Operació conjunta de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil

Desarticulada una organització dedicada a facilitar la sortida de les Illes Canàries de migrants en situació irregular

La xarxa desmantellada els proporcionava documentació falsa i tota la infraestructura necessària per al trasllat

Durant l'operació han estat detingudes set persones i s'ha intervingut nombrosa documentació utilitzada per regularitzar la seva situació d'una manera il·lícita

S'estima que haurien organitzat més de 80 sortides de l'arxipèlag canari amb uns beneficis obtinguts superiors als 100.000 euros

12/08/22

Agents de la Policia Nacional, en una operació conjunta amb la Guàrdia Civil, han desarticulat una organització criminal assentada en Gran Canària i dedicada, presumptament, a proporcionar a migrants documentació falsa per viatjar cap a la península o altres Estats de la Unió Europea. Entre els migrants usuaris d'aquesta xarxa es van detectar nombrosos menors d'edat a els qui els membres d'aquesta organització facilitaven documentació falsificada on figuraven com a majors d'edat, aconseguint així aquests i gràcies a la logística proporcionada per aquesta xarxa delictiva, escapolir-se del centre de menors on es trobaven allotjats i enrolar-se en un vol.

Un total de set persones han estat detingudes -sis en Gran Canària i una a Ciudad Real- i se'ls imputen els suposats delictes de pertinença a organització criminal, contra els drets dels ciutadans estrangers i falsedat documental. A més existeix un vuitè membre de l'organització, a qui se li imputen els mateixos fets i es troba a la presó complint condemna per una altra causa. 

En l'operació han estat registrats tres domicilis i s'han intervingut passaports utilitzats fraudulentament per l'organització, lligalls amb     documentació per regularitzar la situació d'immigrants irregulars, documentació oficial falsificada i telèfons mòbils entre altres efectes.

L'organització captava a migrants d'origen magrebí, menors o majors d'edat, que havien arribat a les illes en pastera i els recloïa en diferents llocs mentre preparaven la documentació falsa i tota la infraestructura necessària per a la seva sortida. Una vegada obtinguda, eren traslladats als diferents ports i aeroports canaris, proporcionant-los les indicacions necessàries per no ser detectats. En algunes ocasions els passadors de l'organització els acompanyaven durant el trajecte aeri o marítim, assegurant-se així de la devolució de la documentació. 

Les connexions d'aquesta organització amb xarxes criminals assentades en Marroc i altres Estats de la Unió Europea eren constants, oferint aquests entre els seus serveis el noli en pastera des de Marroc fins a Canàries per a migrants que es trobaven en el continent africà. Igualment diversificaven la feina de casa, encarregant-se al seu torn d'organitzar minuciosament peticions d'asil fraudulentes, valent-se para això d'un advocat enrolat en les activitats criminals.    

Els agents estimen que aquesta organització hauria organitzat més de 80 sortides de les illes amb un benefici superior als 100.000 euros.