Contribuïx a millorar els índexs de casos resolts en un 80%

La Policia Nacional posa en funcionament l'aplicació informàtica VeriPol per a detectar denúncies falses

Es tracta de la primera ferramenta d'este tipus en el món i, amb una precisió de més del 90%, estima la probabilitat que una denúncia per robatori amb violència i intimidació o estiró siga falsa

El programa processa el text utilitzant tècniques de processament de llenguatge natural, extraient característiques útils que es passen a un model matemàtic que estima la probabilitat de falsedat de la denúncia

Ha sigut desenvolupada per un equip multidisciplinari de científics amb l'objectiu de previndre la comissió de delictes de denúncia falsa i evitar el desaprofitament de recursos policials optimitzant el seu esforç i temps

27/10/18

La Policia Nacional ha posat en marxa VeriPol, una aplicació informàtica que detecta les denúncies falses interposades en casos de robatoris amb violència i intimidació o estirons. La ferramenta, l'accés de la qual s'ha habilitat en totes les comissaries d'Espanya des d'esta setmana, identifica el delicte basant-se en el text de la denúncia, per la qual cosa no necessita cap informació per part de l'usuari, i és completament automàtica. Es tracta de la primera ferramenta d'este tipus en el món i diversos experiments empírics demostren que té una precisió superior al 90%, mentre que policies experts aconseguixen una precisió del 75%.

El model va ser provat en 2015 en un conjunt de més d'1.000 denúncies presentades en tota Espanya. Posteriorment, un estudi pilot dut a terme al juny de 2017 a Màlaga i Múrcia va permetre a la Policia Nacional millorar el seu índex de casos resolts en un 80%.

Doble objectiu de VeriPol

La posada en marxa de VeriPol en la Policia Nacional té un doble objectiu. D'una banda, té com a missió descoratjar als ciutadans de presentar denúncies falses i, per tant, previndre la comissió de delictes. Per un altre, pretén evitar l'ús innecessari de recursos policials, optimitzant així l'esforç i el temps en altres tasques.

Presentar una denúncia falsa té conseqüències tant per a l'individu com per al sistema policial. De fet, es considera un delicte penal i dona lloc a multes substancials. A més, les simulacions de delicte solen acompanyar altres infraccions, com les estafes. Per a la societat, una denúncia falsa comporta la pèrdua de recursos policials i la contaminació de les seues bases de dades. Este tipus de delicte és bastant comú i generalment perpetrat per ciutadans que no tenen antecedents penals.

Precisió superior al 90%

El programa processa el text, extraient característiques útils per a la seua classificació utilitzant tècniques de processament del llenguatge natural. Estes característiques es passen a un model matemàtic que estima la probabilitat de falsedat de la denúncia. Experiments empírics mostren que el programa té una precisió superior al 90%. Un percentatge que indicaria la probabilitat que la denúncia siga falsa, i que motivaria la investigació posterior del presumpte delicte comès/fideïcomès.

A més, VeriPol extrapola i identifica patrons de comportament a partir de les dades, permetent entendre quins són les característiques que més diferencien les denúncies falses de les verdaderes. És la primera ferramenta d'este tipus a nivell mundial i representa una verdadera novetat tant a nivell policial com a nivell acadèmic. De fet, la investigació en detecció de mentides sobre text està donant els seus primers passos i VeriPol és el primer model que s'ha estimat i validat sobre documents reals i no sobre textos ficticis o redactats específicament per a la investigació.

L'objectiu d'este mètode és el desenvolupament d'estratègies efectives de prevenció del delicte i l'augment de l'efectivitat de les investigacions. Es podria definir com un mètode creat per a predir la veracitat de les declaracions de les víctimes de delictes greus.

Provat en més d'1.000 denúncies interposades en tota Espanya

VeriPol va passar una primera prova de funcionament utilitzant una base composta per 1.122 denúncies per robatori amb violència i intimidació i robatori amb furt presentades a Espanya en 2015. La base incloïa 534 denúncies verdaderes i 588 falses que solament incloïen la declaració del reclamant, sense més informació. Per a açò, un agent amb àmplia experiència en interrogatoris, detecció de mentides i investigació va participar en el procés de revisió i classificació de totes les denúncies.

El funcionari va treballar en este procés durant un període de dos anys i les denúncies se li van presentar en un orde aleatori en el qual s'alternaven les verdaderes amb les falses. Com a resultat, la mostra va resultar equilibrada.

A partir de l'anàlisi de les característiques i coeficients de VeriPol, és possible traure conclusions sobre la veracitat del manifestat en una denúncia. De fet, el model és capaç de destriar diferències significatives en la narració de denúncies verdaderes i falses que conduïxen a la millor separació entre estes dos classes. D'esta anàlisi es pot concloure que les denúncies verdaderes i falses diferixen principalment en tres aspectes principals: modus operandi de l'agressió, morfosintaxis de la denúncia i quantitat de detalls.

També es va dur a terme una experiència pilot realitzada en les zones urbanes de Múrcia i Màlaga durant el mes de juny de 2017. Com a resultat, va augmentar considerablement la productivitat en termes de nombre de casos falsos de robatori amb violència i intimidació i furt amb estiró detectat i tancat amb èxit. De fet, en només una setmana, a Múrcia i Màlaga es van detectar i van tancar 25 i 39 denúncies falses respectivament, mentre que el nombre mitjana de casos detectats i tancats en els mesos de juny dels anys 2008-2016 va ser de 3,33 i 12,14 respectivament. Les proporcions d'èxit van ser de 81,58% a Múrcia i 84,78% a Màlaga.