Tràfic d´éssers humans

Les víctimes d'aquest crim solen ser persones vulnerables, sobretot dones, nens i homes en condicions físiques o econòmiques delicades, acostumats a la discriminació i que no oposen una gran resistència.

 • Anar a dalt

  Què és el tràfic?

  El tràfic de persones consisteix a l'esclavitud del segle XXI i és un dels delictes més comuns i que mou major quantitat de diners a tot el món, després del de tràfic de drogues i d'armes. Cada vegada que es comet aquest delicte, es violen tots els drets humans en una mateixa persona, corrompent no sols la seva llibertat i dignitat sinó també la seva integritat física i emocional.

  Les víctimes d'aquest crim solen ser persones vulnerables, sobretot dones, nens i homes en condicions físiques o econòmiques delicades, acostumats a la discriminació i que no oposen una gran resistència.

  Entenem per Tràfic “la captació, el transport, el trasllat, l'acolliment o la recepció de persones, recorrent a l'amenaça o a l'ús de la força o altres formes de coacció, al rapte, al frau, a l'engany, a l'abús de poder o d'una situació de vulnerabilitat o a la concessió o recepció de pagaments o beneficis per a obtenir el consentiment d'una persona que tingui autoritat sobre una altra, amb finalitats d'explotació. L'explotació inclou com a mínim, la derivada de la prostitució i d'altres formes d'explotació sexual inclosa la pornografia, treballs o serveis forçats, l'esclavitud o pràctiques similars a l'esclavitud, la servitud o la mendicitat, les activitats delictives i l'extracció d'òrgans corporals”.

  El Tràfic d'Éssers humans constitueix una violació greu de la dignitat, la llibertat de la persona, i una forma de delinqüència greu.

  • Telèfon de Contacte: 900 10 50 90
  • Email: trata@policia.es
  • Twitter: @policia
  • Hastag: #contralatrata
 • Anar a dalt

  Com detectar el tràfic?

  La pròpia complexitat i varietat del fenomen del tràfic impedeix que pugui haver-hi una fórmula única i definida per a determinar quan una persona és víctima de tràfic. Aquestes persones són mantingudes en l'esclavitud a través d'una combinació de força, coacció i intimidació. Han estat enganyades sobre el treball, viatge, condicions de vida, estatut, "papers", tractament. Són mogudes pels tractants d'un lloc a un altre perquè no guanyin confiança o tinguin relacions amb persones externes a la xarxa. Les coaccionen perquè no denunciïn la seva situació ni a les Forces de Seguretat de l'Estat, ni a les administracions (centres de salut, oficina d'asil, etc.), ni a les ONGs que puguin entrar en contacte amb elles. Viuen durant tot el temps amb la por i la constant amenaça de violència contra elles o els seus familiars.

  Les víctimes de tràfic de persones viuen, per tant, una vida marcada per l'abús, la violació dels seus drets humans i el control constant que sofreixen per part dels seus tractants.

  Per això, encara que cada víctima pot tenir una experiència diferent, existeixen uns certs comportaments o situacions que, en major o menor mesura, són comuns i permeten que, a través d'uns certs indicis, es pugui detectar una situació de tràfic.

  A continuació es recull tota una sèrie d'indicis que poden ajudar al personal que, per qualsevol motiu, pugui trobar-se en l'acompliment de les seves funcions amb una possible víctima de tràfic.

 • Anar a dalt

  Com ajudar a la víctima?

  La via més important per a poder ajudar a les víctimes de Tràfic d'Éssers humans, és posar el fet en coneixement de les Autoritats, qualsevol persona pot denunciar, no miris a un altre costat, DENUNCIA, entre tots podem. Amb la teva ajuda podem donar a la víctima un suport integral que cobreixi, en la mesura que sigui possible, totes les seves necessitats

  • Atenció mèdica i psicològica.
  • Assessorament jurídic en el seu idioma o en una llengua que pugui comprendre.
  • Protecció i seguretat.
  • Allotjament segur.