Dotze detinguts a Madrid i Las Palmas

Alliberades dotze víctimes d'explotació sexual confinades en un soterrani per una organització criminal

Els implicats confinaven a les víctimes en el soterrani d'un xalet, un espai sense finestres on dormien amuntegades en condicions insalubres

Les víctimes eren sotmeses a un reportatge fotogràfic a fi de ser promocionades en pàgines d'internet on s'oferien servicis sexuals. Entre les víctimes es trobava una persona amb discapacitat intel·lectual

En el xalet on li les explotava tambíén es traficava amb substàncies estupefaents, de manera que obligaven a les dones a transportar-les quan tenian eixides a l'exterior

08/12/23

Agents de la Policia Nacional i de la Guàrdia Civil, en una operació conjunta, han desarticulat una organització criminal dedicada, presumptament, a la tracta d'éssers humans amb finalitats d'explotació sexual i alliberen a dotze mates. Els implicats confinaven a les víctimes en el soterrani d'un xalet, un espai sense finestres on dormien amuntegades en condicions insalubres. Les víctimes eren sotmeses a un reportatge fotogràfic a fi de ser promocionades en pàgines d'internet on s'oferien servicis sexuals, entre les víctimes es trobava una persona amb discapacitat intel·lectual. En l'immoble on s'explotava a les víctimes també es traficava amb substàncies estupefaents de manera que obligava a les dones a transportar-les quan tenian eixides a l'exterior.

Amuntegades en un soterrani

Els integrants de l'organització captaven a les víctimes en països de Sud-amèrica, mitjançant engany, aprofitant-se de la seua situació de vulnerabilitat i prometent-los treballs dignes i ben remunerats. La xarxa criminal es feia càrrec de tots els tràmits i gastos necessaris perquè accediren a Espanya.

Una vegada que les víctimes es trobaven a Espanya, eren informades que havien contret un deute econòmic amb l'organització, que arribava a triplicar els gastos reals del viatge i que deuria ser abonada amb l'exercici de la prostitució, sent traslladades a un xalet situat a Madrid. Ací les dones eren sotmeses a un control ferri, obligant-les a romandre en l'interior i multades si no complien amb les condicions que se'ls imposaven, per la qual cosa vivien en condicions infrahumanes, totes amuntegades en un soterrani sense finestres.

Les víctimes havien d'abonar 100€ per la seua estada en el xalet i entre 16 i 20 euros pel menjar. Havien d'estar disponibles les 24 hores del dia i realitzar huit hores diàries de servicis sexuals efectives si volien gaudir de dos hores lliures diàries. Durant la seua explotació se'ls obligava a realitzar dos servicis sexuals amb cada client i sexe oral sense preservatiu. També en el xalet es traficava amb cocaïna, que havien de transportar-la quan eixien a l'exterior.

Les víctimes eren sotmeses a un reportatge fotogràfic a fi de ser promocionades en pàgines d'Internet d'oferta de servicis sexuals, entre les víctimes es trobava una persona amb un grau de discapacitat intel·lectual del 67%.

Investigació policial

L'organització criminal estava composta per membres d'origen  sud-americà que tenien vincles familiars entre ells, comptaven amb una forta infraestructura a Espanya, on destacava l'existència d'un immoble emprat a manera prostíbul o casa de cites.

L'operatiu ha descobert que els implicats van cobrar a través d'una plataforma de pagament  la quantitat d'1.244.767,49 euros.

S'ha detingut a un total de 12 persones, 11 en les província de Madrid i una en la província Las Palmas, com a presumptes partícips en la comissió dels delictes de Tracta d'Éssers humans, Pertinença a Organització Criminal , Relatius a la Prostitució, Contra els Drets dels Ciutadans Estrangers, Pornografia i Contra la Salut Pública.

En les entrades i registres realitzades en dos immobles, un en la ciutat de Madrid i un altre en la localitat Fuentidueña de Tajo (Madrid), s'ha alliberat a 12 víctimes  i s'han intervenut diversos efectes entre els quals cal destacar més de 30.000 euros, 30 grams de cocaïna, 13 grams de marihuana i diversa documentació relacionada amb les activitats investigades. Durant l'operació, en l'assistència a les víctimes alliberades han col·laborat per a les organitzacions no governamentals “Operation Underground Railroad” i “Estimar Dragoste”

Amb la tracta no hi ha tracte

Esta operació s'emmarca dins del Pla de la Policia Nacional contra la Tracta d'Éssers humans amb Finalitats d'Explotació Sexual. La Policia Nacional compta amb la línia telefònica 900 10 50 90 i el correu trata@policia.es per a facilitar la col·laboració ciutadana i la denúncia, anònima i confidencial d'este tipus de delictes, no quedant reflectida la telefonada en la factura telefònica.