Va generar un perjuí econòmic de 259.000 euros

La Policia Nacional deté al capitost d'un grup criminal itinerant especialitzat en la comissió d'estafes “Rip Deal”

A l'investigat –detingut a Palma de Mallorca- se li imputa la presumpta comissió de tres delictes d'estafa, entre 2020 i 2023, a Madrid i Marbella (Màlaga)

El modus operandi consistix a contactar amb persones que tenen a la venda algun immoble o objecte de valor per a citar-se amb elles i, després de guanyar-se la seua confiança, aconseguir una transacció que els permeta fer-se amb bitllets de curs legal (o amb l'objecte físic de valor) a canvi de bitllets de tipus facsímil

14/11/23

Agents de la Policia Nacional han detingut a Palma de Mallorca al capitost d'un grup criminal itinerant especialitzat en la comissió d'estafes “Rip Deal”. A l'arrestat se li imputa la presumpta comissió de tres delictes d'estafa, entre 2020 i 2023, a Madrid i Marbella (Màlaga), que van generar un perjuí econòmic de 259.000 euros a les víctimes. El modus operandi consistix a contactar amb persones que tenen a la venda algun immoble o objecte de valor per a citar-se amb elles i, després de guanyar-se la seua confiança, aconseguir una transacció que els permeta fer-se amb bitllets de curs legal (o amb l'objecte físic de valor) a canvi de bitllets de tipus facsímil.

La investigació es va iniciar quan els agents van tindre coneixement de la comissió de tres delictes d'estafa, mitjançant la tècnica “Rip Deal”, per part d'un mateix grup criminal. Després de les primeres gestions policials, van acreditar que es tractava d'un grup altament itinerant dedicat a cometre reiteradament este tipus d'estafes per tota Europa, repetint i perfeccionant un particular modus operandi.

Així mateix, van comprovar que els fets investigats s'havien dut a terme en dates i ciutats diferents, evidenciant la gran mobilitat dels integrants de l'entramat, així com la seua facilitat per a contactar amb diverses víctimes que no guardaven cap relació entre elles.

Tres delictes aclarits a Madrid i Marbella

Una de les estafes es va produir a Madrid al juliol de 2022. Un home es va posar en contacte amb la víctima, que tenia a la venda en un portal web dos rellotges d'alta gamma valorats en 38.600 euros cadascun. Després d'acordar la compravenda dels mateixos per valor de 70.000 euros, el venedor es va reunir amb dos persones en un hotel de Madrid. Durant l'encontre, i sense adonar-se/adonar-se la víctima de com ni quan, els compradors van realitzar un “cambiazo” dels rellotges per uns altres de menor valor econòmic sense realitzar transferència alguna per la compra. Finalment, les gestions policials practicades van permetre identificar als autors de l'estafa.

Un altre dels il·lícits aclarits va tindre lloc el passat mes de febrer, quan l'investigat va contactar amb la víctima interessant-se per un vehicle de luxe que tenia anunciat en diverses pàgines d'Internet. Després d'un primer encontre i diverses converses, en les quals també van negociar la compravenda de criptomonedas, es van reunir en un hotel de Marbella que va finalitzar amb un perjuí a la víctima per valor de 142.000 euros (82.000 euros per la compra de criptomonedas i 60.000 euros en concepte d'entrada del vehicle). Novament, els agents van identificar a dos dels autors dels fets, comprovant que es tractava de les mateixes persones que en el cas anterior. Els altres dos individus que es trobaven allí, fins al moment, no han sigut identificats, si bé continuen les gestions per a localitzar-los.

Detingut a Palma de Mallorca i identificat en dependències policials com a autor d'una tercera estafa comesa en 2020

Després d'identificar a l'investigat, a la fi del passat mes d'octubre, els agents ho van localitzar en un hotel de Palma de Mallorca i ho van detindre en la pròpia recepció de l'establiment.

Una vegada en dependències policials, i després de realitzar diverses gestions, l'arrestat va resultar estar identificat com un dels autors d'una altra estafa “Rip Deal”, per valor de 47.000 euros, comesa a Marbella l'any 2020. Les víctimes tenien a la venda una propietat immobiliària per la qual l'investigat, al costat d'una segona persona, es va interessar. Després de mantindre dos encontres, l'arrestat va comentar que volia adquirir un rellotge valorat en 47.000 euros en una joieria on solament acceptaven targetes de crèdit. Les víctimes es van oferir a realitzar la compra amb la seua targeta i, a canvi, estes dos persones els donarien 50.000 en efectiu, si bé es van adonar/adonar de l'estafa en comprovar -una vegada que van arribar al seu domicili- que els bitllets eren falsos. En l'estafa van participar tres persones, entre les quals es trobaven el detingut –que per aquell temps mancava d'antecedents- i el seu germà.

Modus operandi perfeccionat en tres fases

En una primera fase, els investigats contactaven amb persones que tenien a la venda immobles o objectes d'alt valor i s'interessaven per ells. Posteriorment se citaven amb les víctimes i feien gala de la seua suposada solvència econòmica, mostrant gran interés pels seus articles i mentint sobre el seu treball i la seua verdadera filiació.