Entre els dies 11 i 18 de desembre

La Policia Nacional lidera una acció operativa contra el trànsit de drogues en aeroports de tot el món

Durant la celebració d'uns EAD’s (Empact Action Days) dins de l'acció operativa Air Domain, han sigut detingudes un total de 46 persones i s'han intervenut 850 quilograms de substàncies estupefaents

En l'exercici, que pretén analitzar el trànsit de drogues per via aèria efectuant controls en passatgers i càrrega, ha sigut liderat per Espanya i han participat cossos policials i duaners d'un total de 36 països juntament amb les agències FRONTEX, EUROPOL i INTERPOL amb informació de diversos països americans i africans

L'operació ha sigut coordinada des d'un CECOR establit en el Complex Policial de Canilles des d'on s'analitzaven les dades recopilades en els aeroports participants

Diferents borses contenint drogues confiscades

01/02/24

La Policia Nacional ha liderat en una acció operativa contra el trànsit de drogues en aeroports de tot el món. Durant l'acció duta a terme entre l'11 i el 18 de desembre, han sigut detingudes un total de 46 persones i s'han intervenut 850 quilograms de substàncies estupefaents. En l'exercici liderat per Espanya, han participat 22 països europeus al costat de les agències FRONTEX, EUROPOL i INTERPOL que ha  aportant informació d'altres països americans i africans.

Esta acció operativa ha sigut dissenyada per a controlar el trànsit de drogues a través d'aeroports, bé per mitjà de passatgers o a través de càrregues, en vols directes i de connexió principalment des d'Amèrica. Per a la realització de l'exercici, que va tindre lloc entre els dies 11 i 18 de desembre, es van dur a terme controls sobre passatgers i les seues pertinences, enviaments de paqueteria i càrregues en els aeroports més rellevants dels diferents països participants amb la finalitat de de detectar la possessió de substàncies estupefaents procedents d'Iberoamèrica i incrementar la cooperació entre les autoritats policials i duaneres a banda i banda de l'Atlàntic.


Durant esta activitat, si bé ha resultat fonamental l'activitat operativa de la realització dels controls, s'han dut a terme labors d'intel·ligència prèvia per a l'anàlisi d'informació rellevant com l'anàlisi global de totes les actuacions que s'han dut a terme.


Tant la direcció de la prioritat de drogues com el lideratge de l'acció operativa corresponen a Espanya, són exercides per la Policia Nacional amb el suport i suport de FRONTEX i Àustria com co-líders. FRONTEX, precisament, com colíder va contribuir, rellevantment, avaluant les activitats i brindant suport operatiu a més d'econòmic per a la implementació.


Per la seua part, a través, d'Interpol/AIRCOP es va activar una xarxa d'unitats policials i duaneres d'aeroports d'Amèrica Llatina, el Carib i Àfrica. Per la seua part EUROPOL va contribuir amb la major part de les comunicacions i el tractament i anàlisi de la informació facilitada pels diferents punts de contacte participant o personal intervinent.


L'exercici s'ha desenvolupat en més de 36 països i 60 aeroports de tot el món –Adolfo Suárez Madrid-Barajas i El Prat de Barcelona a Espanya- i s'han intervenut al voltant de 850 quilograms de substàncies estupefaents -354 de cocaïna, 356,4 quilos de cannábicos, 37,8 quilos de drogues sintètiques i 101,5 quilos d'altres substàncies-, resultant un total de 46 persones detingudes durant els dies en els quals ha tingut lloc l'acció.