Cinc dies en els quals han mantingut encontres amb agents especialitzats de la Policia Nacional

Especialistes en gestió fronterera de Colòmbia i Equador visiten Espanya per intercanviar coneixement contra el crim organitzat

Seis especialistas en gestión fronteriza de Colombia y seis de Ecuador han conocido de primera mano con sus homólogos españoles cómo se lucha contra el delito en la Operación Paso del Estrecho, la Operación Minerva y el puerto de Algeciras, entre otros

El uso de nuevas tecnologías para el aumento de la seguridad en las fronteras ha sido uno de los puntos fuertes de la agenda de cinco días

La visita se enmarca en un proyecto europeo de cooperación internacional con el que la FIIAPP/Cooperación Española y la División de Cooperación Internacional de Policía Nacional ponen a disposición de otros países su conocimiento y experiencia, así como el de otras instituciones españolas implicadas en la materia

Formació

09/09/22

Entre el dilluns 5 i el divendres 9, delegacions d'experts i expertes en fronteres procedents de Colòmbia i Equador han presenciat les labors contra la delinqüència transfronterera que realitzen agents especialitzats de la Policia Nacional de la Comissaria General d'Estrangeria i Fronteres (CGEF), la Divisió de Cooperació Internacional (DCI) i la Sotsdirecció General de Logística i Innovació. Així mateix, les delegacions han acudit al Port d'Algesires per conèixer de primera mà l'Operació Passo de l'Estret (OPE) i l'Operació Minerva de l'agència europea FRONTEX, entre els objectius de la qual es troba “contribuir a la lluita contra la delinqüència transfronterera, amb especial atenció al tráfico de persones i tracta d'éssers humans, al tráfico il·lícit de drogues o al tráfico il·lícit de vehicles, entre uns altres”. Finalment, en la visita a Tarifa, han pogut conèixer l'operativa de funcionament del port.

Aquesta visita,  que coincideix amb la setmana en la qual s'ha celebrat el Dia del Cooperant (8 de setembre), ha estat organitzada per EUROFRONT, programa de cooperació finançat per la UE i gestionat conjuntament per la FIIAPP (Fundació Internacional i Iberoamericana d'Administració i Polítiques Públiques), l'IILA (Organizzazione Internazionale Italo-Llatinoamericana) i l'OIM  (Organització Internacional per a les Migracions). Aquest Programa compta amb la participació de funcionaris i funcionàries de la Policia Nacional espanyola, entre altres institucions.

 

Intercanvi directe de talent públic

 

Durant la visita a Algesires, l'inspector de la Policia Nacional i expert d'EUROFRONT, Víctor Alfredo Suárez, ha alertat sobre la situació global respecte al delicte transfronterer i instat a enfortir la cooperació: “la immigració il·legal i els delictes transfronterers connexos s'han convertit en un gran font d'ingressos per als grups criminals que operen aquest tipus d'il·lícits,  per la qual cosa és necessari crear espais de cooperació en els quals els diferents agents involucrats en el control migratori puguin intercanviar dades per ser més eficients en la lluita contra aquests fenòmens criminals”.

 

En paral·lel, els representants de Migracions de Colòmbia i Equador han compartit els reptes i estratègies dels seus respectius països quant a la prevenció del delicte transfronterer: 

 

En paraules d'Andrés Rodríguez, representant de la Divisió de Cooperació Internacional del Ministeri de Relacions Exteriors de Colòmbia, una de les principals necessitats de Llatinoamèrica en la lluita contra el crim transfronterer és el desenvolupament tecnològic: “Hem vist amb la UE com l'ús eficient de les tecnologia de la informació i comunicació els ha conduït, valgui la redundància, a una eficàcia en la gestió policial i migratòria sobre la qual estem realment interessats a aprendre. Em sembla important realitzar una ronda d'innovació a Colòmbia respecte de l'assolit a l'espai Schengen, per poder adaptar aquest coneixement a les nostres realitats conjuntament amb EUROFRONT”. 

 

Per la seva banda,  María Soledad Córdova, Ambaixadora del Servei Exterior d'Equador, ha incidit també en aquesta idea d'aprenentatge bidireccional entre Llatinoamèrica i Europa: “En aquesta visita hem après sobre el grau d'unitat i coordinació de la UE, per exemple a través de l'Operació Minerva, i considero que Europa també pot aprendre de l'experiència binacional de l'Equador, tant amb Perú com amb Colòmbia,  sobre la manera en la qual cerquem defensar a les víctimes del crim organitzat i reinserir-les en societat. .  

 

Una mirada regional per abordar el delicte transfronterer

 

Aquest intercanvi de coneixements realitzat entre regions és part de la metodologia que implementa EUROFRONT. Aquest programa desenvolupa la seva acció amb set països socis en una dimensió nacional, però presta especial atenció a la promoció de la dimensió regional, facilitant el treball col·lectiu entre països, la producció d'eines comunes i el treball en aliances i xarxes supranacionals.

 

No és la primera activitat del programa que aprofundeix en la qüestió de la lluita contra el delicte. Ja al juliol d'aquest mateix any, l'equip del programa es va desplaçar a Paraguai per celebrar unes jornades contra el narcotràfic, en les quals es van elaborar una sèrie de recomanacions per fer més eficients les recerques contra aquest delicte i que seran publicades en les properes setmanes pels programes EUROFRONT, el PAcCTO  i COPOLAD. 

Sala