Operació conjunta de la Policia Nacional, Guàrdia Civil i Agència Tributària

Desarticulada una organització criminal dedicada al contraban de tabac amb més de 12 tones de picada i precursors

S'han intervenut més de 3.000 quilos de tabac de contraban i més de 9.000 de material precursor per a la fabricació il·lícita de labors de tabac i s'han desmantellat cinc fàbriques de picada i dos magatzems de fulla de tabac en les províncies de Màlaga i Sevilla

Han sigut detingudes 24 persones i s'han dut a terme cinc entrades i registres, Sevilla (3) i Màlaga (2) en les quals s'han confiscat diverses armes –una d'elles amb silenciador i una altra amb mira telescòpica-, 75.000 euros en efectiu i 12 vehicles

29/05/24

Agents de la Policia Nacional, en una operació conjunta amb la Guàrdia Civil i Vigilància Duanera de l'Agència Tributària, han desarticulat una organització criminal dedicada al contraban de tabac amb més de 12 tones de material. S'han intervenut més de 3.000 quilos de tabac de contraban i més de 9.000 de material precursor de fabricació il·lícita de labors de tabac i s'han desmantellat cinc fàbriques de picada i dos magatzems de fulla de tabac en les províncies de Màlaga i Sevilla.

La investigació es va iniciar a la fi de l'any 2023, quan es va detectar una nau industrial en la localitat malaguenya de Mollina que estava sent utilitzada com a lloc d'ocultació, emmagatzematge, preparació i fabricació de tabac de contraban que posteriorment era distribuït per tota la geografia nacional.

Després de les indagacions dels agents es va poder identificar a part dels integrants de l'organització pel que, a partir d'eixe moment, va començar a desenvolupar-se un operatiu en diferents punts de la geografia andalusa.

A través de diferents diligències d'investigació van ser detectades nombroses ubicacions, naus i domicilis d'interés que albergaven cadascuna de les fases que componen la producció il·lícita de cigarrets de tabac il·legal.

Una cadena de muntatge, des de picat de fulla fins a envasament

Una vegada establida la rutina diària de treball duta a terme pels membres de l'organització, a principis d'abril, va tindre lloc la primera fase d'explotació de la investigació durant la qual es va arrestar a onze persones presumptament involucrades en els fets.

Durant l'operatiu es va desmantellar una fàbrica il·legal de picada de tabac en la localitat de Mollina (Màlaga). En la nau, es trobava establida una cadena de muntatge composta per diverses màquines emprades en el processament i picat de la fulla de tabac, envasadoras i altres materials.

En l'interior de la nau, així com en un vehicle que es trobava en els voltants, van ser intervenudes 1.209 quilos de picada de tabac i 2.880 quilos de strip, fulla de tabac trossejada, tres màquines picadoras i diversos materials precursors necessaris per a desenvolupar la fase inicial de picat de tabac.

Continuant les investigacions, a la fi d'abril, es va desenvolupar una segona fase de l'operació que va finalitzar amb la detenció de 13 persones, i la realització de cinc entrades i registres, tres en la província de Sevilla i dos en la de Màlaga. A més, es van dur a terme tres inspeccions en naus industrials en les mateixes províncies –dos a Sevilla i una a Màlaga-, permetent desmantellar quatre fàbriques de picada i dos magatzems de fulla de tabac trossejada, i la intervenció de més de 6.490 quilos de fulla de tabac tipus strip i 2.500 quilos de picada.

Armes amb silenciador i mira telescòpica

Durant l'operatiu s'han intervenut cinc armes de foc –un subfusell, un rifle amb mira telescòpica, una pistola amb silenciador, una escopeta que figurava com sostreta i una pistola de fogueig-, tres armes d'aire comprimit –dos revòlvers i una carabina-, cinc armes blanques –quatre matxets i una catana-, 75.175 euros en efectiu i 12 vehicles entre els quals es troben varis d'alta gamma i dos camions, així com maquinària per al processament del tabac.

Les indagacions dels agents van permetre esbrinar que la comercialització es materialitzava a través de canals il·lícits de distribució i, segons els investigadors, s'estima una quantia defraudada superior als 2.000.000 d'euros.