Operació conjunta de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil

Desarticulada una organització dedicada a la venda per Internet de gominolas contaminades amb drogues de síntesis

Els membres de l'organització, d'origen holandés i establits en la Costa del Sol, realitzaven enviaments postals de l'estupefaent a tota Europa i a més, havien creat un complex entramat d'empreses per a l'ocultació i posterior blanqueig de capitals

Hi ha 15 detinguts i han realitzat set registres en immobles de la Costa del Sol (Fuengirola, Mijas, Estepona) i Canàries (Maspalomas)

Entre altres substàncies, s'han intervenut 12.000 borses de gominolas i snacks impregnades amb THC, 281 vapeadores amb cànnabis líquids, 49 paquets de diferents pesos que contenien cocaïna en el seu interior

04/05/24

Agents de la Policia Nacional, en una operació conjunta amb la Guàrdia Civil, han desarticulat una organització dedicada a la venda per Internet de gominolas contaminades amb drogues de síntesis. Els membres de l'organització, d'origen holandés i establits en la Costa del Sol, realitzaven enviaments postals de l'estupefaent a tota Europa i a més, havien creat un complex entramat d'empreses per a l'ocultació i posterior blanqueig de capitals. S'han realitzat set registres domiciliaris en immobles de la Costa del Sol (Fuengirola, Mijas, Estepona) i Canàries (Maspalomas). Entre altres substàncies, s'han intervenut 12.000 borses de gominolas i snacks impregnades amb THC, 281 vapeadores amb cànnabis líquids, 49 paquets de diferents pesos que contenien cocaïna en el seu interior.

La investigació va començar quan els agents van rebre una comunicació de la Policia belga segons la qual s'havia procedit a la detenció d'una persona, de nacionalitat neerlandesa, en un punt de recollida de paqueteria amb un enviament de 700 grams de substància estupefaent, concretament catinona sintètica (3MMC).

Arran d'este arrest, els agents van començar una investigació per a esbrinar què organització es trobava darrere d'este fet. Els investigadors van descobrir així que la xarxa que havia realitzat l'enviament  era responsable de molts altres enviaments xicotets, d'escàs valor, a través de diferents empreses de logística i utilitzant diferents destinarios. Es va observar que durant la investigació es van realitzar nombrosos enviaments a Maspalomas.

Els líders de l'organització eren un matrimoni holandés, ben posicionat en la Costa del Sol, amb un elevat nivell de vida, amb nombroses propietats i negocis –fins i tot un gimnàs- al seu nom en les zones de Fuengirola, Mijas i Estepona. Tots dos, auxiliats per dos lloctinents de nacionalitat holandesa, coordinaven els enviaments de tot tipus  de substàncies.

En una de les nombroses reunions que el matrimoni tenia, els agents van identificar a un home de nacionalitat holandesa que pareixia tindre un “negoci” de creació de substàncies estupefaents de forma independent als líders. El modus operandi d'esta organització consistia a adquirir llepolies i snacks de diferents llocs, com Holanda o directament a fàbriques de Levante, o fins i tot de la Xina on el nom era diferent, que després contaminaven amb cannabinoides. Per a evitar ser descoberts, els membres d'este grup utilitzaven trasters i immobles diferents per a emmagatzemar els productes. A més, el principal investigat no residia en un únic lloc, sinó que encadenava lloguers vacacionals de forma successiva i canviava freqüentment de vehicle.

Llepolies impregnades de droga molt perilloses per a la salut

Els investigadors van descobrir que l'organització tenia dos trasters en la localitat de Mijas. En un d'ells situaven la mercaderia legal com snacks, llepolies o vapeadores, que no contenien estupefaent. Posteriorment, després de deixar-los un temps prudencial, els arreplegaven i els portaven a un dels immobles que havien llogat, on tenien establida una rudimentària cuina-laboratori on preparaven les mescles i preparats psicotrópicos. En este lloc, també infusionaban les llepolies -eliminaven els seus sucres exteriors i liquaven els preparats cannábicos perquè quedaren impregnades- o utilitzaven aerosols per a impregnar-les. Este mètode resulta molt perillós per a la salut ja que no permet controlar les dosis exactes, a més de resultar més atractiu per a xiquets i menors. Els productes eren comercialitzats posteriorment a Màlaga i Holanda.

Quan els agents tenien controlades totes les localitzacions de l'organització, es va procedir a la detenció dels seus tres membres i al registre de quatre immobles i de dos trasters, en les localitats de Mijas i Estepona. En els registres es va intervendre material de confecció de substàncies estupefaents, etiquetatge i embutxacat, així com importants quantitats de diners i criptowallets.

Una empresa creada per a la realització dels enviaments

La segona fase de la investigació es va centrar en la branca principal de l'organització. Al llarg d'esta, es van realitzar desenes d'aprehensions de diferents drogues de síntesis vinculades a esta xarxa criminal, interceptant-se fins a 49 paquets que contenien 3MMC o 2MMC, 78.500 dosis d'Etizolam, tres quilos de MDPHP –derivat de la droga caníbal-. Per a l'enviament d'estes substàncies, l'organització havia creat una empresa que apareixia sempre com a remitent dels enviaments. L'organització havia construït una mercantilización del narcotràfic, a través d'esta empresa creada per ells mateixos, duent a terme la venda de drogues de síntesis de forma encoberta baix la seua activitat legal declarada. Els destinataris de la droga abonaven el preu mitjançant transferències bancàries, entrant en el compte durant el període analitzat més d'un milió i mitjà d'euros. L'empresa va declarar eixos ingressos com a venda de productes com a matèries primeres químiques, productes vitamínics o esportius. L'organització mostrava un alt grau de sofisticació, tant en el trànsit de drogues com en el blanqueig de capitals.

Quan ja havien recaptat tota la informació, els agents van passar a l'explotació de l'operació, detenint a quatre membres de l'organització, tres de nacionalitat holandesa i un espanyol. A més es van realitzar set registres domiciliaris en immobles de la Costa del Sol, concretament a Màlaga, Mijas, Estepona i en Maspalomas (Gran Canària). En estos registres es van trobar diferents tipus de drogues sintètiques, armes de foc i diners en metàl·lic. S'ha produït el bloqueig de prop de 620.000 euros en comptes nacionals i el bloqueig de les propietats immobiliàries valorades en 1,5 milions d'euros i cotxes d'alta gamma. A més, s'espera la detenció d'un altre un individu més