Operació conjunta de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil

Desarticulada una organització criminal especialitzada en robatoris amb força de camions i naus industrials

S'ha detingut a onze persones- encara que els agents no descarten noves detencions- i s'han practicat sis registres domiciliaris

Els detinguts, que acumulaven més de tres-cents antecedents, tenien una alta mobilitat geogràfica per a cometre els fets delictius i utilitzaven vehicles d'alta gamma –prèviament sostrets- per a l'execució dels robatoris

27/06/24

Agents de la Policia Nacional, en una operació conjunta amb la Guàrdia Civil, han desarticulat una organització criminal especialitzada en robatoris amb força de camions i naus industrials. S'ha detingut a un total d'onze persones encara que els agents no descarten noves detencions, i s'han practicat sis registres domiciliaris. Els detinguts, que acumulaven més de tres-cents antecedents, tenien una alta mobilitat geogràfica per a cometre els fets delictius i utilitzaven vehicles d'alta gamma –prèviament sostrets- per a l'execució dels robatoris.

La investigació es va iniciar el passat mes de novembre quan els agents van detectar un grup criminal assentat a Madrid i en la localitat toledana de Seseña, dedicat a la comissió de robatoris amb força de camions, naus industrials i establiments comercials. A més, per a l'execució dels robatoris, el grup emprava vehicles d'alta gamma prèviament sostrets.

El grup criminal, que tenia una alta mobilitat geogràfica, tenia com a objectiu principal el robatori de mercaderies, per a açò assaltaven naus industrials, magatzems o establiments comercials. A més, estaven especialitzats en robatoris de camions, tant del cap tractora com del semirremolque, aconseguint així grans botins, amb el greu perjuí econòmic a empreses, comerciants, transportistes, etc. En un dels robatoris comesos en una empresa de València, els integrants d'esta xarxa criminal van sostraure material valorat per la víctima en noranta mil euros, part del com va ser recuperat en els registres domiciliaris realitzats pels agents.

Vehicles d'alta gamma sostrets per a cometre els robatoris

A més dels robatoris de mercaderies, esta organització estava especialitzada en la sostració de vehicles d'alta gamma, utilitzats posteriorment per a l'execució dels robatoris. Normalment empraven tres vehicles, un amb funcions de llançadora i un altre per a materialitzar el robatori, a més d'un vehicle tipus furgoneta -també sostret- per al transport dels efectes robats.

Al llarg de la investigació, els agents van tindre coneixement que en diverses ocasions els detinguts havien protagonitzat fugides i persecucions quan la seua presència era detectada per les forces de seguretat. A més, era habitual que després d'estes persecucions els investigats calcinaren els vehicles sostrets que utilitzaren en eixa ocasió per a cometre les activitats delictives.

Realitzades nombroses perquisicions, els investigadors van procedir a realitzar actuacions simultànies a Madrid, Parla i Seseña, sent detingudes onze persones, encara que no es descarten noves detencions. També es van practicar sis registres domiciliaris en els quals es van trobar, a més de ferramentes i útils per a cometre robatoris amb força, gran quantitat de garrafes d'oli –procedents del robatori d'un camió que transportava este producte-, i “sishas” –procedents del robatori en una empresa de València-.

Comptaven amb una alta especialització en robatoris amb força

Els agents han destacat l'alta especialització en robatoris amb força dels detinguts, ja que en el seu modus operandi demostraven tindre un perfecte coneixement i maneig de les ferramentes necessàries per a cometre els fets il·lícits, coneixements per a la desactivació d'alarmes, així com la utilització d'inhibidors de freqüència, la realització de butrones i forzamiento i obertura de portes. Després de la posada a disposició judicial, dos d'ells van ingressar a la presó. Els investigadors calculen que el perjuí econòmic causat en tots els fets que s'imputen al grup criminal supera el mig milió d'euros.