En una operació pionera, en col·laboració amb la Policia Nacional francesa

La Policia Nacional desmantella una organització que fabricava dron i semisumergibles capaços de creuar l'Estret amb fins a 200 kg de droga

És la primera vegada en la qual s'intervenen aquest tipus de vehicles aquàtics sense tripulació a bord, que havien de ser lliurats a narcotraficants francesos per al transport d'importants quantitats de cocaïna

Han estat detingudes vuit persones per delictes de tráfico de drogues i pertinença a organització criminal i realitzats vuit registres a les províncies de Màlaga, Cadis i Barcelona

Els arrestats construïen dron de manera artesanal a més de “caletear” altres mitjans de transport per encàrrec, a tot tipus d'organitzacions criminals nacionals i internacionals, en naus industrials de Castellar de la Frontera (Cadis)

S'ha identificat a diversos ciutadans marroquins i danesos que enviaven des del sud d'Espanya importants quantitats d'haixix feia el nord d'Europa destinades a organitzacions criminals d'origen magrebí conegudes com Mocro-maffia

04/07/22

Agents de la Policia Nacional han desmantellat una organització presumptament dedicada al narcotràfic a mitja escala i a la fabricació de dron i semisumergibles capaços de creuar l'Estret amb una càrrega de fins a 200 kg. d'estupefaent a bord. Construïen de manera artesanal aquests vehicles, a més de realitzar dobles fons o “caletear” altres mitjans de transport per ocultar estupefaents, tenint per clients a tot tipus d'organitzacions criminals i realitzant la seva activitat des de diferents naus industrials de Castellar de la Frontera (Cadis). Han estat detingudes vuit persones en municipis de Cadis, Màlaga i Barcelona per delictes de tráfico de drogues i pertinença a organització criminal. I han estat intervinguts 145 kg d'haixix, 8 kg de marihuana, 157.370 €, 10 vehicles i 6 dron de gran grandària amb fins a 12 motors i autonomia per 30 km, en els vuit registres practicats a les províncies de Màlaga, Cadis i Barcelona.

Es tracta de la primera ocasió en la qual s'han intervingut aquest tipus de vehicles, que operen sota l'aigua sense tripulació a bord, denominats vehicles submarins no tripulats o UUV (Unmanned Underwater Vehicle), coneguts com a "dron submarins". Concretament tres, dos d'ells en fase de fabricació i un pràcticament conclòs, que havien de ser lliurats a narcotraficants francesos per al transport d'importants quantitats de cocaïna.

Proveïdors de bandes i màfies europees

Una vegada començada la recerca a l'abril del passat any i fruit de nombrosos seguiments i vigilàncies, es va constatar l'existència d'un grup l'activitat criminal del qual tenia com a clients a altres organitzacions delictives de tota índole. Els investigats construïen mitjans de transport artesanals enfocats a facilitar el seu objectiu delictual o realitzaven dobles fons o “caletas” en turismes o remolcs per ocultar droga. Concretament elaboraven dron de gran grandària i capacitat de càrrega, així com semisumergibles no tripulats capaces d'albergar entre 150 i 200 quilos de càrrega. Entre altres usos, aquests aparells podien permetre als narcotraficants transportar grans quantitats d'estupefaent de forma remota creuant l'Estret de Gibraltar.

Les perquisicions es van perllongar durant catorze mesos, temps en què es va esbrinar com aquests individus prestaven serveis de caràcter logístic a tot tipus d'organitzacions criminals, arribant-se a detectar a clients de països com Itàlia, França o Dinamarca, o a membres d'altres bandes del territori nacional assentades a Catalunya, la Costa del Sol, el Camp de Gibraltar o Ceuta. Donat el caràcter internacional dels contactes que mantenien es va establir una estreta col·laboració amb la Policia Nacional francesa, ja que un important nombre d'aquests vehicles amb dobles fons es dirigien, una vegada carregats amb droga, feia el país veí. A més, vinculats a aquesta operació s'ha pogut identificar a diversos ciutadans marroquins i danesos que estarien enviant des del sud d'Espanya importants quantitats d'haixix feia el nord d'Europa destinades a les organitzacions criminals d'origen magrebí conegudes com Mocro-maffia.

Els investigadors van detectar fins a 13 vehicles de diferent tipus als quals se'ls haurien practicat dobles fons per ocultar i transportar drogues, alguns d'ells fabricats a l'interior de remolcs i capaços d'albergar fins a 800 quilos. S'han intervingut quatre d'aquests vehicles, aconseguint l'aprehensió de 145 quilograms d'haixix i 8 de marihuana. En concret un d'aquests transports va ser interceptat quan es dirigia cap a Dinamarca a bord d'una grua amb la intenció d'evitar possibles controls policials, amb 218 tableta d'haixix a l'interior d'una “caleta”. 

Dron amb 30 quilòmetres d'autonomia 

L'operació va concloure amb la detenció de vuit persones a Ceuta (1), Màlaga (2) i Cadis (5) i la realització de vuit registres en domicilis i naus industrials en diferents municipis de les tres citades províncies, on s'han intervingut importants summes de diners en efectiu que ascendeixen a 157.370 euros, 10 vehicles i sis dron proveïts amb fins a dotze motors i amb una autonomia de més de 30 quilòmetres, ascendint el seu valor a més de 50.000 euros.

Sis dels detinguts, als quals se'ls imputen delictes de tráfico de drogues i de pertinença a organització criminal, han ingressat a la presó provisional.