut a Múrcia a un dels fugitius més cercats d'Europa, el qual es trobava en la llista dels Europe´s Most Wanted Fugitives d'EUROPOL. L'arrestat es va escapar de presó i va fugir a Espanya quan estava complint condemna per dos robatoris amb armes de foc. En un dels assalts va morir una persona a conseqüència dels cops propinats per ell i els seus còmplices. Les autoritats neerlandeses oferien una recompensa de 10.000 euros per qualsevol pista relacionada amb el fugitiu.

La recerca va començar en 2022, quan l'equip FAST Netherland es va posar en contacte amb Fast Spain. Donada l'alta perillositat del fugitiu i la necessitat d'intervenció immediata amb mesures de recerca especials, tot el cas es va portar des del marc de la xarxa europea fugitius ENFAST.

Assaltaven a punta de pistola i emmordassaven als amos de les botigues

El cas d'aquest fugitiu va començar en 2015 quan, juntament amb altres còmplices, van assaltar dues joieries de manera extremadament violenta. El seu modus operandi consistia a assaltar a punta de pistola la botiga i emmordassar als seus amos mentre els robaven tot. En un dels assalts, va morir una persona a casusa dels forts cops que li van propinar.

El fugitiu complia una pena de cinc anys i sis mesos d'internament per aquests delictes en un hospital psiquiàtric, ja que tenia greus desordres mentals. El passat mes de juny, mentre complia condemna, va organitzar juntament amb un altre intern condemnat pels mateixos fets un pla per fugir de l'hospital psiquiàtric. Tots dos van aconseguir fer un forat en els murs del lloc i escapar a l'exterior, on els esperava un vehicle per fugir ràpidament del lloc.

Una setmana després la policia va detenir al seu soci, però el fugitiu ja havia aconseguit fugir cap al nostre país, convertint-se en un fugitiu internacional i incloent-se en la llista ENFAST i EUROPOL dels Europe´s Most Wanted Fugitives.

Recerca de la seva xarxa de contactes centrada en la localitat de Múrcia

A Espanya es va iniciar de manera immediata una intensa recerca, centrada des del primer moment a la província de Múrcia, ja que la xarxa de contactes del fugitiu coincidia amb diversos municipis confrontants a aquesta localitat. Després de cinc mesos de recerca i estreta cooperació entre els dos països, amb intercanvi diari d'informació a través de l'enllaç holandès a Espanya, es va determinar el centre comercial que freqüentava el fugitiu, així com l'alta probabilitat que assistís al mateix.

Cobrint les entrades i les sortides del centre comercial i advertint als agents per l'extrema violència del fugitiu, es va organitzar un ampli dispositiu amb més de vuit policies que van procedir ràpidament a la seva detenció, sense donar-li cap oportunitat de realitzar cap maniobra de fuita.