Els ciberdelinqüents controlaven una web que simulava l'original del banc per aconseguir robar la informació d'accés a la banca online

La Policia Nacional deté a 17 persones que van defraudar 145.000 euros mitjançant smishing

El frau començava amb l'enviament d'un SMS suplantant als serveis de seguretat d'una entitat bancària fent creure als clients que existia un problema amb el seu compte. Els efectes intervinguts en un registre realitzat en la localitat de Manlleu (Barcelona) han estat deu telèfons mòbils, dos dispositius de memòria, una pistola simulada i altres documents relacionats

04/01/23

 Agents de la Policia Nacional han desarticulat un grup criminal dedicat presumptament a realitzar estafes a través d'Internet  mitjançant la tècnica del smishing. Els arrestats realitzaven enviaments de missatges SMS suplantant els serveis de seguretat de l'entitat bancària i fent creure als clients que existia algun tipus d'incidència o problema amb el seu compte que havia de ser urgentment resolt. Els ciberdelinqüents controlaven una web que simulava l'original del banc per aconseguir robar la informació d'accés a la banca online i posteriorment realitzar càrrecs econòmics fraudulents. Han estat detingudes 17 persones –13 a Barcelona, 3 a Saragossa i 1 a Madrid-.

 

Enviament de SMS als clients fent-se passar per la seva entitat bancària

 

La recerca es va iniciar el passat mes de setembre després de relacionar diverses denúncies presentades per clients d'una mateixa entitat bancària, en total van ser 170 víctimes que acumulaven un frau de més de 145.000 euros.  

 

Els denunciants van seguir les instruccions contingudes en els SMS que havien rebut en els seus telèfons mòbils, suposadament enviats per la seva entitat bancària. Després de punxar en un link que contenia, se'ls conduïa a una pàgina web, similar a l'original del banc però controlada pels ciberdelinqüents, on introduïen les seves credencials d'operativa en la banca online. Una vegada capturats aquestes dades els clients rebien trucades telefòniques dels delinqüents per obtenir més informació, arribant a aconseguir fins i tot codis de confirmació, fent-los creure d'aquesta manera que realment solucionaven un suposat problema de seguretat amb la seva banca electrònica.

 

Gràcies a les recerques realitzades es va aconseguir identificar a diverses persones que participaven en aquesta activitat delictiva, localitzades en diferents punts de la geografia nacional. Igualment es va esbrinar que el gruix dels autors es trobava a la província de Barcelona i en les localitats de  Manlleu, Centelles, Torelló, i Sant Quirze de Besora.

 

Una pistola simulada i deu telèfons mòbils entre els efectes intervinguts

 

En l'última fase de l'operatiu els investigadors van establir un ampli operatiu que es va registrar un habitatge en la localitat catalana de Manlleu en el qual es van intervenir deu telèfons mòbils, una pistola simulada, dos dispositius de memòria i altres documents relacionats amb els fets delictius. La recerca continua oberta i no es descarten noves detencions.