Entre els més cercats s'han inclòs pròfugs amb diferents perfils delictius, alguns d'ells en crida i cerca des de fa més de 15 anys

La Policia Nacional cerca a deu fugitius que podrien trobar-se a Espanya

La col·laboració ciutadana pot ser determinant per a la seva localització, per la qual cosa s'ha habilitat una adreça de correu electrònic específica, losmasbuscados@policia.es perquè els ciutadans que creen tenir alguna dada que pugui conduir a la seva localització ho comuniquin als investigadors de forma totalment confidencial

Durant l'any 2022 la Policia Nacional presideix la xarxa ENFAST que està composta per oficials de policia dels 27 països integrants de la Unió Europea i d'un altre països associats com Estats Units, Suïssa o Noruega

Tan sol l'any 2021 la Secció de Fugitius ha participat en la detenció de 417 pròfugs de la justícia i des de l'any 2017 el nombre d'arrests per diferents reclamacions, nacionals i internacionals, ascendeix a 2.272

Cartell amb les fotografies dels deu fugitius més cercats

30/05/22

La Policia Nacional ha llançat una campanya per localitzar a deu fugitius cercats per diferents jutjats nacionals i internacionals. En la llista dels més cercats s'han inclòs pròfugs amb diferents perfils delictius, alguns d'ells en crida i cerca des de fa més de 15 anys, i que podrien ocultar-se al nostre país. La col·laboració ciutadana pot ser determinant per a la seva localització, per la qual cosa s'ha habilitat una adreça de correu electrònic específica, losmasbuscados@policia.es perquè els ciutadans que creen tenir alguna dada que pugui conduir a la seva localització ho comuniquin als investigadors de forma confidencial. A més, qualsevol informació sobre el seu parador pot ser comunicada a través del 091.

Tan sol l'any 2021 la Secció de Fugitius ha participat en la detenció de  417 pròfugs de la justícia i des de l'any 2017 el nombre d'arrests per diferents reclamacions, nacionals i internacionals, ascendeix a 2.272.

Per a la localització de molts d'ells la col·laboració internacional ha estat clau, col·laboració materialitzada a través  d'eines com la Xarxa Europea d'Equips de Cerca Activa de Fugitius –ENFAST-, disponible les 24 hores del dia, els set dies de la setmana, per emprendre accions immediates encaminades a la localització i detenció de fugitius. Durant l'any 2022 la Policia Nacional presideix la xarxa ENFAST, composta per oficials de policia dels 27 països de la Unió Europea i d'altres països associats com Estats Units, Suïssa o Noruega. L'evolució d'aquesta unitat i els excel·lents resultats han permès situar a la Policia Nacional i Espanya com a líder de detencions a Europa, la qual cosa ha motivat que la Secció de Localització de Fugitius assumeixi la presidència d'ENFAST. 

Derek McGraw Ferguson és cercat per homicidi dolós. És el presumpte assassí d'un cambrer que va morir al juny de 2007 per un tir en el pit en l'aparcament de la taverna en la qual treballava, en la localitat britànica de Glasgow. Els clients del bar van donar la veu d'alarma, però va morir en arribar a l'hospital. Els investigadors creuen que les dues persones que esperaven al cambrer en l'aparcament eren Derek McGraw Ferguson i un altre home el cos del qual va ser trobat setmanes després en un bidó de petroli en el riu Clyde. Els agents també investiguen a Derek per aquest assumpte.

El fugitiu mesura 1,55 metros, té pell clara i una marcada alopècia, encara que podria haver rebut un implant capil·lar o usar una perruca. A més, li falta part de l'orella esquerra, que podria haver-se retocat mitjançant cirurgia plàstica. En el seu moment lluïa diversos tatuatges en el braç esquerre: un cor, una fletxa i una daga. És perillós i pot trobar-se armat. Té 58 anys.

Diego Darío González Ghersi, de 40 anys, és cercat per presumptes abusos sexuals comeses contra la seva pròpia filla, menor d'edat. La mare de la nena va manifestar que es va donar compte que la menor, en multitud d'ocasions, consultava pàgines web de contacte sexual (violacions de menors, pornografia…). A més, es va percatar que sempre tornava trist i alacaiguda de les visites establertes a el seu pare, per la qual cosa va començar a sospitar que pogués ocórrer alguna cosa. Després d'observar aquesta situació, la mare de la menor li va preguntar en diverses ocasions el motiu d'aquesta situació i, encara que en principi la menor es negava a manifestar els motius, finalment va comunicar que, durant cinc anys, havia sofert abusos. A més, va manifestar que el seu pare li havia advertit que el que passava entre ells era un secret que no havia d'explicar a ningú, arribant a mostrar-li una espècie de "pacte de silenci" amb els dits amb el qual afermar aquest secretisme que la menor havia de guardar. 

El fugitiu mesura 1,70 metros i té els ulls foscos. Té tatuatges en les dues cames, en tots dos braços i també en l'esquena. Podria portar un pendent en la cella esquerra.

Viviana Andrea Vallejo Gutiérrez facilitava l'arribada de dones a Espanya, a les quals cobraven un deute que havien de pagar exercint la prostitució. Regentava diverses cases dedicades a això, i traficava amb cocaïna en aquests mateixos domicilis. Els beneficis eren blanquejats a través de girs i enviaments de diners. Vallejo Gutiérrez es caracteritza per una empatia humana inexistent. Els seus actes han generat danys irreparables en multitud de famílies de diverses nacionalitats, convertint-se en una delinqüent internacional d'elevada perillositat. Mesura 1,48, és molt prima i té els ulls verds. Té 36 anys i és fàcil d'identificar gràcies a una piga entre el nas i el llavi, situat en el seu costat esquerre, un marcat accent gallec i unes mans molt cuidades.

Manuel Herrero Muñoz, al costat d'una altra persona, va assassinar presumptament a un home a Ciutat de Mèxic en agredir-li amb un instrument tallant que li va provocar lesions en el coll i traumatisme cervical i toràcic. Posteriorment va amagar el seu cos en un celler situat en el mateix immoble, dins d'un tambor que van emplenar amb ciment. Es tracta d'una persona que sol generar problemes en la seva vida quotidiana, sent capaç d'arrabassar la vida d'una altra persona sense remordiments. Té 33 anys, mesura 1,75 metros i és de complexió és prima. El seu pèl és castany i té ulls blaus molt clars. Té una cicatriu quirúrgica en el braç esquerre i un tatuatge d'un ancora en el dit cor esquerre. Parla anglès perfectament.

Norbert Kohler té 44 anys. El 30 d'agost de 2017 estava en possessió de 212 quilograms de cocaïna en la localitat madrilenya de Majadahonda. També se li investiga per blanqueig de capitals relacionat amb el tráfico de drogues. A més, durant els anys 2000 i 2001 va participar en la República Txeca en nou casos de robatoris com a membre d'una banda. En alguns d'aquests casos, va simular formar part d'una patrulla de la Policia, parant d'aquesta manera a les víctimes en la carretera, a les quals segrestaven en una furgoneta per portar-les a la casa de vacances d'uns dels membres del grup o a un altre lloc en les quals les retenien i torturaven fins que les víctimes els donaven les claus de les caixes fortes, les claus de la casa, els codis d'accés, les targetes de crèdit amb la seva clau, els diners en efectiu, els vehicles i altres objectes de valor. El fugitiu mesura 1,86 metros, té ulls de color blau clar i se li considera altament perillós. Pot anar armat.

Luis Martínez Calleja és un conegut delinqüent especialitzat en alunizajes. El 9 de març de 2014, quan es trobava intern al Centre Penitenciari de Madrid I (Alcalá Meco), es va escapolir aprofitant un trasllat a l'hospital d'Alcalá d'Henares. Compta amb innombrables reclamacions judicials per la comissió de nombrosos alunizajes i tot tipus de robatoris amb força d'alt perfil. Es mostra extremadament agressiu davant la presència policial, arribant a atacar als agents en nombroses ocasions. Té 29 anys, mesura 1,68 i té el pèl fosc. Porta tatuatges tant en la muñeca esquerra com en la dreta. Crida l'atenció la seva cicatriu en el llavi superior.

Nikolay Shterev Kurkuchev, de 53 anys d'edat, és el presumpte líder d'una organització de caràcter internacional dedicada al tráfico de grans quantitats de substàncies estupefaents a través de contenidors des de Sud-amèrica fins a Europa. Es tracta d'una organització perfectament estructurada i integrada per individus principalment colombians, búlgars i espanyols, dedicada a la introducció de grans quantitats de cocaïna a Espanya i en la resta d'Europa, utilitzant per a això contenidors marítims enviats des de Colòmbia sota l'aparença de transaccions comercials legals. El fugitiu seria el cap de l'organització a Bulgària i la persona que rebia la cocaïna en aquest país. Disposa dels contactes necessaris a Grècia i Bulgària per recepcionar els contenidors carregats amb la cocaïna, així com de la infraestructura necessària per separar la droga de la resta de mercaderia. Té nombrosos tatuatges en els dos braços, pell clara i ulls blaus. És perillós i pot trobar-se armat.

Ramón Saavedra López està acusat d'homicidi dolós. Al costat d'altres persones, va acudir al domicili del seu cap perquè no li havia pagat 200 euros. Quan la víctima es disposava a entrar a la seva casa els acusats, coberts amb passamuntanyes i guants, li van empènyer cap a l'interior. Un d'ells li va estrènyer amb força a l'altura del coll causant-li l'oclusió i ocasionant-li la seva defunció per asfíxia, segons consta en l'escrit del Ministeri Fiscal. Després es van dirigir a l'habitació on es trobava la mare del mort, la van lligar amb unes bridas i la van sacsar i van copejar per apoderar-se dels 50 euros que portava en la bata. El fugitiu té 38 anys, és perillós i respon de manera extremadament agressiva davant situacions d'estrès. Es caracteritza per una especial habilitat/habilitat fugissera i evasiva. Mesura 1,65 metros i és bru de cabell.

Manuel Bellido Moreno va ser condemnat en sentència ferma a una pena de nou anys de presó per un delicte d'expedició i distribució de moneda falsa. Se li considera el major falsificador de moneda d'Espanya, i està imputat com a membre d'una organització criminal dedicada a falsificar bitllets d'alt valor, on Bellido tindria com a principal funció la distribució de la moneda falsa per tota Espanya durant l'any 2013. Té 46 anys, mesura dos metros i tant la seva pell com els seus ulls són de color bru. Té fàcil accés a elements per falsificar documentació, targetes de crèdit i xecs de viatge entre uns altres, la qual cosa dificulta la seva identificació.

Tom Michielsen Tom Richard Diane Michielsen pot utilitzar altres noms com Vermeiren o Heinrich Schmidt, té 46 anys i és d'origen belga. Es troba presumptament involucrat en delictes relacionats amb el tráfico de drogues, blanqueig de capitals i tráfico d'armes. És considerat un fugitiu perillós ja que podria tenir en el seu poder armes de foc. És de complexió normal i té els ulls blaus.