Operació Costrada

La Policia Nacional deté a cinc persones a Madrid i València involucrades en l'exportació il·legal d'un sistema antidrón a Líbia

Els arrestats han participat, presumptament, en l'exporta-ción il·legal d'un sistema antidrón, valorat en més de dos el meu-llones d'euros, amb destinació a l'aeroport de Trípoli (Líbia)

Un dels detinguts va gestionar la compra de càmeres tèrmiques per a la seua exportació il·legal a Líbia, incorrent en un delicte de contraban de gènere prohibit

Líbia, país actualment en conflicte, està sotmès a un estricte embargament internacional

22/01/24

Agents de la Policia Nacional han detingut a cinc persones, quatre en la Comunitat de Madrid i una a València, per la seua presumpta participació en els delictes de contraban de material de doble ús i contraban de gèneres prohibits. Els arrestats a Madrid dirigixen una empresa tecnològica dedicada al subministrament de material de defensa.

La investigació va començar l'any 2020 quan els agents van tindre coneixement de la presència a Espanya d'un dels arrestats, de nacionalitat libia, considerat responsable d'una important organització paramilitar a Líbia, denominada RADA-SDF. Els agents van poder comprovar la seua implicació en transaccions de drons amb càmeres tèrmiques, enviats a Líbia per a l'ús d'esta organització paramilitar, violant l'embargament internacional impost al país nord-africà i incorrent en un delicte de contraban de gènere prohibit.

 

En una fase posterior de la investigació, es va comprovar la participació d'altres quatre persones en la compravenda i posterior exportació il·legal d'un sistema antidrón amb destinació a l'aeroport de Trípoli (Líbia), que es troba controlat per la milícia RADA-SDF. Este material estaria valorat en més de dos milions d'euros.

 

L'operació, desenvolupada per la Comissaria General d'Informació, ha comptat amb la col·laboració de la Brigada Provincial d'Informació de València, sent coordinada per la Fiscalia de l'Audiència Nacional, baix la direcció del Jutjat Central d'Instrucció número TRES.

 

En el matí del passat dijous, els agents van procedir a l'arrest d'un individu en l'aeroport de València i, simultàniament, es va detindre en una localitat madrilenya als quatre directius d'una empresa de proveïment de material de doble ús. A més, s'ha practicat el registre de les oficines centrals de l'empresa en la Comunitat de Madrid i de dos domicilis a València. Fruit dels mateixos, els agents han intervenut nombrosa documentació digital i material tecnològic relacionat amb la investigació.

 

Els agents de la Comissaria General d'Informació de la Policia Nacional realitzen labors d'investigació en matèria de contra-proliferació, així com per a la persecució de violacions de drets contra la comunitat internacional.

 

Els arrestats han passat a la disposició del Jutjat Central d'Instrucció número TRES, que la seua titular ha decretat presó per a dos d'ells.