En Morón de la Frontera (Sevilla)

La Policia Nacional desmantella el més complex laboratori de cannabinoides sintètics oposat a Espanya

El laboratori de drogues, que operava des de feia dos anys en una nau industrial, era comparable a una planta pilot de qualsevol important empresa química

Un incendi en la nau investigada va precipitar l'entrada dels agents, que van trobar en el seu interior a un membre de l'organització amb signes evidents d'asfíxia, i que després de ser assistit per personal mèdic va ser detingut i va romandre hospitalitzat durant diversos dies

Els agents han intervenut 15 quilos de metanfetamina, 121 quilos de precursors, instrumental i aparataje de laboratori valorat en més de 200.000 euros i material de vidre valorat en més de 100.000 euros

Entre l'instrumental localitzat destaca dos criostatos per a refrigerar i realitzar reaccions a baixa temperatura, tres reactors de doble encamisado, un rotavapor per a realitzar la concentració del producte i una caixa seca per a crear una atmosfera inerta i evitar el contacte amb l'aire

11/05/24

Agents de la Policia Nacional han desmantellat en Morón de la Frontera (Sevilla) el més complex laboratori de cannabinoides sintètics oposat a Espanya. Es tractava d'un poderós laboratori de drogues que operava des de feia dos anys en una nau industrial, comparable a una planta pilot de qualsevol important empresa química. Un incendi en la nau investigada va precipitar l'entrada dels agents, que van trobar en el seu interior a un membre de l'organització, amb signes evidents d'asfíxia que, després de ser assistit per personal mèdic, va ser detingut i va romandre hospitalitzat durant diversos dies.

En esta operació s'han intervenut 15 quilos de metanfetamina, 121 quilos de precursors, instrumental i aparataje de laboratori valorat en més de 200.000 euros i material de vidre valorat en més de 100.000 euros.

 

L'operació es va iniciar quan els agents investigaven una organització criminal formada per membres d'Europa de l'Est, amb una marcada presència de ciutadans ucraïnesos i lituans, que disposaven d'una nau en un polígon industrial de la localitat sevillana de Morón de la Frontera. Fa poques setmanes es va produir un incident en la nau investigada que va desencadenar una resposta policial urgent, un incendi originat per una estufa utilitzada en el processament de productes químics per a la síntesi de drogues. El foc, que va afectar principalment al forn calefactor, va generar una densa columna de fum negre que es va estendre ràpidament a les instal·lacions adjacents. Els agents, amb el suport dels bombers, van aconseguir ingressar en la nau i van trobar a un individu amb signes evidents d'asfíxia, que va ser traslladat immediatament a l'hospital.

 

Un laboratori en una habitació oculta en el fons de la nau

 

Una vegada sufocat l'incendi, es va descobrir una habitació oculta en el fons de la nau, equipada amb un laboratori clandestí altament sofisticat, que contenia una gran quantitat de material i instrumental, així com reactius i productes químics. L'habitació estava dissenyada amb finestres segellades, un sistema de ventilació propi i una complicada xarxa de reactors, que indicaven una infraestructura especialitzada per a la síntesi de cannabinoides sintètics.

 

Durant el registre de la nau, es va produir la detenció d'un home que havia resultat greument intoxicat durant l'incendi, va ser atés per personal mèdic i va romandre hospitalitzat a Sevilla durant diversos dies. A més es van intervendre 15 quilos de metanfetamina, 121 quilos de precursors, instrumental i aparataje de laboratori valorat en més de 200.000 euros i material de vidre valorat en més de 100.000 euros.

 

Laboratori similar a una empresa química

 

El poderós laboratori desmantellat és comparable a una planta pilot de qualsevol important empresa química. Concretament, els agents van trobar dos criostatos de gran capacitat amb la finalitat de mantindre baixes temperatures, refrigerar i poder realitzar reaccions a baixa temperatura. A més van localitzar tres reactors de doble encamisado de grans dimensions -utilitzats per a fer reaccions a baixa temperatura- així com reactors de metall d'acer inoxidable aptes per a pressió i reaccions complexes.

 

Així mateix es va trobar un rotavapor que permet l'evaporació del dissolvent permetent la concentració del producte; matrius de vidre i plaques calefactoras per a dur a terme reaccions i destil·lacions usant temperatura; màquines d'envasament al buit per a la conservació de producte final o intermedi, així com envasadoras; i un sistema de filtrat tipus Buchner tipus escala pilot, per a la filtració ràpida de partícules sòlides i separació i purificació de producte final.

 

Els investigadors destaquen la localització d'una caixa seca -utilitzada per a la manipulació en atmosfera inerta de reactius i així evitar el contacte amb l'aire-, estufes calefactoras per al secatge de producte i diferents tipus de reactius aptes per a processos químics de reducció com l'anomenat Dissolució de Triisobutil alumini (TiBA), que es trobava emmascarat com a pot de pinya. Este reactiu requerix d'un ferri control ja que reacciona violentament amb l'aigua i amb l'aire, la qual cosa explica l'existència de la caixa seca i un sistema d'atrapament d'humitat.