En una operació de la Policia Nacional juntament amb la Polícia de Segurança Pública i la Policia Marítima de Portugal

Intervenudes a Portugal 11 tones de mol·lusc bivalve en mal estat en una acció contra les xarxes criminals dedicades a la captura il·lícita

Hi ha dos arrestats i set investigats no detinguts relacionats amb una organització criminal dedicada a la captura il·lícita, el comerç i trànsit internacional de cloïsses japónicas

S'han dut a terme quatre entrades i registres en els quals s'han intervenut quatre vehicles i s'han bloquejat comptes bancaris a Portugal a més de sol·licitar el bloqueig de comptes a Espanya

operatiu 2

11/04/24

Agents de la Policia Nacional, en una operació amb la Polícia de Segurança Pública de Portugal i la Polícia Marítima del mateix país, han intervenut a Portugal –Lisboa, Vila Franca de Xira i Palmela- quasi 12 tones de mol·lusc bivalve, presumptament en mal estat, durant una acció contra les xarxes criminals dedicades a la captura il·lícita.

Durant l'operació s'ha arrestat a dos persones i hi ha set investigats no detinguts com a presumptes integrants d'una organització criminal dedicada a la captura il·lícita, el comerç i trànsit internacional de cloïsses japónicas.

Durant l'operatiu s'han dut a terme quatre entrades i registres, en un domicili, una oficina i dos naus, en els quals s'han intervenut quatre vehicles i s'han bloquejat comptes bancaris a Portugal i s'ha efectuat la sol·licitud del bloqueig de comptes a Espanya. A més s'ha intervenut gran quantitat de documents relacionada amb l'activitat il·lícita, equips de telecomunicacions marítims, un telèfon satelital  i 30.000 euros en efectiu.

Durant la investigació els agents van poder esbrinar que el principal responsable de l'organització disposava d'un entramat empresarial format per dos empreses a Portugal i una a Espanya entre les quals realitzava facturació. Als arrestats se'ls considera presumptes autors dels delictes de frau en el comerç alimentari, falsedat documental, blanqueig de capitals, pertinença a organització criminal i frau fiscal.

Es tracta d'una operació que s'emmarca en la col·laboració habitual que es manté amb la Unitat Adscrita de la Policia Nacional a Galícia i amb la Polìcia Marítima portuguesa des de l'any 2015, sent la Policia Nacional el punt de contacte preferent per a estes actuacions amb l'autoritat marítima portuguesa i que fins al moment ha donat com resultat la intervenció de més de 40 tones de marisc de procedència il·lícita.

Una de les operacions que des del començament s'està realitzant i sobre la qual es realitzen actuacions de forma anual és la denominada “Operació Clamb”, la qual va encaminada la lluita contra la cloïssa japónica no apta per al consum que és pescada en el país lusità de forma il·legal i en zones on la quantitat de metalls pesats no permeten que la mateixa siga apta per al consum.

Un exemple de les  actuacions que s'han realitzat fins hui seria la intervenció l'any 2021 de  quatre tones de cloïssa japónica amb metalls pesats llesta per a ser introduïda en el mercat europeu. Esta operació es va realitzar conjuntament entre Unitat Adscrita de Galícia, Comissaria general de Policia Judicial (UDEV Central) i la Policia Marítima de Galícia, i en ella es va detindre a una persona i van inspeccionar a Espanya tres empreses.

L'any 2022 es van decomissar també dos tones de cloïssa japónica també destinades al consum humà, 16 vehicles, 2 embarcacions i es va detindre a 5 persones. Durant el mes de maig del mateix any es van intervendre a Espanya quatre tones de cloïssa japónica pescada il·legalment a Portugal en zona prohibida per alt índex de metalls pesats.

Posteriorment, al juny de 2023 es van dur a terme 27 registres efectuats de forma conjunta a Portugal, amb cinc detinguts i en els quals van ser  alliberats 200 immigrants il·legals que eren explotats i que dedicaven a l'extracció de la cloïssa japónica  amb destinació Espanya previ a introduir-la en tot Europa.

operatiu