En la ciutat de Madrid

La Policia Nacional deté a un dels “EUROPE’S MOST WANTED” reclamat per trànsit de drogues

Este home, d'origen albanés, havia sigut condemnat a més de 29 anys de presó a Bèlgica per 13 càrrecs per trànsit de drogues, pertinença a organització criminal i falsificació de documents

El fugitiu liderava, juntament amb familiars i persones del seu entorn pròxim, una organització criminal Albano-Kosovar i li constaven tres ordes europeus de detenció per a entrega emesa per les autoritats de Bèlgica

16/09/24

Agents de la Policia Nacional han detingut a Madrid a un dels “EUROPE'S MOST WANTED” reclamat per trànsit de drogues. El fugitiu liderava,  juntament amb altres familiars i entorn pròxim, una organització criminal Albano-Kosovar. Este home, d'origen albanés, havia sigut condemnat a més de 29 anys de presó a Bèlgica per 13 càrrecs per trànsit de drogues, pertinença a organització criminal i falsificació de documents.

Els fets pels quals se li buscava van tindre lloc entre 2014 i 2018, anys en els quals el fugitiu liderava una organització criminal, assentada a Bèlgica, dedicada al cultiu i trànsit de cànnabis, gràcies a la qual va pastar una fortuna de més de 4 milions d'euros.

Este home liderava, juntament amb familiars i persones del seu entorn pròxim, una organització albano-kosovar on els rols de cada membre estaven perfectament definits i establits. En el graó més baix es trobaven jardiners i personal de neteja, per damunt les persones encarregades de recaptar els diners, els encarregats de la logística –lloguer de vivendes o proporcionar vehicles- i finalment la cúspide, on estaven els líders que coordinaven tota l'activitat.

Per a dur a terme estes activitats se servien de documentació falsa per a donar de alta contractes de llum i lloguer de domicilis on desenvolupaven el cultiu massiu i on captaven a persones que es trobaven en situació irregular en el país.

Amb motiu de la investigació duta a terme a Bèlgica, els agents van realitzar una operació en la qual van desmantellar més de 13 plantacions de cànnabis i van detindre al líder de l'organització, que va ser condemnat a més de 29 anys de presó. Després d'esta sentència, l'home es va donar a la fugida. Per estos fets, les autoritats belgues van emetre tres Ordes Europeus de Detenció i Entrega contra el reclamat.

Múltiples mesures de seguretat

Davant la sospita que l'home poguera trobar-se a Espanya, al gener de 2023, agents especialitzats de la Policia Nacional van iniciar una investigació, en coordinació amb l'equip de FAST Bèlgica, a fi de  detindre al fugitiu per a la seua posterior entrega. Les gestions de localització es van veure complicades ja que el reclamat prenia múltiples mesures de seguretat per a evitar l'acció de la justícia. A més, l'home comptava amb una important logística per a no ser localitzat com, la utilització de diferents vehicles en els quals era traslladat amagat per a no ser vist, diferents domicilis en els quals pernoctava de manera intermitent per a evitar establir rutines i canviava habitualment de telèfon mòbil.

Després de les gestions realitzades, els agents van aconseguir localitzar al fugitiu a Madrid, on es va establir un dispositiu per a la seua detenció, que es va produir el dia 12 de setembre, quan es dirigia a una furgoneta que li va anar a buscar en les proximitats d'un dels domicilis controlats.

 

Inclòs en la llista dels més buscats d'Europa

 

Al fugitiu, que estava inclòs en la llista de persones més buscades d'Europa “EUROPE'S MOST WANTED FUGITIVES", li constaven tres ordes europeus de detenció i entrega (OEDE's) emeses per les autoritats de Bèlgica.  El detingut ha passat a la disposició del Jutjat Central d'Instrucció de l'Audiència Nacional.