Operació conjunta de la Policia Nacional, Guàrdia Civil i Agència Tributària

Interceptat en aigües de l'Atlàntic un semisumergible que es dirigia cap a la costa peninsular

Han sigut detinguts els quatre tripulants, de nacionalitat colombiana, que van ser rescatats després que afonaren l'artefacte davant l'acostament del buc “Fulmar”del servici de Vigilància Duanera de l'Agència Tributària a 280 milles a l'oest de la cosa de Cadis

Segons els investigadors, la nau presenta unes característiques similars a les d'altres “narcoembarcaciones” localitzades en operacions anteriors, i pel lloc de la intervenció així com la manera d'actuar de la tripulació es presumix que transportava cocaïna a bord

En una operació paral·lela, s'han intervenut 900 quilos de cocaïna a 200 milles de Canàries en la qual s'ha comptat amb la col·laboració policial internacional dels Servicis de la National Crime Agency (NCA) britànica i la Drug Enforcement Administration (DEA) nord-americana

26/06/24

Agents de la Policia Nacional, en una operació conjunta amb funcionaris del Servici de Vigilància Duanera i de la Guàrdia Civil, i en el marc de la cooperació internacional, han dut a terme la intercepció d'un semisumergible que es dirigia a les costes pensinsulares. Han sigut detinguts els quatre tripulants, de nacionalitat colombiana, que van ser rescatats després que afonaren l'artefacte davant l'acostament del buc “Fulmar” a 280 milles a l'oest de la costa de Cadis. Segons els investigadors, la nau presenta unes característiques similars a les d'altres “narcoembarcaciones” localitzades en operacions anteriors, i pel lloc de la intervenció així com la manera d'actuar de la tripulació es presumix que transportava cocaïna a bord.

L'operatiu es va iniciar el passat dia 24, quan es va rebre informació de la Drug Enforcement Administration (DEA) d'EUA, que indicava un possible punt de trasbordo entre un objectiu desconegut i una embarcació presumiblement semirrígida en una zona on ja es mantenia vigilància intensificada i cap a on ja estava navegant el ‘Fulmar' per a optimitzar la travessia de retorn a port.

En el matí del dia 25, a unjas 280 milles a l'oest de Cadis es va localitzar un semisumergible de 20 metros d'eslora, similar als ja localitzats en la ria d'Aldán en 2019 i en la ria d'Arousa en 2023. La tripulació de l'artefacte, en el moment en què perceben la proximitat del buc, van obrir les aixetes de fons i van eixir a la superfície per a posar-se fora de perill. Una vegada que es va afonar el semisumergible juntament amb la seua càrrega, els quatre tripulants van ser rescatats i detinguts per la tripulació del ‘Fulmar'.

Operació prèvia amb 900 quilos de cocaïna confiscada

En una operació paral·lela, tres dies abans, s'havien intervenut 900 quilos de cocaïna que havien sigut llançats al mar per “una narcolancha” que la transportava.  La tripulació del ‘Fulmar', en la matinada del dissabte 22, va localitzar en la zona benvolguda de trasbordo la semirrígida, que en veure's descoberta inicia la fugida, carregada amb una important quantitat de bolics dels utilitzats habitualment per al trànsit de cocaïna.

La persecució, en condicions meteorològiques adverses es va perllongar durant més de sis hores i finalment es va aconseguir frustrar l'intent de partida de contraban. La tripulació de la narcolancha va llançar la càrrega de 30 bolics amb prop de 900 quilos de cocaïna.

Tots estos fets han sigut posats en coneixement de la Fiscalia Antidroga de l'Audiència Nacional, que ha remès al Jutjat de Guàrdia les actuacions per a continuar les investigacions, prendre declaració als tripulants del semisumergible i tractar d'identificar als de la semirrígida.