Operació conjunta de la Policia Nacional i l'Agència Tributària

Desarticulada una organització criminal internacional dedicada al tráfico de drogues vinculada amb càrtels mexicans

La recerca ha permès confiscar 1.000 quilos de cogollos de marihuana i 37 quilos de cocaïna; desmantellar dos laboratoris per al processament i distribució de la droga; i intervenir tres subfusiles i diverses pistoles, així com béns de luxe per un import superior als sis milions d'euros

L'organització comptava amb una estructura de societats a Espanya, Colòmbia, Suïssa i Portugal per blanquejar els diners procedents de les seves activitats criminals

El dispositiu policial, en el qual han participat més de 200 agents, ha finalitzat amb la detenció de 24 persones i la pràctica de 13 registres a les províncies de Madrid i Guadalajara

Marihuana confiscada

04/06/22

Agents de la Policia Nacional, en una operació conjunta amb el Servei de Vigilància Duanera de l'Agència Tributària, han desarticulat una organització criminal internacional dedicada al tráfico de drogues vinculada amb càrtels mexicans. La recerca ha permès confiscar 1.000 quilos de cogollos de marihuana i 37 quilos de cocaïna; desmantellar dos laboratoris per al processament i distribució de la droga; i intervenir tres subfusiles i diverses pistoles, així com béns de luxe per un import superior als sis milions d'euros.

A més, fruit d'aquesta operació s'han cursat ordres europees de recerca i comissions rogatorias a altres països. L'organització comptava amb una estructura de societats a Espanya, Colòmbia, Suïssa i Portugal per blanquejar els diners procedents de les seves activitats criminals. El dispositiu policial, en el qual han participat més de 200 agents, ha finalitzat amb la detenció de 24 persones i la pràctica de 13 registres a les províncies de Madrid i Guadalajara.

La recerca es va iniciar a la fi de l'any 2.020 quan es va detectar l'arribada a Madrid de diversos ciutadans mexicans, procedents de Sinaloa, que ràpidament es van instal·lar en diferents habitatges de luxe. Al poc temps, els agents van observar que els nouvinguts van començar a treballar en grans plantacions de marihuana situades a la província de Guadalajara, on rebien visites reiterades de persones vinculades al tráfico de drogues.

Un clan familiar vinculat amb càrtels mexicans de la droga

Amb l'avanç de les perquisicions, els agents van identificar a un clan familiar, vinculat amb càrtels mexicans de la droga, que havia introduït al nostre país més de deu milions d'euros en metàl·lic i or d'inversió  amb la finalitat d'assentar-se a Espanya. Els investigats van començar a comprar desenes de vehicles de luxe i habitatges d'alt standing, així com a adquirir diversos negocis i a constituir societats el propòsit de les quals, tal com quedaria acreditat posteriorment, era canalitzar els beneficis obtinguts de la venda de substàncies estupefaents. Així mateix, els membres de l'organització no van dubtar a comprar voluntats de diferents funcionaris perquè els ajudessin a assentar-se i a aconseguir documentació.

Després de diverses gestions policials, es va evidenciar que el clan familiar es relacionava amb persones, tant espanyoles com a estrangeres, amb antecedents i condemnes vinculades a la venda de substàncies estupefaents, de manera que els facilitaven l'entrada a un nou mercat que no era el seu.

Comptaven amb plantacions de marihuana que explotaven a través de societats constituïdes a Espanya, Portugal i Suïssa

En un primer moment, l'entramat va basar el seu model de negoci a constituir societats a Espanya, Portugal i Suïssa per a l'explotació dels cultius de cànnabis. En aquest sentit, comptaven amb plantacions de marihuana en diferents províncies d'Espanya, la finalitat de les quals era l'extracció de productes derivats del CBD en laboratoris de Suïssa i Portugal. Després d'àrdues gestions, els agents van intervenir 60 tones de plantes, fet que va motivar que l'organització invertís en nous sistemes de cultiu basats en la creació de contenidors amb un programari intel·ligent que els permetria obtenir collites en menys de tres mesos. Alguns dels membres mexicans del grup criminal van tractar d'adquirir aquest negoci per una important summa de diners, si bé les actuacions policials ho van frustrar.

Posteriorment, els investigadors van localitzar diversos magatzems on la marihuana processada, que havia estat conreada en grans hivernacles de més de 4.000 metros quadrats, era envasada al buit i distribuïda per diferents mitjans als compradors, ocultant-la en dobles fons de taules i altres mobles que enviaven per paqueteria.

Introduïen cocaïna basi en paquets de cafè a través de “mules”

Amb el transcurs de la recerca, els agents van detectar l'arribada al nostre país de persones, procedents de Sud-amèrica, a les quals l'organització usava de “mules” per introduir cocaïna basi en paquets cafè. La droga era processada, envasada i serigrafiada en dos laboratoris de la província de Madrid para, posteriorment, vendre-la a persones que venien de Croàcia i Holanda amb les quals havien tancat negocis prèviament. A més, també comptaven amb altres xarxes de distribució a través de ciutadans xinesos i altres venedors, situats en diferents localitats de Madrid, que fins i tot introduïen la substancia estupefaent en centres penitenciaris. 

D'altra banda, la recerca ha acreditat un moviment de capitals aclaparant. Canviaven constantment d'habitatges (totes elles de luxe) i es dedicaven a la compravenda de joies i vehicles esportius els preus dels quals superaven els 500.000 euros. Això obeïa al blanqueig dels beneficis que obtenien il·lícitament i, a més, era una mesura de seguretat per evitar ser localitzats en una zona concreta.

24 detinguts i 13 registres a les províncies de Madrid i Guadalajara

A mitjan passat mes de maig, els agents van realitzar un dispositiu policial en el qual van participar més de 200 efectius. L'operatiu va permetre la completa desarticulació de l'organització i la detenció dels seus responsables, localitzant al domicili del líder de l'entramat un laboratori de cocaïna en ple procés d'elaboració de més de 37 quilos de substància. Durant l'operatiu es va explicar a més amb la col·laboració de la Policia Local de la localitat madrilenya d'Algete.

Així mateix, van realitzar 13 registres en diferents localitats de Madrid (8) i Guadalajara (5), i vuit inspeccions a les províncies de Madrid (5) i Màlaga (3). Com a resultat dels registres, els agents van intervenir 1.000 quilos de cogollos de marihuana, 37 quilos de cocaïna, deu armes, 105.116 euros en metàl·lic, així com 17 vehicles i 4 habitatges (valorats en set milions d'euros), entre altres efectes. A més, fruit de l'operació s'han desmantellat dos laboratoris per al processament de cocaïna i dos hivernacles destinats al cultiu de marihuana, i s'han bloquejat 20 comptes bancaris.

Armes confiscadesCocaïna confiscadaAparador joies