Operació conjunta de la Policia Nacional, Policies de Finlàndia, Polònia i Europol

Desarticulada una organització criminal que exercia com a “majorista de droga” entre Espanya i altres països europeus

Els membres de l'organització, radicada a Barcelona, venien marihuana a grups de narcotraficants estrangers i blanquejaven els beneficis obtinguts per aquesta activitat criminal, principalment a través d'inversions immobiliàries

Han sigut detingudes 54 persones, 31 d'elles a Espanya, nou a Finlàndia, cinc a Alemanya, cinc a Suècia i 4 a França

Contactaven amb organitzacions criminals estrangeres a les quals proveïen de substància estupefaent per a la seua venda en els seus països, dirigint les seues activitats des d'Espanya

S'han realitzat 18 registres en les províncies de Barcelona, Girona, Tarragona i Granada, en els quals s'han intervenut 34.000 euros en efectiu i 3.000 euros en criptoactivos, a més de 600 quilos de marihuana envasada i milers de plantes en diferents fases de creixement, cinc armes de foc i pistoles elèctriques

La violència emprada per l'organització en les seues activitats va determinar la col·laboració d'agents especialitzats per a dur a terme les detencions

15/05/24

Agents de la Policia Nacional, en una operació conjunta amb EUROPOL, han desarticulat una organització criminal radicada a Barcelona que traficava amb marihuana entre Espanya i Europa. Han sigut detingudes 54 persones, de nacionalitat espanyola, que exercien de majoristes de droga per a organitzacions estrangeres i blanquejaven els beneficis obtinguts per aquesta activitat criminal, principalment a través d'inversions immobiliàries. Els membres del grup, contactaven amb organitzacions criminals estrangeres a les quals proveïen de substància estupefaent per a la seua venda en els seus països, dirigint les seues activitats des d'Espanya.

S'han realitzat 18 registres en les províncies de Barcelona, Girona, Tarragona i Granada, en els quals s'han intervenut 34.000 euros en efectiu i 3.000 euros en criptoactivos, a més de 600 quilos de marihuana envasada i milers de plantes en diferents fases de creixement, cinc armes de foc i pistoles elèctriques. La violència emprada per l'organització en les seues activitats va determinar la col·laboració d'agents especialitzats per a dur a terme les detencions.

La investigació es va iniciar quan els agents van identificar una organització criminal, de nacionalitat espanyola, radicada en la província de Barcelona, que portaria anys traficant grans quantitats de marihuana entre Espanya i Europa. L'organització, vertebrada en forma de clan familiar, mantenia plantacions de marihuana en diferents províncies del territori nacional, algunes en poblats marginals i cases ocupades, per a dificultar l'acció policial. Després d'any i mitjà, els investigadors van localitzar diverses plantacions regentades pels membres del grup, així com els domicilis dels integrants.

Seguien els paràmetres del “clan-based crime” d'Europol

El grup seguia els paràmetres de l'anomenat “clan-based crime” d'Europol, estructures criminals organitzades per llaços de sang que asseguren la lleialtat dels seus membres i dificulten la intervenció policial per la seua relació familiar. Esta organització mantenia una estructura en forma de clan, amb una estricta jerarquia, que la dotava de gran eficàcia i impermeabilidad a l'acció policial. El líder era l'encarregat de tancar les operacions de venda de droga a organitzacions estrangeres, impartint instruccions a la resta del grup. Un dels seus lloctinents era el responsable de la producció de droga en les zones de Girona i Granada, radicades en l'extraradi o de nuclis urbans, de difícil accés policial per la seua conflictivitat social. Un altre dels membres, sobrenomenat “el dimoni”, que havia arribat a complir presó per assassinat en 2007, era l'encarregat de les accions violentes del grup, impartir disciplina i de les “bolcades” a altres traficants, en els quals s'utilitzaven armes de foc.

De la venda d'heroïna a la de marihuana

A més, l'organització havia modificat el seu modus operandi amb els anys. Tradicionalment dedicats a la venda d'heroïna, els membres del clan van començar a dedicar-se al cultiu i venda de marihuana per la demanda internacional, expandint el seu trànsit de drogues a clients internacionals amb els qui mantenia reunions a Espanya i en l'estranger, convertint-se en majoristes internacionals de la venda de marihuana a Europa des d'Espanya. Els membres de l'organització blanquejaven els beneficis obtinguts amb la venda de droga a través d'inversions en béns immobles i invertien els seus beneficis en criptomonedas.

El passat 23 d'abril es va dur a terme l'operatiu amb la detenció de 54 persones a Barcelona (13), Girona (13), Tarragona (2), Màlaga (2), Granada (2), Finlàndia (9), Suècia (5), Alemanya (5) i França (4). En els registres realitzats s'han intervenut 34.000 euros en efectiu, 3.000 euros en criptoactivos, a més de 600 quilos de marihuana envasada i milers de plantes en diferents fases de creixement, preparades per a afrontar les futures comandes. Igualment van ser intervenudes quatre pistoles, una escopeta, una defensa extensible i esprais inmovilizadores. A més, es va procedir al bloqueig d'huit propietats immobiliàries per un valor d'1.555.000 euros.

Durant l'explotació operativa es va comptar amb presència de membres del CBSP de Polònia, així com de la Policia de Finlàndia i de la Unitat Nacional d'Europol, a causa del caràcter transnacional de la mateixa i la importància i calat de la investigació.

S'han realitzat 18 registres en les províncies de Barcelona, Girona, Tarragona i Granada, en els quals s'han intervenut 34.000 euros en efectiu i 3.000 euros en criptoactivos, a més de 600 quilos de marihuana envasada i milers de plantes en diferents fases de creixement, cinc armes de foc i pistoles elèctriques. La violència emprada per l'organització contra gent externa a esta, van determinar la col·laboració d'agents especialitzats del GOES per a dur a terme les detencions.