La droga era introduïda a través del Port de València i traslladada a la província de Madrid per a la seua posterior distribució i venda

La Policia Nacional desmantella un laboratori clandestí de metanfetamina instal·lat en la rebotiga d'un asador madrileny

L'accés al laboratori clandestí –situat en una estada adjacent a la zona de cuina del restaurant- es realitzava a través d'un butrón ocult després d'unes cadires apilades Els arrestats dissimulaven les fortes olors que desprenien les reaccions químiques de la producció de la droga de síntesi amb el cuinat d'aliments en el restaurant, especialment amb l'ús de dos graelles de carbó, una interior i altres exterior Els agents han detingut a cinc persones i van confiscar, en l'interior d'una nevera, cinc quilos d'haixix disposats en rajoles envasades al buit, un carregador de pistola, diverses armes blanques i un detector de balises, entre altres efectes Durant els registres també van intervendre una caixa forta de seguretat de grans dimensions encastada en la paret en un doble fons d'un armari, en l'interior del qual van localitzar 60.000 euros en bitllets falsos

26/05/24

Agents de la Policia Nacional han desmantellat un laboratori clandestí de metanfetamina instal·lat en la rebotiga d'un asador madrileny. La droga era introduïda a través del Port de València i traslladada a la província de Madrid per a la seua posterior distribució i venda. El laboratori es trobava amagat en una vivenda adjacent a la zona de la cuina del restaurant –per a ajudar a dissimular les olors- a la qual s'accedia a través d'un butrón practicat en una de les parets que ocultaven després d'unes cadires apilades. Els agents han detingut a cinc persones, decretant-se l'ingrés a la presó provisional de tres d'elles, si bé la investigació seguix oberta a fi de localitzar al líder del grup criminal; així mateix, han confiscat cinc quilos d'haixix disposats en rajoles envasades al buit, un carregador de pistola, diverses armes blanques i un detector de balises, entre altres efectes. Durant els registres, també van intervendre una caixa forta de seguretat de grans dimensions encastada en la paret en un doble fons d'un armari, en l'interior del qual van localitzar 60.000 euros en bitllets falsos.

 

La investigació es va iniciar a mitjan 2023, quan els agents van tindre coneixement de l'existència d'un grup criminal dedicat, presumptament, a la importació i distribució de cocaïna, utilitzant per a açò diverses empreses i negocis tapadora. Les gestions policials practicades van permetre determinar que la substancia estupefaent era introduïda pel Port de València, des d'on es traslladava a la província de Madrid per a la seua posterior distribució i venda.

 

Un asador madrileny com a centre d'operacions

 

Amb les primeres perquisicions, els investigadors van observar que la major part de les reunions entre els membres del grup criminal es mantenien en un restaurant. En tractar-se d'un lloc públic els resultava més fàcil passar desapercebuts, si ben aquests encontres es produïen en un lloc reservat lluny dels clients. En este sentit, van detectar l'afluència d'un gran nombre de persones que es traslladaven fins a allí però no romanien més de 15 o 20 minutos en el seu interior.

 

Després de diversos mesos de gestions policials, els agents van descobrir com era l'estructura del grup criminal així com el modus operandi utilitzat pels seus membres. A més, van identificar als socis que importaven la cocaïna a través del Port de València, resultant ser uns ciutadans d'origen colombià que residien en la capital del Turia.

 

Va ser a principis del mes de maig -concretament un dia en el qual el restaurant es trobava tancat al públic- quan els agents van observar un constant tràfec de vehicles. Açò va fer sospitar que es podria estar produint una entrega de substància estupefaent, aprofitant l'absència de clientela. A més, es van detectar moviments de borses entre els investigats, la qual cosa va precipitar l'entrada dels investigadors al local a fi de comprovar si s'estava produint un intercanvi de droga per diners.

 

En entrar al restaurant, els agents ràpidament van detectar una forta olor a productes químics en l'ambient, similar al del sofre, motiu pel qual van desallotjar l'interior del local, van precintar i van acordonar la zona, i van establir un dispositiu de seguretat per a evitar un major risc per a la integritat física de veïns, transeünts i policies.

 

Localitzat un laboratori de producció de metanfetamina al que s'accedia a través d'un butrón

 

L'endemà es van realitzar els registres, tant del restaurant com dels dos immobles de la finca. En una de les vivendes adjacents a la zona de la cuina de l'asador, els agents van localitzar un laboratori de producció de metanfetamina al que s'accedia a través d'un butrón practicat en una de les parets que ocultaven després de desenes de cadires apilades. Les fortes olors que desprenien les reaccions químiques de la producció de la droga de síntesi eren dissimulats amb les olors procedents de la cuina, on disposaven de dos graelles de carbó -una interior i una altra exterior- de grans dimensions. Fruit del registre del restaurant, van intervendre 5 quilos d'haixix que es trobaven en una de les neveres disposats en rajoles envasades al buit, un carregador de pistola, diverses armes blanques i un detector de balises.

 

En una altra de les estades, amagada en un doble fons d'un armari, van trobar una caixa forta de seguretat de grans dimensions encastada en la paret. Després de més de tres hores de treball -donades les mesures de seguretat amb les quals explicava- agents especialitzats van aconseguir obrir-la, localitzant i intervenent quasi 60.000 euros en bitllets falsos del seu interior, impedint amb açò que anaren introduïts en el mercat legal. D'altra banda, en la vivenda del líder de l'organització, els agents van confiscar una pistola elèctrica, uns grilletes, una defensa extensible, nombroses navalles i matxets, així com diversos equips radiotransmissors i abalises GPS.

 

La investigació, que continua oberta a fi de localitzar al líder del grup criminal, ha permès arrestar a cinc persones d'origen romanés. L'autoritat judicial ha decretat l'ingrés a la presó provisional de tres d'elles, tractant-se de la parella del líder i de dos membres encarregats de vigilar i donar seguretat al recinte. Els altres dos individus detinguts tenien accés a la droga i al laboratori, a més de col·laborar en totes l'activitats relacionades amb el trànsit de drogues, i mantenien la tapadora dotant d'aparent legalitat al negoci.

 

L'operació policial ha evidenciat que el grup investigat havia diversificat les substancies estupefaents amb les quals traficava, arribant fins i tot a produir la seua pròpia metanfetamina.