Operació conjunta de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil

Desarticulada una trama especialitzada en la compravenda d'armes i la fabricació il·legal de munició a Jaén

Part de les armes de foc i municions anaven destinades a les organitzacions de narcotràfic que operen en el Camp de Gibraltar

S'ha detingut a tres persones i s'han confiscat 21 armes de foc, més de 7.800 cartutxos metàl·lics de diferents calibres, 12 kg. de pólvora, silenciadors i vuit armilles antibalas, entre altres efectes

També s'han intervingut més de 3.000 quilograms de gasos prohibits d'efecte hivernacle

08/02/23

La Policia Nacional i la Guàrdia Civil, en el marc de la denominada operació CÀNTIR-BUTKUS, han desmantellat una trama delictiva assentada a la província de Jaén, dedicada a la fabricació il·lícita i tráfico de municions i armes de foc, amb destinació a les organitzacions criminals del Camp de Gibraltar i el sud d'Espanya.

En el marc de l'operació BUTKUS duta a terme pel Grup de Resposta Especial contra el Crim Organitzat (GRECO) del Camp de Gibraltar de la Policia Nacional els agents estaven investigant a un individu de Jaén. Sospitaven que aquesta persona estava subministrant armes i municions a diverses organitzacions de narcotràfic que estarien operant en aquesta zona, sent l'origen d'algunes de les armes emprades en diversos ajustos de comptes i enfrontaments armats entre organitzacions rivals per al control del territori, el robatori de partides de contraban d'estupefaents en les denominades “bolcades” o la protecció de les denominades “guarderies” on emmagatzemen i oculten tals substàncies.

Paral·lelament, en una recerca de la Guàrdia Civil iniciada a l'abril del 2022, en la primera fase de l'operació CÀNTIR, especialistes en tráfico d'armes de la Prefectura d'Informació (UCE3) van detenir a Madrid a una persona que, des de feia anys, es dedicava a traficar amb municions de diferents calibres, inclosa munició de guerra. Per a això, utilitzava diferents plataformes d'internet i sistemes de comunicació privats.

Durant els registres practicats als domicilis vinculats a aquest detingut, a les províncies de Madrid i Càceres, es van intervenir cinc armes de foc i més de 6.700 cartutxos metàl·lics de diferents calibres que aquest individu posseïa preordenados al seu tráfico il·lícit.

L'anàlisi de les evidències intervingudes durant aquesta primera fase va permetre la identificació, per la Guàrdia Civil, de diversos compradors il·legals de munició al primer detingut, entre els quals destacava, per la quantitat i classe de municions adquirides, l'individu que també estava sent investigat per la Policia Nacional en el marc de l'operació BUTKUS resident a la província de Jaén amb antecedents policials per tráfico de drogues. Això va fer sospitar als investigadors que les municions adquirides estaven sent destinades al seu posterior tráfico il·lícit o a l'ús en armes il·legals que el mateix tenia.

Coordinació d'ambdues recerques a través del CITCO

A través dels mecanismes de coordinació del Centre d'Intel·ligència contra el Terrorisme i el Crim Organitzat (CITCO) es van coordinar ambdues recerques, iniciant-se una operació conjunta sobre aquest individu entre tots dos cossos policials.

La recerca conjunta va permetre esbrinar que l'investigat es dedicava a fabricar il·legalment grans quantitats de munició, calibres d'armes curtes i d'armes de guerra, com el calibre 7,62x39 utilitzat pels fusells d'assalt AK47. Aquesta munició era posteriorment venuda il·legalment juntament amb les armes i altres complements, com a carregadors d'alta capacitat per a pistoles, els quals estan totalment prohibits a particulars o fins i tot armilles antibalas.

Els agents van acreditar que l'esposa d'aquest home, a més d'estar al corrent de les seves activitats il·lícites, col·laborava amb ell en les mateixes.

Així mateix, es va identificar a un tercer individu, també resident a Jaén, que feia d'intermediari per subministrar-li armes de foc il·legal, que al seu torn el principal investigat revenia a terceres persones tant de la pròpia província com del sud d'Espanya.

El passat mes de gener i després d'haver localitzat els llocs on els investigats ocultaven les armes, es va procedir a la detenció d'aquestes tres persones i es van realitzar dues entrades i registres en les quals es van intervenir els següents efectes:

- 21 armes de foc.
- 7.846 cartutxos metàl·lics de diferents calibres (9mm parabellum, 7,65 mm., 44 magnum, 45, 38 especial, 380 acte., 6,35 mm., etc.)
- Vuit armilles antibala.
- Un silenciador.
- Dues armadures de pistoles Glock amb els seus nombres de sèrie esborrats.
- 35 carregadors d'alta capacitat, la majoria per a pistoles Glock.
- 12,5 kg de pólvora, 10.400 pistons o cebadors, 10.250 beines i 1250 projectils per a la fabricació il·legal de muñón.
- 16. 445€ en metàl·lic.
- Un taller clandestí de fabricació il·legal de munició dotat de premsa de recarrega, empistonadora, i diversos sets de DIEs per a la fabricació il·legal de cartuchería metàl·lica de calibres d'arma curta i arma llarga, inclosos els calibres que utilitzen els subfusiles tipus VZ-61 (Scorpio) i els fusells d'assalt tipus AK47 – Kalashnikov, que per la seva reduïda grandària i potència de foc són les armes més utilitzades per les organitzacions criminals.

A més a un dels detinguts també se li van intervenir més de 300 ampolles de gas refrigerant d'efecte hivernacle per al seu comerç il·legal, amb uns 3.000 kg. de gas valorats en més de 180.000 euros. Aquest tipus de gas està prohibit per danyar la capa d'ozó. A aquest mateix detingut, també se li va descobrir al seu domicili una “granja” per al minat de criptomonedas. Aquest tipus de graja necessita d'una ingent quantitat d'energia elèctrica pel que el detingut havia realitzat un enganxi il·legal a la xarxa per defraudar el fluid elèctric.

Als detinguts se'ls imputen els delictes de tráfico d'armes, fabricació il·legal de munició, tráfico i dipòsit de municions, dipòsit d'explosius, contra el medi ambient, contraban per gasos prohibits i defraudació del fluid elèctric.

L'operació conjunta ha impedit que l'elevat nombre de municions i armes confiscades arribessin a les mans d'organitzacions criminals o poguessin ser utilitzades per les mateixes, amb les conseqüències imprevisibles i greus que això pogués haver comportat per a la seguretat ciutadana. Precisament les vinculacions entre el tráfico d'armes i el crim organitzat, especialment el narcotràfic, fan que la lluita contra aquesta amenaça sigui una de les prioritats tant de l'Estratègia de Seguretat nacional com de l'actual Cicle Polític de la Unió Europea.

L'operació ha estat desenvolupada pels agents de Policia Nacional pertanyents al Grup de Resposta Especial per al Crim Organitzat (GRECO) del Camp de Gibraltar juntament amb la Prefectura d'Informació (UCE 3) de la Guàrdia Civil.