Procedents de països de l'est d'Europa

La Policia Nacional desarticula una organització criminal dedicada a la cria i venda il·legal de cadells

S'ha rescatat a més d'un centenar d'animals, principalment cadells de gossos de diferents races, i durant els registres s'han localitzat restes òssies d'animals morts enterrats i medicació ja utilitzada per a la pràctica de l'eutanàsia de gossos i gats

Han sigut detingudes huit persones en les províncies de Madrid i Girona com a presumptes responsables dels delictes de maltractament animal continuat, estafa, intrusisme professional, falsificació documental i pertinença a organització criminal

En les quatre entrades i registres dutes a terme s'han intervenut passaports i cartilles veterinàries, talonaris de receptes, segells veterinaris i medicaments, entre altres efectes, i s'han bloquejat comptes bancaris i depòsits de l'organització en quatre entitats financeres

gossos 1

04/01/24

Agents de la Policia Nacional han desarticulat una organització criminal presumptament dedicada a la importació, cria i venda il·legal de cadells. S'han rescatat més d'un centenar d'animals i durant els registres s'han localitzat restes òssies d'animals morts enterrats i medicació ja utilitzada per a la pràctica de l'eutanàsia de gossos i gats. Han sigut detingudes huit persones en les províncies de Madrid i Girona com a presumptes responsables dels delictes de maltractament animal continuat, estafa, intrusisme professional, falsificació documental i pertinença a organització criminal. En les quatre entrades i registres dutes a terme s'han intervenut passaports i cartilles veterinàries, talonaris de receptes, segells veterinaris i medicaments entre altres efectes, i s'han bloquejat comptes bancaris i depòsits de l'organització en quatre entitats financeres.

La investigació es va iniciar, per part del grup especialitzat en la lluita contra delictes contra el medi ambient de la Policia Nacional, després de rebre informació relativa a l'existència d'una organització dedicada a la importació de cadells de gossos des de països d'Europa de l'Est i que una vegada a Espanya, eren venuts amb documentació falsificada.

Durant les labors d'investigació es va aconseguir situar i identificar als presumptes responsables de l'organització, que conformaven una estructura piramidal amb dos líders principals, la qual cosa va permetre realitzar una estreta vigilància i seguiment, així com posar els fets en coneixement de la fiscalia especialitzada de medi ambient  i donant lloc a l'obertura de Diligències Prèvies pel corresponent Jutjat d'Instrucció competent dels de Navalcarnero.

Fins a 15 hores de viatge amuntegats

Els investigadors van poder esbrinar que l'organització adquiriria els animals bé, adquirint-los en “granges” d'Eslovàquia i/o Hongria o per un altre comprant-los a criadors nacionals. Els animals que adquirien fora d'Espanya venien amuntegats en transports per carretera, per al que realitzaven trajectes superiors a les 15 hores. A més,  les cartilles corresponents a cada animal contenien alteracions, tenien una edat inferior a la permesa i patien multitud d'afeccions o malalties que l'organització  coneixia, sent emmagatzemats fins que eren venuts i en moltes ocasions no informaven al client sobre l'origen o estat dels animals.

Quant als animals de proveïdors nacionals situats per tota la geografia espanyola, després de contactar amb el criador i arribar a un acord, establien la forma de tindre físicament els mateixos. Una vegada establida una relació de confiança amb el criador, era el moment de demanar al mateix que avançara la data de naixement de l'animal en la cartilla o fins i tot demanar que li donara aquest document sense omplir. Una vegada que l'organització adquiria els animals, els feien arribar als diferents establiments de cria i comerç situats a Madrid i Catalunya.

Durant l'estada dels animals en els establiments, eren sotmesos a diferents tractaments i bovines omplint les cartilles sanitàries prèviament adquirides, valent-se para açò d'una veterinària de la seua confiança, el segell de la qual utilitzarien per a altres tràmits com segellar les vacunes, certificats de salut dels animals o fins i tot per a adquirir els medicaments per als quals anàs necessària prescripció veterinària, donant així un aspecte legal a multitud de documents.

A la venda, sans o malalts, a través de pàgines web

A la venda es destinaven tots els animals disponibles, estigueren sans, malalts o incubant malalties infectocontagiosas, la qual cosa  fins i tot provocava en  ocasions que al poc temps de la venda l'animal morira. El primer contacte per a la venda ho realitzaven a través d'anuncis en plataformes de comerç electrònic o a través d'una web creada per l'organització. Posteriorment, el trasllat dels animals es realitzava sense comptar amb autorització, en vehicles no habilitats i durant llargs trajectes, havent d'estar els animals en el vehicle durant més d'huit hores, en un espai reduït, sense eixir i fins i tot sense menjar o beguda.

A més, els animals que venien, en diverses ocasions ho feien entregant una cartilla preparada pels integrants de l'organització,   igual que el certificat de salut i presumptament falsejant tant l'edat de l'animal, com el seu estat de salut o fins i tot la raça real.

Durant els quatre registres duts a terme es van poder constatar tots els indicis investigats, localitzant-se restes òssies enterrades d'animals morts, abundant documentació acreditativa dels il·lícits, cartilles veterinàries segellades però sense omplir, quatre segells veterinaris, adhesius de vacunes a més d'una gran quantitat de medicació tant d'ús veterinari com a humà, i fins i tot caducada, que anava destinada als animals. A més també es va detectar medicació, ja usada, destinada a la pràctica de l'eutanàsia de gossos i gats. En l'operació s'han intervenut 3.000 euros en efectiu i s'han bloquejat comptes i depòsits bancaris gestionats per l'organització.

Durant l'explotació de la investigació va resultar fonamental la col·laboració de diferents associacions i entitats protectores d'animals incloses les contractades pels diferents ajuntaments on s'han realitzat les intervencions,  la de l'Àrea de Protecció Animal de la Direcció general d'Agricultura, Ramaderia i Alimentació de la Comunitat de Madrid, la Direcció general de Drets dels Animals i la dels servicis veterinaris de la Policia Nacional.

Durant els últims sis mesos s'ha dut a terme el rescat de més de mig miler d'animals, principalment cadells de gossos, en diferents operacions dutes a terme per tota la geografia espanyola.

 

gossos 2