A Alacant, Múrcia i València

La Policia Nacional desarticula un grup criminal dedicat a la venda fraudulenta de cites d'estrangeria mitjançant “bots”

L'entramat va desenvolupar un sistema per a l'obtenció de cites prèvies “en línia” de tràmits d'estrangeria utilitzant per a açò bloquejos mitjançant “bots” en un servidor informàtic de l'administració

La principal investigada falsificava, en conveniència amb desenes d'estrangers, documents essencials per a l'obtenció de residència en territori nacional

Han sigut detingudes un total de 21 persones en les províncies d'Alacant (17), Múrcia (1) i València (3)

27/11/24

Agents de la Policia Nacional han desarticulat una organització criminal dedicada a l'accés de forma delictiva en l'aplicació de cita prèvia del servidor de l'Administració General de l'Estat, a la falsificació de documents i a l'afavoriment de la immigració il·legal per mitjà d'aquestes activitats delictives. L'entramat va desenvolupar un sistema per a l'obtenció de cites prèvies “en línia” de tràmits d'estrangeria utilitzant per a açò bloquejos mitjançant “bots” en un servidor informàtic de l'administració. Han sigut detingudes un total de 21 persones en les províncies d'Alacant (17), Múrcia (1) i València (3).

La investigació, que es va iniciar l'any 2023, va tindre el seu origen en una diligència d'entrada i registre practicada en el domicili de la principal investigada on es van confiscar diversos dispositius informàtics. Una vegada analitzada tota la informació continguda en estos, es van trobar multitud de documents falsificats, de bancs, companyies d'assegurances i empadronament entre uns altres, que eren utilitzats per a sol·licitar l'autorització de residència a Espanya de forma fraudulenta, principalment en la seua modalitat no lucrativa.

Modus operandi

L'organització criminal va desenvolupar un sistema de venda de cites “en línia” per a la realització de tràmits d'estrangeria, accedint per a açò al servidor informàtic de la subdirecció general de servicis digitals, efectuant bloquejos mitjançant l'ús de “bots”. Este negoci es va convertir en la principal font d'ingressos i hauria generat guanys substancials, estimades en 9.000 euros mensuals per cadascun dels integrants de l'entramat. Els servicis prestats implicaven el cobrament de quantitats per cada reserva de cita que, encara que eren accessibles per a la majoria de les persones (entre 15 i 30 euros per cita), vulneraven el principi de gratuïtat que es pressuposa en l'accés als servicis públics.

Igualment, es va acreditar que diversos dels detinguts accedien de forma delictiva al servidor que dona suport a l'aplicació de Cita Prèvia de l'Administració  General de l'Estat, amb la finalitat de bloquejar l'oferta pública de cites d'estrangeria a través d'accions tècniques delictives per a impedir el seu normal funcionament i així evitar a l'usuari final l'obtenció de cita per a tràmits d'estrangeria de forma gratuïta.

Per a garantir l'efectivitat de l'activitat il·lícita, a més d'utilitzar el sistema que els notificava la disponibilitat de cites en l'aplicació Cita Prèvia, era necessari un equip humà que gestionara l'elevat volum de sol·licituds, tant de particulars com a d'empreses. D'esta manera, es va crear una estructura criminal de caràcter quasi familiar que va involucrar a amics, veïns i familiars, a els qui instruïen mitjançant tutorials gravats per la principal investigada sobre com obtindre les cites per als diversos tràmits administratius. 

En este sentit, el grup criminal presentava una clar repartiment de funcions i varis d'ells tenien com a missió accedir al servidor públic/estatal per a monopolitzar tota l'oferta pública de cites en determinades zones d'Espanya i així fer del tot impossible al ciutadà accedir a una cita que li permetera iniciar diversos tràmits d'estrangeria. D'altra banda, i consumat el fet delictiu de forma plena, uns altres dels integrants del grup s'encarregaven d'introduir en l'aplicació Cita Prèvia les dades de filiació falsos per a monopolitzar el major nombre de cites oferides i del cobrament de les quantitats exigides per la venda de la cita.

Documents falsificats

De forma paral·lela a este negoci consolidat, la principal investigada, aprofitant els seus amplis coneixements en matèria d'estrangeria,  falsificava de connivència amb desenes d'estrangers, documents essencials per a l'obtenció de permisos de residència en territori nacional.

El grup criminal desarticulat, va introduir en les sol·licituds de permisos de residència de ciutadans estrangers en diverses Subdelegacions de Govern d'Espanya un gran nombre de documents que ells mateixos falsificaven. Diversos dels ara detinguts, sabent d'estes activitats delictives, pagaven a l'entramat perquè els falsificaren documents essencials per a la seua regularització a Espanya, la qual cosa els va permetre obtindre els seus permisos de residència en territori nacional. Sense este pagament i sense el document falsificat per l'organització criminal no hagueren obtingut permís de residència algun a Espanya.

L'operació policial ha conclòs amb 21 detinguts en les províncies d'Alacant (17), Múrcia (1) i València (3) per la comissió de delictes de danys informàtics, falsedat documental, pertinença a grup criminal i afavoriment de la Immigració Il·legal.