Des que es va activar l'estat d'alarma per a lluitar contra el Covid-19

El 091 de la Policia Nacional a Madrid ha rebut prop de 100.000 telefonades

Molts ciutadans van contactar amb el CIMACC per a alertar als agents sobre conductes d'altres persones que no respectaven les mesures de restricció de moviments

També han augmentat el nombre de servicis humanitaris i assistencials a persones majors que sol·licitaven auxili a la Policia per haver patit alguna caiguda en els seus domicilis

03/04/20

El telèfon d'emergències de la Policia Nacional de Madrid, el 091, ha rebut prop de 100.000 telefonades des que va entrar en vigor l'estat d'alarma per a lluitar contra el Covid-19. Alguns dies s'ha arribat a duplicar el nombre de comunicacions respecte al mateix període de l'any anterior. S'ha reforçat el nombre d'operadors per a fer front a esta major demanda, amb el que s'ha aconseguit mantindre el temps de resposta entorn de/entorn de 10 segons. El dia amb major demanda es van registrar 8.000 telefonades.

Molts ciutadans van contactar amb el Centre Intel·ligent de Coordinació Mane i Control (CIMACC) de la Policia –abans conegut com a Sala del 091- per a alertar als agents sobre conductes d'altres persones que no respectaven les mesures de restricció de moviments. A més, aproximadament un terç de les comunicacions rebudes en este període sol·licitaven informació sobre les mesures adoptades en relació amb l'estat d'alarma.

També destaca el nombre de servicis humanitaris que s'han dut a terme, com és el cas de persones majors que havien caigut en l'interior dels seus domicilis i que van cridar al 091 per a sol·licitar ajuda.

“Policia, diga'm”:

La labor principal dels CIMACC 091 és canalitzar i atendre via telefònica les situacions d'emergència i demandes d'informació dels ciutadans. Per a açò, el Cap del CIMACC 091 compta amb informació en temps real de la ubicació dels efectius policials desplegats en la ciutat, així com d'avançats recursos tecnològics destinats a resoldre escenaris crítics al més prompte possible.Entre altres funcions, els CIMACC també coordinen i atenen les peticions d'informació dels propis agents de la Policia Nacional que treballen a peu de carrer, respecte a, per exemple, els ordes judicials d'allunyament o protecció de les víctimes de violència de gènere. Així mateix, també dede els CIMACC 091 s'assumix la coordinació integral de dispositius especials de seguretat o emergències.Cada minut el CIMACC 091 de Madrid va rebre en 2019 una mitjana de dos telefonades que van ser ateses per un operador en amb prou faenes set segons. Esta cadència fa que la temperància, preparació i organització dels agents resulten fonamentals per a iniciar la resolució de situacions urgents i en moltes ocasions vitals.De fet, el nombre de telefonades pot arribar també a concentrar-se en funció de l'hora: les franges en les quals les intervencions de la Policia es fan més nombroses sol coincidir entre les 12 a 14 hores, així com de 19 a 21 horesEl 091, nombre d'atenció telefònica de la Policia Nacional, s'ha convertit al llarg de la història en un referent per als ciutadans espanyols. Este servici es va instaurar inicialment a Madrid en 1958, per a més tard fer-ho a Barcelona i ja l'any 1960 implantar-se en tota Espanya. Aleshores, un Cap de Sala i dos operadors s'encarregaven d'atendre les necessitats de seguretat dels ciutadans.