Bloquejades 16 pàgines web d'IPTV i captura i emmagatzematge d'estos continguts

La Policia Nacional desmantella un entramat que va obtindre més de 5.300.000 euros mitjançant la distribució il·lícita de continguts audiovisuals

Han sigut detingudes huit persones a Las Palmas de Gran Canària, Madrid, Oviedo i Màlaga, i s'han practicat dos registres domiciliaris

Utilitzaven l'última tecnologia i els artificis tècnics més avançats per a captar els senyals emesos via satèl·lit en multitud de països, senyals que posteriorment amplificaven per a desencriptar el contingut multimèdia que transportaven

31/05/24

Agentes de la Policía Nacional han desmantelado un entramado que obtuvo desde 2015 más de 5.300.000 euros mediante la distribución ilícita de contenidos audiovisuales. En el marco de esta operación policial han sido detenidas ocho personas en Las Palmas de Gran Canaria, Madrid, Oviedo y Málaga, y se han practicado dos registros domiciliarios. Además, se han bloqueado 16 páginas web de distribución de contenido IPTV así como de captura y almacenamiento de estos contenidos.

La investigació es va iniciar en el mes de novembre de 2022, després de la denúncia formulada per membres d'Alliance for Creativity and Entertainment contra els responsables de dos pàgines web a través de les quals presumptament s'estava comercialitzant contingut videogràfic que vulnerava els seus drets de propietat intel·lectual.

La complexa investigació informàtica i bancària practicada, unida a diverses tècniques d'investigació policial, va permetre als especialistes de la Unitat Central de Ciberdelinqüència acreditar que les webs investigades es registraven, controlaven i operaven des de diverses mercantils dirigides pel principal investigat, un ciutadà d'origen neerlandés. Este home presumptament liderava un entramat empresarial i criminal, compost per ciutadans establits principalment Gran Canària, que aparentava ser una estructura empresarial legítima amb la qual hauria aconseguit ingressar més de 5.300.000 euros.

Més de 130 canals de televisió internacionals i milers de pel·lícules i sèries que posaven a la disposició de ciutadans de tot el món

Esta organització criminal internacional utilitzava l'última tecnologia i els artificis tècnics més avançats per a captar els senyals emesos via satèl·lit en multitud de països. Posteriorment les amplificaven i desencriptaban el contingut multimèdia que transportaven, contingut que seguidament distribuïen pública i il·legalment. En total, més de 130 canals de televisió internacionals i milers de pel·lícules i sèries que posaven a la disposició de ciutadans de tot el món, servici pel qual cobraven a cadascun dels seus més de 14.000 subscriptors entre 10 i 19 euros al mes, o entre 90 i 169 euros a l'any –en funció del tipus de subscripció-, amb el consegüent perjuí per als drets dels autors, productors i distribuïdors d'estes obres artístiques.

En el marc d'esta investigació han resultat detinguts els membres principals d'este entramat, els quals ostentaven o havien ostentat càrrecs de responsabilitat i exercit funcions indispensables per a la creació, manteniment i expansió de l'activitat delictiva investigada. Durant l'explotació operativa es van realitzar així mateix dos entrades i registres simultanis a Espanya, un a Las Palmas de Gran Canària i un altre a Madrid, en les quals es va intervendre un vehicle i dos ordinadors. A més es van bloquejar 80.000 euros en comptes bancaris.

Així mateix, es va procedir a la intervenció i bloqueig dels servidors de les plataformes online investigades així com al bloqueig de 16 pàgines web controlades per esta organització criminal, per la qual cosa quan els seus usuaris actualment intenten entrar a les mateixes se'ls impedix l'accés i se'ls redirigix a una web de Policia Nacional en la qual es mostra un missatge informant que eixa pàgina ha sigut intervenuda.