A la província d'Albacete

La Policia Nacional desmantella una organització criminal dedicada al tráfico de marihuana i cocaïna

L'organització tenia el seu centre neuràlgic a la ciutat d'Albacete, encara que operava també a la zona del Llevant espanyol, des d'on es proveïa de substàncies estupefaents

Han estat detinguts deu integrants de l'organització i s'han confiscat 140 quilograms de marihuana i un quilo de cocaïna

Diners i altres efectes confiscats

07/03/22

Agents de la Policia Nacional han dut a terme l'operació "Navajo" que ha permès la desarticulació d'una organització criminal dedicada al tráfico de marihuana i cocaïna. L'organització tenia el seu centre neuràlgic a la ciutat d'Albacete i operava també a la zona del Llevant espanyol , des d'on es proveïa de substàncies estupefaents. Han estat detinguts deu integrants del grup i s'han confiscat 140 quilograms de marihuana i un quilo de cocaïna.

La recerca policial es va iniciar en l'estiu de l'any 2021 i es va centrar en  un individu que ja havia estat detingut en 2014 per tráfico de drogues i que liderava una organització dedicada a la distribució de cocaïna a la província d'Albacete, confiscant en aquella ocasió més de 7 quilograms d'aquesta substància. Les primeres informacions rebudes apuntaven al fet que l'home, després de la seva sortida de presó, havia reprès les activitats delictives perfeccionant i diversificant la seva forma de treballar amb diferents tipus de substàncies estupefaents. 

Reunions en un taller mecànic

Tan aviat com es van iniciar les vigilàncies sobre l'investigat es va poder comprovar que comptava amb l'estreta col·laboració d'un altre individu per al desenvolupament de les seves activitats delictives, un home de nacionalitat espanyola establert a Albacete. Aquest home, lloctinent de l'organització, regentava un taller mecànic en aquesta capital manxega, sent est el lloc on se celebraven les reunions d'interès entre els membres de l'organització.

Conforme va avançar la recerca es va poder comprovar que el grup investigat tenia dos àmbits diferenciats d'actuació, el cultiu i exportació de marihuana a altres països de la Unió Europea i la distribució de cocaïna en diferents localitats de la ciutat d'Albacete. 

Tenien una flota de camions en els quals transportaven la marihuana

Els agents també van esbrinar que l'organització havia adquirit recentment una societat mercantil dedicada al transport de mercaderies per carretera. Aquesta empresa comptava amb una flota de camions i remolcs amb els quals els investigats transportaven les substancies estupefaents simulant operacions d'exportació intracomunitàries.  Per donar cobertura i anonimat a les seves operacions il·lícites comptaven amb un "testaferro", un individu resident en la localitat de Pozohondo (Albacete), que havien col·locat a manera d'administrador de la mercantil, amb la finalitat d'ocultar la identitat dels principals membres de l'organització en l'hipotètic cas que una recerca policial o judicial se centrés en les activitats de l'empresa de transport. 

Després de diverses gestions, els agents van aconseguir identificar a altres dos membres de l'organització, residents a la ciutat d'Albacete i en els municipis de Sangonera la Verda i d'Oriola. Un altre dels traficants identificats s'encarregava d'obtenir cogollos de marihuana a la zona de Múrcia, per envasar-los i transportar-los a altres països europeus, on el preu d'aquesta substancia estupefaent es pot multiplicar per sis. En aquesta activitat d'exportació era peça fonamental un home de nacionalitat sueca i d'origen iranià, resident en la localitat d'Oriola Costa, el qual s'encarregava aconseguir els clients en altres països europeus, com Suècia, Lituània o Turquia. 

Marihuana oculta en una càrrega d'albergínies

Amb els components de l'organització criminal identificats i tenint clar el "modus operandi" emprat en el desenvolupament de l'activitat il·lícita, el passat mes d'octubre es va detectar una operació de càrrega i transport de marihuana, realitzada en la localitat de Sangonera la Verda (Múrcia) per un camioner de l'organització, establert a la ciutat d'Albacete. 

Aquest camioner simulava transportar albergínies des d'Almeria fins a Suècia quan va ser sorprès en la localitat de la Jonquera (Girona) en un control policial, el resultat del qual va ser la localització de 138 quilograms de cogollos de marihuana ocults en la càrrega d'hortalisses que transportava. 

Posteriorment, en el mes de gener es va detenir a altres cinc membres de l'organització i es van desmantellar tres plantacions de marihuana en les localitats de Librilla, Sangonera la Verda i Albacete. En els registres es va intervenir diners en efectiu i altres efectes vinculats a l'activitat de cultiu i distribució de marihuana. 

Distribució de cocaïna a la província d'Albacete

En paral·lel al negoci d'exportació de marihuana, l'organització es dedicava també a distribuir cocaïna a altres traficants de la província d'Albacete. En relació amb aquesta activitat, es van detectar varis "viatgis llampec" realitzats per "correus" de l'organització a la zona del llevant espanyol, on es trobaven els punts d'aprovisionament. La cocaïna era transportada a Albacete en vehicles "caleteados", és a dir, amagada en habitacles ocults. Una vegada a Albacete la droga era dosada i subministrada a diversos punts de venda situats tant a la capital com en pobles de la província. 

En el mes de desembre, dies abans de Nadal, es va detectar un nou aprovisionament realitzat aquesta vegada en persona pel líder de l'organització. Després d'arribar  a Albacete, aquest home va ser detingut portant 880 grams de cocaïna, que segons els investigadors pretenia vendre posteriorment a un traficant de la localitat de les Navas de Jorquera. 

Després de l'arrest, es van dur a terme diversos registres en dos punts de distribució de droga a Albacete  altres 100 grams de cocaïna, 394 grams d'haixix, diners en efectiu i efectes per al dosatge i distribució de substància estupefaent. 

Establerts a Albacete amb ramificacions a Múrcia i Alacant

El resultat d'aquesta operació policial ha estat la desarticulació d'una organització criminal establerta en la localitat d'Albacete i amb ramificacions a Múrcia i Alacant, dedicada a l'exportació de marihuana en quantitats de notòria importància i a la distribució de cocaïna a la província d'Albacete. En total s'han intervenint 140 quilograms de marihuana, 1 quilogram de cocaïna, 394 grams d'haixix, 162 plantes de marihuana, 16.500 euros en efectiu, tres vehicles i un arma curta, a més d'altres efectes relacionats amb l'activitat delictiva.

La recerca ha estat tutelada pel Jutjat d'Instrucció número 3 d'Albacete, qui va decretar l'ingrés a la presó provisional de tres dels deu detinguts, imposant mesures cautelars per a la resta.

 

Marihuana intervingudaCocaïna intervinguda